Πίνακας Περιεχομένων

Καλώς ήλθατε στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης





Το Τμήμα Πληροφορικής είναι ένα από τα έξι τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.Ε.Φ.) του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία του Τμήματος άρχισε το Σεπτέμβριο του 1987 και οι πρώτοι απόφοιτοι πήραν το πτυχίο τους το Μάϊο του 1991. Αυτή τη στιγμή, στο Τμήμα φοιτούν περίπου 1.500 ενεργοί φοιτητές. Mε το νόμο 3549/2007 όλα τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαιδευσης ονομάζονται ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Ε.Ι).Τα Α.Ε.Ι έχουν δύο τομείς, τον Πανεπιστημιακό τομέα(Πανεπιστήμια) και τον Τεχνολογικό τομέα (Τ.Ε.Ι).

Το Τμήμα Πληροφορικής καλείται να υποβοηθήσει την κάλυψη αναγκών στην αγορα εργασίας σε στελεχιακό δυναμικό υψηλού επιπέδου. Οι ανάγκες αυτές απορρέουν από τη διαρκή προσέγγιση μιας νέας εποχής που σηματοδοτείται από τη ραγδαία εξέλιξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας (Information Society).

Στα πλαίσια αυτά, για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος, αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο:


 A.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τμήμα Πληροφορικής P.O BOX 141 GR T.K 57 400, Θεσσαλονίκη  

Τηλ:. +30 2310 798727    Fax: +30 2310 798256       e-mail: info@it.teithe.gr

Γραμματεία  Τηλ:  2310 791260    Fax: 2310 791425

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

 

Το τμήμα


Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να εντοπίσετε πληροφορίες που αφορούν τους παρακάτω τομείς

 




 

Αντικείμενο Σπουδών - Τίτλος Σπουδών



To Τμήμα Πληροφορικής είναι ένα από τα έξι τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) Η λειτουργία του Τμήματος άρχισε το Σεπτέμβριο του 1987 και οι πρώτοι απόφοιτοι πήραν το πτυχίο τους το Μάιο του 1991. Αυτή τη στιγμή, στο Τμήμα φοιτούν περίπου 1.500  ενεργοί φοιτητές.

Αντικείμενο Σπουδών

Το Τμήμα Πληροφορικής καλείται να υποβοηθήσει την κάλυψη αναγκών στην αγορά εργασίας σε στελεχιακό δυναμικό υψηλού επιπέδου. Οι ανάγκες αυτές απορρέουν από τη διαρκή προσέγγιση μιας νέας εποχής που σηματοδοτείται από τη ραγδαία εξέλιξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας (Information Society). Στα πλαίσια αυτά, για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος, αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο:
Τίτλος Σπουδών

Το Τμήμα Πληροφορικής απονέμει τον τίτλο του Μηχανικού Πληροφορικής. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, οι οποίες τους επιτρέπουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, υποστηρίζοντας με επιτυχία την αξιοποίηση των τεχνολογιών της Πληροφορικής και των επικοινωνιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Πληροφορικής, απασχολούνται τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες και επιστήμονες, σε όλους τους τομείς αξιοποίησης των Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, σε θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη, την ανάπτυξη, τη διαχείριση, την εφαρμοσμένη έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.


Δομή των Σπουδών και Βασικά Γνωστικά Αντικείμενα

Η διάρκεια σπουδών στο είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Οι σπουδές στα πρώτα επτά (7) εξάμηνα περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις, εκπόνηση εργασιών και μελέτη περιπτώσεων, είτε αυτοδύναμα, είτε στα πλαίσια συμμετοχικής εργασίας. Το όγδοο (8ο) εξάμηνο περιλαμβάνει διεξαγωγή Πρακτικής Άσκησης και εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας.

Το πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής κατανέμει τη διδασκαλία των επιστημονικών και τεχνολογικών ενοτήτων σε μαθήματα Γενικής Υποδομής (π.χ. Μαθηματικά), σε μαθήματα Ειδικής Υποδομής (π.χ. Εισαγωγή στην Πληροφορική), σε μαθήματα Ειδικότητας (π.χ. Βάσεις Δεδομένων) και σε μαθήματα Διοίκησης Οικονομίας, Νομοθεσίας και Ανθρωπιστικών Σπουδών - ΔΟΝΑ (π.χ. Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων). Τα βασικά γνωστικά αντικείμενα του Προγράμματος Σπουδών, μεταξύ άλλων είναι:

Πρακτική Άσκηση

Η πρακτική Άσκηση εκπονείται σε φορείς του Δημόσιου ή του Ιδιωτικού τομέα. Παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να εργαστούν σε πραγματικό επαγγελματικό περιβάλλον, συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας υπό επαγγελματική καθοδήγηση στελεχών των φορέων υποδοχής τους, με σκοπό την, από κοινού με άλλους επαγγελματίες του κλάδου, εκπόνηση συγκεκριμένου έργου και την ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων τους, μέσω διαδικασιών συνεργατικότητας.

Πτυχιακή Εργασία

Η πτυχιακή Εργασία έχει μελετητικό, αναπτυξιακό ή ερευνητικό χαρακτήρα και εκπονείται από κάθε φοιτητή, είτε ατομικά, είτε στα πλαίσια ολιγομελούς ομάδας. Παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες από την ολοκληρωμένη μελέτη σε βάθος, ενός θέματος της ειδικότητάς τούς.

Ακαδημαική Οργάνωση


Το Τμήμα είναι οργανωμένο ακαδημαικά, σε δύο Τομείς. Στο  Τομέα Ανάλυσης και προγραμματισμού και στο  Τομέα Συστημάτων και Τεχνολογίας Υπολογιστών.  Κάθε τομέας είναι υπεύθυνος για τη διδασκαλία ενός αριθμού μαθημάτων του προγράμματος σπουδών. Τα μέλη του μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Π) ανήκουν σε ένα από τους δύο Τομείς. Όργανα του Τομέα είναι η Συνέλευση και ο Υπεύθυνος του τομέα . Η συνέλευση απαρτίζεται από τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού που ανήκουν στον Τομέα και δύο εκπροσώπους των φοιτητών.

Τομέας Ανάλυσης και προγραμματισμού

Καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα των Γλωσσών και Μεθοδολογιών Προγραμματισμού, τα Πληροφοριακά Συστήματα και τις εφαρμογές τους, τη  Τεχνολογία-Μηχανική Λογισμικού, την Αλληλοεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή, το Ηλεκτρονικό επιχειρείν,  την Οικονομία των Επιχειρίσεων και την Οργάνωση -Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Εκπαιδευτική Τεχνολογία .

 

Η  Συνέλευση του Τομέα απαρτίζεται από τα μέλη του Ε.Π πού ανήκουν σε αυτόν και δύο εκπροσώπους των φοιτητών. Υπεύθυνη του Τομέα είναι η Αναπ. Καθηγήτρια Κ. Σιάκα   με αναπληρωτή της, τον Αναπ. Καθηγητή Β. Κώστογλου.

Μαθήματα του Τομέα 

Tομέας Συστημάτων και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα της Αλγοριθμικής και των Δομών Δεδομένων, τις Βάσεις Δεδομένων και την Ανάκτηση Πληροφοριών τη  Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων, τη Τεχνολογία Πολυμέσων, τα Παραλληλα και Κατανεμημένα Συστήματα, τη Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Ευφυή Συστήματα, και τα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα Υπολογιστών.

Η  Συνέλευση του Τομέα απαρτίζεται από τα μέλη του Ε.Π πού ανήκουν σε αυτόν και δύο εκπροσώπους των φοιτητών. Υπεύθυνος του Τομέα είναι ο Επ.  Καθηγητής Χ. Ηλιούδης  με αναπληρωτή του τον Καθηγητή Β. Βίτσα.

Μαθήματα του Τομέα

Διοίκηση


 Η Διοίκηση του Τμήματος ασκείται από τη Γενική Συνέλευση , το Συμβούλιο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος.

Προϊστάμενος :  Δ. Δέρβος Ι. Καθηγητής
Αναπληρωτής Προιστάμενος :   Ι. Δεληγιάννης, Καθηγητής

Γενική Συνέλευση :

Η Γενική Συνέλευση απαρτίζεται από τα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού και εκπροσώπους των φοιτητών(40% του συνόλου των μελών του Ε.Π). Τη Συνέλευση διευθύνει ο Προϊστάμενος του Τμήματος και πρακτικά κρατούνται από την Γραμματέα του Τμήματος κ. Β. Σερασίδου.

Συμβούλιο :

Το Συμβούλιο του Τμήματος απαρτίζεται από τον Προϊστάμενο, τους δύο υπεύθυνους των τομέων,   έναν εκπρόσωπο των Φοιτητών , και έναν εκπρόσωπο του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού

Η σημερινή σύνθεση του Συμβουλίου έχει ως εξής:

Πρόεδρος :    Ο Προϊστάμενος του Τμήματος, Δ. Δέρβος, Καθηγητής

Μέλη :

Γραμματέας :  Β. Σερασίδου, Δοικητικός




 

 

Εξοπλισμός


Oι εγκαταστάσεις (εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία καθηγητών  στεγάζονται στο κεντρικό κτίριο του Τμήματος (κτίριο 5 στο χάρτη) το οποίο κατασκευάστηκε με προδιαγραφές κατάλληλες για Τμήμα Πληροφορικής και σε ένα μικρότερο κτίριο, το οποίο στεγάζει το εργαστήριο 301, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (302), και τα γραφεία δύο εκπαιδευτικών, καθώς και το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Κτίριο 18 στο χάρτη). Tα θεωρητικά μαθήματα  πραγματοποιούνται στο ισόγειο στις αίθουσες 101, 102, 109 και στο αμφιθέατρο του Τμήματος. Τα εργαστηριακά μαθήματα, πραγματοποιούνται στις αίθουσες 201, 202, 208, 210 211 και 301. Το  Εργαστήριο ψηφιακών κυκλωμάτων διεξάγεται στην αίθουσα 3019 στο παλιό κτίριο της ΣΤΕΦ (κτίριο 2 στο χάρτη). Η αίθουσα 209 στο πρώτο όροφο του κεντρικού κτιρίου  φιλοξένει τους εξυπηρετητές του τμήματος και τον κεντρικό δικτυακό εξοπλισμό του τμήματος. Για μια ματιά στο δικτυακό κορμό του τμήματος ακολουθήστε τη διεύθυνση  http://hydra.it.teithe.gr/netmap
 
Ο εξοπλισμός εκπαίδευσης είναι οργανωμένος σε έξι  εργαστήρια  και αποτελεί  ένα τοπικό δίκτυο που εξυπηρετείται από τους ακόλουθους  εξυπηρετητές: Οι παραπάνω servers  εξυπηρετούν πάνω από 190 θέσεις εργασίας οι οποίες κατανέμονται σε έξη εργαστήρια και   γραφεία των καθηγητών : Όλοι αυτοί οι σταθμοί είναι ένα ενιαίο δίκτυο, το οποίο είναι δομημένο με τη φιλοσοφία  all-in-one. Κάθε ένα από αυτά τα μέρη έχει δομημένη καλωδίωση  και εξυπηρετούνται που από   υψηλό επίπεδο εξοπλισμού δικτύωσης (Cisco Switches 3550, 2950). H διαχείριση και παρακολούθηση του εξοπλισμού γίνεται ως επί το πλείστον από  λογισμικό που αναπτύχθηκε από το τμήμα μας ή με ελεύθερο λογισμικό . Η ραχοκοκαλιά του τμήματος είναι δομημένη με multi-mode οπτικές ίνες (gigabit) Στο τμήμα μας είναι εγκατεστημένο ασύρματο δίκτυο που καλύπτει τους δύο ορόφους του κεντρικού κτιρίου και το απέναντι μικρό κτίριο. Στο τμήμα μας  έχει εγκατασταθεί ένα δίκτυο VPN, ώστε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες (π.χ. συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά,  βαθμολογίες  κλπ). Οι φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο του Τμήματος, είτε μέσω ιδιωτικών συνδέσεων ADSL ή μέσω dial-up ελεύθερης πρόσβαση σε 64 ISDN Modem (Περιφερειακός αριθμός κλήσης 8962504440).

 

 

Φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις

Εργαστήριο 210

Διάδρομος Ισογείου

Το κτίριο Πληροφορικής

Εργαστήριο 208

Εργαστήριο 202

Διάδρομος Α Ορόφου

Κεντρική Είσοδος

Γραφείο Εξυπηρέτησης Φοιτητών

Παράπλευρη Είσοδος

Τυπική Αίθουσα Διδασκαλίας

Αμφιεθέατρο

Κέντρο Υπολογιστών και δικτύων

Κέντρο Υπολογιστών και δικτύων

Κέντρο Υπολογιστών και δικτύων

Τυπικός Κατανεμητής Δικτύου Εργαστηρίου

Εργαστηρίο 211

Πειραματική συστοιχία υπολογιστών

Οργάνωση Σπουδών


Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να εντοπίσετε πληροφορίες που αφορούν τους παρακάτω τομείς:

 



 

Κανονισμός Σπουδών


Εγγραφές νεοεισαγόμενων φοιτητών

Φοιτητές στο Τμήμα Πληροφορικής γίνονται όσοι εγγράφονται σε αυτό ύστερα από:

  • Πανελλήνιες Εξετάσεις
  • Κατάταξη σαν πτυχιούχοι Τμημάτων Α.Ε.Ι (Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι).  
  • Η κατάταξη γίνεται ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις τις οποίες διοργανώνει το Τμήμα. Οι διαγωνιζόμενοι εξετάζονται στα Μαθήματα το Α εξαμήνου:
    • Εισαγωγή στην Πληροφορική  
    • Μαθηματική Αναλύση  
    • Αλγοριθμική και Προγραμματισμός

           Η ύλη των παραπάνω μαθημάτων υπάρχει στη αρχική σελιδα του ιστοτόπου του  τμήματος και στη θέση   πρόσθετα   (κάτω αριστερά)

  • Χωρίς εξετάσεις σύμφωνα με το νόμο (ειδικές περιπτώσεις)

Οι εγγραφές των νεοεισαγόμενων φοιτητών γίνονται στο Τμήμα Πληροφορικής   μέσα στα χρονικά όρια που ορίζονται εκάστοτε με τις υπουργικές αποφάσεις, για την εισαγωγή νέων φοιτητών και με βάση τα δικαιολογητικά που ορίζονται στις ίδιες αποφάσεις.

Για όσους προέρχονται από κατάταξη, για την εγγραφή τους απαιτείται η έκδοση σχετικής απόφασης του Τμήματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Φοιτητής που έχει εγγραφεί και παρακολουθεί μαθήματα σε ορισμένο Τ.Ε.Ι. δεν μπορεί να είναι συγχρόνως φοιτητής και σε άλλο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία και δηλώνει τα μαθήματα που επιλέγει. Αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτο δικαίως από τη σχολή. Για τη διαγραφή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του κοσμήτορα.

Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής. Ο Οργανισμός ορίζει τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου,  καθώς και τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδικασία διευκόλυνσης της φοίτησης των φοιτητών με αναπηρία.

Οι φοιτητές μπορούν, ύστερα από αίτησή τους προς την κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους. Με τον Οργανισμό του ιδρύματος καθορίζεται η διαδικασία διαπίστωσης της διακοπής της φοίτησης, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση και ο μέγιστος χρόνος της διακοπής, καθώς και η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης του χρόνου αυτού. Η φοιτητική ιδιότητα διακόπτεται προσωρινά κατά το χρόνο διακοπής της φοίτησης, εκτός αν η διακοπή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας.
 

Ανανεώσεις εγγραφών

Η ανανέωση γίνεται την πρώτη εβδομάδα του εξαμήνου και κατ εξαίρεση για σοβαρούς λόγους μπορεί να παραταθεί για μια ακόμη εβδομάδα με απόφαση Συμβουλίου του τμήματος.

Η ανανέωση εγγραφής συνοδεύεται και από τη δήλωση μαθημάτων του εξαμήνου.

Διάρκεια σπουδών

α) Όσοι φοιτητές συμπληρώνουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.

β) Με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου, όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.

γ) Όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης από αυτήν της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.

δ) Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν, με έγγραφη αίτησή τους στη γραμματεία της οικείας σχολής, τις σπουδές τους για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν, και πάντως όχι περισσότερα από τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Τα εξάμηνα αυτά δεν προσμετρώνται στην παραπάνω ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Οι φοιτητές που διακόπτουν κατά τα ανωτέρω τις σπουδές τους, δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής των σπουδών τους. Μετά τη λήξη της διακοπής των σπουδών οι φοιτητές επανέρχονται στη σχολή

ε) Για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εκδίδεταισχετική διαπιστωτική πράξη από τον κοσμήτορα της οικείας σχολής, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήματα στα οποία ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς.

 

Κύκλοι σπουδών, έναρξη, διακοπή και λήξη μαθημάτων

Βασική εκπαιδευτική μονάδα στα Α.Ε.Ι. αποτελεί το διδακτικό εξάμηνο.

Κάθε διδακτικό έτος που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 5η Ιουλίου, περιλαμβάνει δύο αυτοτελή διδακτικά εξάμηνα: το Χειμερινό το οποίο αρχίζει την πρώτη Δευτέρα μετά τις 19 Σεπτεμβρίου και το Εαρινό, το οποίο αρχίζει μετά τη λήξη των εξετάσεων β περιόδου του χειμερινού εξαμήνου. Μεταξύ των δύο εξεταστικών περιόδων του Χειμερινού εξαμήνου ή μετά τη λήξη της δεύτερης εξεταστικής περιόδου και μέχρι την έναρξη του Εαρινού εξαμήνου μπορούν να παρεμβάλλονται ημέρες ελεύθερες μαθημάτων. Κάθε διδακτικό εξάμηνο περιλαμβάνει 13 πλήρεις εβδομάδες για διδασκαλία και δύο εξεταστικές περιόδους διάρκειας δύο εβδομάδων η κάθε μια. Η δεύτερη εξεταστική περίοδος του Εαρινού εξάμήνου γίνεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

 Οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης των μαθημάτων, των εξετάσεων και των διακοπών του επόμενου διδακτικού έτους, καθορίζονται, από το Συμβούλιο του ΤΕΙ και ανακοινώνονται με ευθύνη του αρμόδιου Αντιπροέδρου, ενιαία για όλες τις σχολές, το αργότερο μέχρι τέλος Ιουνίου κάθε έτους.

Οι ακριβείς ημερομηνίες θα υπάρχουν καθε φορά στις ανακοινώσεις

Οργάνωση Μαθημάτων


Τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής κατανέμονται στα επτά (7) διδακτικά εξάμηνα. Το όγδοο εξάμηνο περιλαμβάνει την πτυχιακή εργασία και την πρακτική άσκηση.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε υποχρεωτικά , κατ επιλογήν υποχρεωτικά και επιλογής. Τα μαθήματα των πρώτων πέντε (5) εξαμήνων είναι όλα υποχρεωτικά και επιλέγονται από όλους τους φοιτητές του Τμήματος. Κατ επιλογήν υποχρεωτικά είναι τα μαθήματα εκείνα που επιλέγονται από τους φοιτητές από ένα πίνακα οκτώ (8) μαθημάτων. Στα μαθήματα του έβδομου (6ου) εξαμήνου υπάρχει   ένα (1) μάθημα υποχρεωτικό επιλογής ενώ στο εβδομο(7) εξάμηνο υπάρχουν τρια (3) μαθηματα υποχρεωτικά επιλογής. 

Ένα μάθημα μπορεί να είναι Θεωρητικό, Εργαστηριακό ή Μικτό (να περιλαμβάνει δηλαδή και θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος). Στα θεωρητικά μαθήματα παρουσιάζεται μια ευρεία περιοχή ενός γνωστικού αντικειμένου και το σχετικό με αυτήν προβληματισμό. Στα εργαστηριακά μαθήματα, οι φοιτητές κάτω από την επίβλεψη και την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού εκπαιδεύονται κατά μικρές ομάδες στην εφαρμογή θεωρητικών, επαγγελματικών ή τεχνολογικών μεθόδων, το χειρισμό τεχνικών συστημάτων, τον εθισμό στην ομαδική εργασία, τη σύνταξη περιγραφικών εκθέσεων κ.λ.π. ώστε ν αποκτούν τις κατάλληλες δεξιότητες.

Στα εργαστηριακά μαθήματα οι φοιτητές κάθε εξαμήνου χωρίζονται σε ολιγομελή τμήματα είκοσι περίπου ατόμων. Η παρακολούθηση των εργαστηριακών τμημάτων είναι υποχρεωτική.

Για να θεωρηθεί ότι ένα μικτό μάθημα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο φοιτητής πρέπει να επιτύχει ανεξάρτητα και στο θεωρητικό και στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος. Οι βαθμοί που παίρνει ο φοιτητής σε καθένα  από τα δύο μέρη συντίθενται στον τελικό βαθμό του μαθήματος, με βάση τις ακαδημαϊκές διδακτικές μονάδες που καθορίζουν τη βαρύτητα του θεωρητικού και του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος. Αν ο φοιτητής αποτύχει σε ένα από τα δύο μέρη του μικτού μαθήματος επαναλαμβάνει μόνο αυτό.

Παράδειγμα 1: Αν ο φοιτητής πάρει στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος "Εισαγωγή στην Πληροφορική" 5.3 και στο εργαστηριακό μέρος 6.4 τότε ο τελικός του βαθμός υπολογίζεται ως εξής: (5.3χ 4 + 6.2 χ 2)/6 = (22.8 +12.4)/6 = 35.2/6 = 5.8666 Ο τελικός βαθμός υπολογίζεται με ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου και είναι 5.9

Παράδειγμα 2: Αν ο φοιτητής πάρει στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος "Αλγοριθμική & Προγραμματισμός" 8.5 και στο εργαστηριακό μέρος 7.8, τότε ο τελικός του βαθμός υπολογίζεται ως εξής: (8.5 χ 5 + 7.8 χ 3)/8 = (42.5 +23.4)/8 = 65.9/8 = 8.2375 Ο τελικός βαθμός υπολογίζεται με ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου και είναι 8.2

Εάν οι γνώσεις που παρέχονται σε ένα μάθημα είναι προϋπόθεση επιτυχούς παρακολούθησης ενός άλλου μαθήματος, το πρώτο μάθημα χαρακτηρίζεται προαπαιτούμενο του δεuτέρου. Στην περίπτωση αυτή ο φοιτητής δεν μπορεί να επιλέξει το δεύτερο μάθημα εάν δεν ολοκληρώσει με επιτυχία το πρώτο. Τα προαπαιτούμενα μαθήματα φαίνονται στις στήλες με επωνυμία "Προ." στον πίνακα των μαθημάτων του Τμήματος.

Σε κάθε μάθημα αντιστοιχεί ένας αριθμός Ακαδημαϊκών Διδακτικών Μονάδων (στήλες "Α.Δ.Μ."). Οι Ακαδημαϊκές Διδακτικές Μονάδες ή μονάδες ECTS παριστάνουν το συνολικό εκπαιδευτικό φόρτο του μαθήματος. Σε κάθε εξάμηνο αντιστοιχούν τριάντα (30) ακαδημαϊκές μονάδες. Στη πτυχιακή εργασία και την πρακτική άσκηση αντιστοιχούν από (15) ακαδημαϊκές μονάδες

Διάρκεια μαθημάτων

Η διάρκεια της διδασκαλίας των θεωρητικών μαθημάτων και των φροντιστηριακών ασκήσεων ορίζεται σε σαράντα πέντε (45) λεπτά της ώρας, μετά τη λήξη της οποίας ακολουθεί διάλειμμα δεκαπέντε (15) λεπτών. Η διάρκεια των εργαστηριακών ασκήσεων είναι πενήντα πέντε (55) λεπτά και γίνονται χωρίς διάλειμμα.

Επιλογή μαθημάτων

Το τυπικό πρόγραμμα μαθημάτων του Τμήματος είναι ενδεικτικό και όχι υποχρεωτικό για τους φοιτητές του Τμήματος. Ο φοιτητής μπορεί για κάθε διδακτικό εξάμηνο να καταρτίζει το ατομικό του πρόγραμμα σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει τα μαθήματα που επιθυμεί και πρόκειται να παρακολουθήσει κατά το εξάμηνο αυτό και δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 36 διδακτικές μονάδες για τους φοιτητές που βρίσκονται και στο 7ο τυπικό εξάμηνο και 42 διδακτικές μονάδες για τους φοιτητές που βρίσκονται στο 8ο εξάμηνο και πάνω.

Σχετική δήλωση υποβάλλουν στο Τμήμα όλοι οι φοιτητές κατά την περίοδο εγγραφής ή ανανέωσης της εγγραφής τους. Δήλωση υποβάλλουν επίσης και οι φοιτητές που οφείλουν μόνο την πτυχιακή τους εργασία ή βρίσκονται σε πρακτική άσκηση

Δεν μπορεί να επιλεγεί ένα μάθημα εάν δεν έχει υπάρξει προακτέος βαθμός στο προαπαιτούμενό του. Εάν το προαπαιτούμενο είναι μικτό μάθημα τότε πρέπει να υπάρχει προακτέος βαθμός στο θεωρητικό και στο εργαστηριακό μέρος

Μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων του εξαμήνου ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα τροποποίησης της αρχικής του δήλωσης κατά τρία το πολύ μαθήματα. Ο χρόνος τροποποίησης των δηλώσεων ανακοινώνεται από την Γραμματεία του Τμήματος.

Φοίτηση, έλεγχος επίδοσης, επιτυχής παρακολούθηση

Οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθούν όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών τους, σύμφωνα με τη δήλωσή τους

Ο ελάχιστος αριθμός των παρευρισκόμενων φοιτητών προκειμένου να θεωρηθεί οτι διδαάκτηκε ένα θεωρητικό μάθημα ή θεωρητικό μέρος μεικτού μαθήματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% έως 10% των εγγεγραμμένων με απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος.

Οι προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας κατά εξάμηνο για κάθε μάθημα καθορίζονται από τον Τομέα μαθημάτων και ανακοινώνονται από το διδάσκοντα στην αρχή κάθε εξαμήνου, με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα του Τμήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι ημέρες που επίσημα δε θα πραγματοποιηθούν μαθήματα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι για οποιονδήποτε λόγο μικρότερος από τα δύο τρίτα (2/3) του προβλεπόμενου στο πρόγραμμα σπουδών για όλο το διδακτικό εξάμηνο, το μάθημα αυτό θεωρείται ότι δεν διδάχτηκε. Η διαπίστωση γίνεται κατά τη λήξη του εξαμήνου με πράξη του τομέα μαθημάτων και ευθύνη του Υπευθύνου.

Βαθμολογική κλίμακα.

Η βαθμολογία σε όλα τα μαθήματα εκφράζεται με την αριθμητική κλίμακα: μηδέν έως δέκα (0-10), με βάση επιτυχίας το βαθμό πέντε.

Ο χαρακτηρισμός της επίδοσης των φοιτητών κατά μάθημα καθορίζεται ως εξής:
  • από 0-3,9 : "κακώς"
  • από 4-4,9 : "ανεπαρκώς"
  • από 5-6,9 : "καλώς"
  • από 7-8,4 : "λίαν καλώς"
  • από 8,5-10 : "άριστα"
Όλοι οι βαθμοί υπολογίζονται και καταχωρούνται με προσέγγιση ενός δεκάτου (1/10) της ακέραιης μονάδας.

Βαθμοί εργαστηρίου και εξετάσεων.

Για την επιτυχή παρακολούθηση εργαστηριακού μαθήματος ή του εργαστηριακού μέρους μεικτού μαθήματος, απαιτείται ο φοιτητής να έχει διεξαγάγει με επιτυχία τα 80% των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Την τελευταία εβδομάδα του εξαμήνου μπορούν να διεξάγονται συμπληρωματικές εργαστηριακές ή πρακτικές ασκήσεις για όσους φοιτητές έχουν αποτύχει ή απουσιάσει σε ποσοστό μέχρι 15% των πραγματοποιηθεισών ασκήσεων και μέχρι τη συμπλήρωση του 80%. Τη σχετική απόφαση παίρνει ο Τομέας μαθημάτων.

Σε περίπτωση αποτυχίας στην τελική εξέταση εργαστηρίου, πραγματοποιείται επανεξέταση πριν την έναρξη του επόμενου εξαμήνου. Εάν αποτύχει, ο φοιτητής επαναλαμβάνει το εργαστήριο, εκτός αν έχει λάβει βαθμό πάνω από 4. Το εργαστήριο θεωρείται κατοχυρωμένο για ένα εξάμηνο και ο φοιτητής προσέρχεται στις εξετάσεις του επόμενου εξαμήνου χωρίς να το παρακολουθήσει.

Ο βαθμός, του εργαστηρίου ή του εργαστηριακού μέρους μικτού μαθήματος είναι, ανάλογα με τη φύση του εργαστηρίου και μετά από απόφαση του Τομέα μαθημάτων, ο μέσος όρος όλων των επιμέρους βαθμών των ασκήσεων ή εξετάσεων που διεξάγονται τμηματικά ή τελικά σε όλη την ύλη του εργαστηρίου.

Στο τέλος του εξαμήνου ο διδάσκων καταθέτει στο Τμήμα τη βαθμολογία του εργαστηρίου ή των πρακτικών ασκήσεων που καταχωρείται στο πρωτόκολλο και αρχειοθετείται.

Ο βαθμός των φοιτητών που προέρχονται από κατάταξη εξάγεται ως εξής: το Τμήμα υποδοχής, με απόφαση του Συμβουλίου του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, απαλλάσσει τους κατατασσόμενους από μαθήματα ή ασκήσεις που έχουν εξεταστεί με επιτυχία στη σχολή ή το τμήμα προέλευσης προσαρμόζει τους βαθμούς των μαθημάτων αυτών, όπου απαιτείται και καθορίζει τα μαθήματα και ασκήσεις προηγούμενων εξαμήνων, στα οποία οι κατατασσόμενοι οφείλουν να εξεταστούν, εφόσον δεν διδάχτηκαν ή δεν ασκήθηκαν πλήρως ή επαρκώς σε αυτά στη Σχολή ή το Τμήμα προέλευσης, ανεξάρτητα από το εξάμηνο που έγινε η κατάταξη.

Φοιτητής που δεν παρακολούθησε με επιτυχία, υποχρεωτικό μάθημα, πρέπει να το επαναλάβει κατά το επόμενο ή επόμενα εξάμηνα. Αν απέτυχε σε προαιρετικό μάθημα, μπορεί να το επαναλάβει σε επόμενα εξάμηνα ή να το αντικαταστήσει με άλλο.


Για κάθε μάθημα που δηλώνει ο φοιτητής, μπορεί να συμμετάσχει στις δύο (2) εξεταστικές περιόδους που ακολουθούν το εξάμηνο.

Η παρακολούθηση σε ένα μάθημα θεωρείται επιτυχής, εφόσον ο βαθμός στο θεωρητικό και στο εργαστηριακό πρακτικό μέρος του μαθήματος αυτού έχει την ένδειξη τουλάχιστον "καλώς".

Ιδιαίτερα λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα των φοιτητών με ειδικές ανάγκες και αντιμετωπίζονται ανάλογα με τις δυσκολίες τους ως προς τη διδασκαλία και τη βαθμολογία.

Πέντε ημέρες πριν από την έναρξη των ανανεώσεων κάθε διδακτικού εξαμήνου, συντάσσεται με τη φροντίδα του Συμβουλίου του Τμήματος και ανακοινώνεται με ευθύνη του Προϊσταμένου του Τμήματος

Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων του Τμήματος το οποίο περιέχει:
  • τα τυπικά προγράμματα σπουδών κάθε εξαμήνου
    • τα μέλη του Ε.Π. που θα διδάξουν κάθε μάθημα των τυπικών προγραμμάτων
    • την ημέρα, την ώρα και την αίθουσα που θα πραγματοποιηθεί κάθε μάθημα
  • Το πρόγραμμα των εξετάσεων των εξεταστικών περιόδων
Κατά την κατάρτιση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος του Τμήματος λαμβάνεται πρόνοια, ώστε να συμπίπτει ελεύθερος χρόνος 3-4 ωρών σε συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας που θα χρησιμοποιείται για τη σύγκληση των οργάνων του Τμήματος ή συνελεύσεων των μελών του ΤΕΙ.

Τα τυπικά προγράμματα των εξαμήνων σπουδών του Τμήματος είναι ενδεικτικά και όχι υποχρεωτικά για τους φοιτητές του Τμήματος. Ο φοιτητής μπορεί για κάθε διδακτικό εξάμηνο να καταρτίζει το ατομικό του πρόγραμμα σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει τα μαθήματα που επιθυμεί και πρόκειται να παρακολουθήσει κατά το εξάμηνο αυτό. Σχετική δήλωση υποβάλλουν στο Τμήμα όλοι οι φοιτητές ταυτόχρονα με την εγγραφή ή ανανέωση εγγραφής τους.

Σε καμιά περίπτωση φοιτητής δεν μπορεί να καταστεί πτυχιούχος νωρίτερα από επτά (7)  εξάμηνα (Ν. 3549/20-3-2007)

Πίνακας Μαθημάτων

Εξάμηνο A

Code Pr Title ECTS Teaching Hours Course Category
TL
4101  Εισαγωγή στη Πληροφορική 6 4 2 Υποχρεωτικό (ΓΥ)
4102  Αλγοριθμική και Προγραμματισμός 6 4 2 Υποχρεωτικό (ΓΥ)
4103  Ψηφιακά Συστήματα 6 4 0 Υποχρεωτικό (ΓΥ)
4104  Μαθηματική Ανάλυση 6 5 0 Υποχρεωτικό (ΓΥ)
4105  Δεξιότητες Επικοινωνίας/Κοινωνικά Δίκτυα 6 5 2 Υποχρεωτικό (ΓΥ)

Εισαγωγή στη Πληροφορική

Course Information
TitleΕισαγωγή στη Πληροφορική
Course Code4101
Hours per Week6
Course Category Υποχρεωτικό (ΓΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνικά
Teaching StaffΗλιουδης Χρήστος Δικτυακός τόπος : blackboard.teithe.gr
Aims and Objectives

Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να γνωρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της Επιστήμης των υπολογιστών  καθώς επίσης να έρθουν σε επαφή με τις εισαγωγικές γνώσεις των κύριων σημαντικών γνωστικών αντικειμένων που θα καλυφθούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Επιστήμη της Πληροφορικής. 
Αναμένεται οι σπουδαστές με την ολοκλήρωση του μαθήματος (θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους) να είναι σε θέση να γνωρίζουν:
•    Τις θεμελιώδεις έννοιες τηw επιστήμης της Πληροφορικής και την εξελικτική πορεία της τεχνολογίας των υπολογιστών.
•    Τις βασικές έννοιες της Οργάνωσης και Αρχιτεκτονικής υπολογιστών
•    Λογισμικό
•    Βασικές αρχές Λειτουργικών Συστημάτων.
•    Εισαγωγή στους αλγορίθμους & στις Γλώσσες Προγραμματισμού.
•    Προγραμματισμός Υπολογιστών
•    Εισαγωγικές έννοιες Δικτύων υπολογιστών και Υπηρεσιών Διαδικτύου.
•    Εισαγωγή  στα Αρχεία και Βάσεις Δεδομένων.
•    Επικοινωνία Ανθρώπου - Μηχανής
•    Ειδικά θέματα (Ασφάλεια Δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη, κοινωνία της πληροφορίας  κ.α.).

Key Contents

Τα θέματα που καλύπτει το θεωρητικό μέρος είναι: 
•    H πληροφορική ως επιστήμη.
•    Γενική εισαγωγή στις έννοιες και την πρακτική της Επιστήμης των Υπολογιστών.
•    Υπολογιστικά συστήματα και η ιστορική εξέλιξη τους.
•    Αρχιτεκτονική ηλεκτρονικών υπολογιστών: Τμήματα του υπολογιστή και οργάνωση, Μονάδα μνήμης, Αριθμητική και λογική μονάδα, Μονάδα εισόδου - εξόδου, Δίαυλοι μεταξύ των μονάδων, Επεξεργαστές, Εναλλακτικές αρχιτεκτονικές.
•    Περιφερειακές μονάδες: Μαγνητικά μέσα αποθήκευσης, Οπτικά μέσα αποθήκευσης, Συσκευές εισόδου, Συσκευές εξόδου, Συσκευές επικοινωνιών.
•    Λογισμικό: Κατηγορίες λογισμικού, Λειτουργικά συστήματα, Γλώσσες προγραμματισμού χαμηλού επιπέδου, Γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, Γλώσσες τέταρτης γενιάς, Φυσικές γλώσσες, Είδη σχεδίασης προγραμμάτων.
•    Αλγόριθμοι: Βασικές έννοιες αλγορίθμων, Ανάπτυξη αλγορίθμων, Τεχνικές σχεδίασης αλγορίθμων, Έλεγχος και ανάλυση αλγορίθμων.
•    Προγραμματισμός Υπολογιστών: Προγραμματιστικά περιβάλλοντα, Στοιχεία δομημένου προγραμματισμού, Σχεδιασμός περιβάλλοντος διεπαφής, Έλεγχος και εκσφαλμάτωση προγράμματος, Αξιολόγηση, Τεκμηρίωση, Κύκλος ζωής.
•    Αρχεία και βάσεις δεδομένων: Αρχεία, Βάσεις δεδομένων και Συστήματα βάσεων δεδομένων, Σχεσιακή άλγεβρα, Μοντέλο «Οντοτήτων - Συσχετίσεων»,
•     Επικοινωνία Ανθρώπου - Μηχανής: Ο άνθρωπος και η μηχανή ως επεξεργαστές πληροφορίας και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση, Διεπαφή χρήστη, Σύγχρονες τάσεις στην Επικοινωνία Ανθρώπου - Μηχανής.
•    Δίκτυα και τηλεπικοινωνίες: Μετάδοση δεδομένων, Είδη δικτύων, Τοπολογίες δικτύων.
•    Πολυμέσα: Υπερκείμενα, Υπερμέσα, Πολυμέσα, Στοιχεία σχεδίασης εφαρμογών πολυμέσων.
•    Διαδίκτυο: Ο τρόπος οργάνωσης, Υπηρεσίες, Κατασκευή ιστοσελίδων, Κυβερνοχώρος.
•    Ασφάλεια Πληροφοριακών συστημάτων
•    Τεχνητή Νοημοσύνη: Μη υπολογισιμότητα, Αναπαράσταση της γνώσης, Κατανόηση, Μάθηση, Γνωστικά πλαίσια, Νευρωνικά δίκτυα.
•    Η κοινωνία της πληροφορίας: Εφαρμογές πληροφορικής, Νομικά προβλήματα, Κοινωνικές επιπτώσεις της πληροφορικής, Ηλεκτρονική Δημοκρατία, Νοήμονα συστήματα και ρομποτική.
Στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος οι φοιτητές μελετούν και εκπαιδεύονται, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων, και είναι οργανωμένο στις παρακάτω ενότητες:

Ενότητα 1η - Λειτουργικά συστήματα: εισαγωγή στη χρήση των ΛΣ windows, Linux, με απόκτηση δεξιοτήτων σε File system, Διαχείριση, Εφαρμογές και Εντολές φλοιού

Ενότητα 2η - Διαδίκτυο  και Υπηρεσίες: Εισαγωγή στις διαδικτυακές υπηρεσίες μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχει το τμήμα)
•    Βασικά χαρακτηριστικά του δικτύου του τμήματος  και εγκατάσταση εικονικής δικτυακής συσκευής σε δίκτυο .
•    Βασικά χαρακτηριστικά των υπηρεσιών που παρέχει το τμήμα
•    Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (e-mail)
•    Υπηρεσία Απομακρυσμένης πρόσβασης (FTP, Telnet)
•    Δημιουργία ιστοσελίδων (βασικές αρχές, εργαλεία, δημοσίευσης)

Ενότητα 3η – Hardware: Απόκτηση δεξιοτήτων και εξοικείωση με το υλικό υπολογιστών και δικτυακών συσκευών) 
•    Γενική περιγραφή Hardware Η/Υ - Αποσυναρμολόγηση και συναρμολόγηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καταγραφή εξοπλισμού, αναζήτηση στοιχείων εξοπλισμού και έλεγχος δυνατότητας αναβάθμισής του.
•    Γενική περιγραφή  δικτυακού εξοπλισμού.

Ενότητα 4η – Λογισμικό: Aπόκτηση δεξιοτήτων και εξοικείωση με ολοκληρωμένα περιβάλλοντα ανάπτυξης προγραμμάτων εφαρμογών 
•    Περιβάλλοντα ανάπτυξης σε γλώσσες προγραμματισμού Java, C, κ.α.
•    Περιβάλλοντα σχεδίασης και ανάπτυξης εφαρμογών

Διδακτική Μέθοδος
Στο θεωρητικό μέρος η εκπαίδευση των φοιτητών στηρίζεται σε διαλέξεις, από τον διδάσκοντα και από προσκεκλημένους ομιλητές (Τηλεκπαίδευση – Άμεση διδασκαλία). Επιπλέον οι φοιτητές θα ερευνήσουν βιβλιογραφικά ένα θέμα που καλύπτει τις τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσονται στην Επιστήμη της Πληροφορικής.
Στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος η εκπαίδευση στηρίζεται στη χρήση και αξιοποίηση των Υποδομών των εργαστηρίων του τμήματος.

Μέθοδος αξιολόγησης φοιτητών
Η αξιολόγηση των φοιτητών στο θεωρητικό μέρος στηρίζεται στην τελική γραπτή εξέταση, στην πρόοδο κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους, καθώς και στην τελική εργασία.
Η αξιολόγηση για το εργαστηριακό μέρος στηρίζεται στην τελική γραπτή εξέταση και στις εβδομαδιαίες ασκήσεις που παραδίδουν.

Προαπαιτούμενες γνώσεις:
Δεν απαιτούνται προαπαιτούμενες γνώσεις.

Αλγοριθμική και Προγραμματισμός

Course Information
TitleΑλγοριθμική και Προγραμματισμός
Course Code4102
Hours per Week6
Course Category Υποχρεωτικό (ΓΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική[/el\\\\
Teaching StaffΣφέτσος Παναγιώτης http://aetos.it.teithe.gr/~sfetsos/index.html
Aims and Objectives

Είναι διττός ο στόχος του μαθήματος: 
1)  η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων σχετικών με την αλγοριθμική και
2) η εκμάθηση των βασικών αρχών του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη προγραμματιστική εμπειρία.
Το μάθημα χρησιμοποιεί τις δυνατότητες προγραμματισμού που παρέχει η γλώσσα Java για την υλοποίηση απλών αλγορίθμων και την σταδιακή εκμάθηση των βασικών αρχών της αντικειμενοστρεφούς τεχνολογίας. Αναλυτικότερα το εισαγωγικό αυτό μάθημα:
- Παρέχει στους φοιτητές τις βάσεις των αρχών προγραμματισμού.
- Συμβάλει στην κατανόηση του περιβάλλοντος και των χαρακτηριστικών της Java.
- Παρέχει προγραμματιστική εμπειρία ικανή για την υλοποίηση απλών αλγορίθμων αλλά και απλών πρακτικών εφαρμογών.
- Συμβάλει στην υλοποίηση απλών αντικειμενοστρεφών προγραμμάτων.
- Παρέχει το υπόβαθρο για την περαιτέρω εμβάθυνση στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό του 2ου εξαμήνου αλλά και την εκμάθηση άλλων γλωσσών προγραμματισμού.

Key Contents

Τα θέματα που καλύπτει το θεωρητικό μέρος είναι:
    Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό και στη Java
    Βασικοί τύποι δεδομένων – Τελεστές – Σταθερές - Μεταβλητές
    Είσοδος  -  Έξοδος -  Εξαιρέσεις
    Συνθήκες: Εντολές if, switch, τριαδικός τελεστής ?:
    Εντολές επανάληψης κώδικα (Loops): while, do...while, for
    Μέθοδοι – Η κλάση Math
    Πίνακες (Arrays)
    Συμβολοσειρές (Strings) – Αρχεία κειμένου
    Διανύσματα (Vectors)
    Κλάσεις – Αντικείμενα  -  Δομητές - Τελεστής new
    Περισσότερα για τις κλάσεις και τα αντικείμενα – Στατικές μέθοδοι
    Αναδρομή (Recursion)
    Επανάληψη: προσδιοριστές πρόσβασης, χρήση μεθόδων static
Στις περισσότερες ενότητες θα υλοποιούνται απλοί αλγόριθμοι.  Δεν απαιτούνται προαπαιτούμενες γνώσεις.

Ψηφιακά Συστήματα

Course Information
TitleΨηφιακά Συστήματα
Course Code4103
Hours per Week4
Course Category Υποχρεωτικό (ΓΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching StaffΚλεφτούρης Δημήτριος Blackboard.teithe.gr
Aims and Objectives

Κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος διδάσκονται στοιχεία από τα Διακριτά Μαθηματικά, όπως Μαθηματική Λογική, Συνδυαστική Ανάλυση, Γεννήτριες Συναρτήσεων, Αναδρομικές Σχέσεις, Γραφήματα, κ.λπ.. Στο μάθημα αυτό ο φοιτητής θα συναντήσει αντικείμενα που διαφέρουν ουσιαστικά από τα αντικείμενα που αντιμετώπισε στα μέχρι τώρα στα μαθηματικά που έχει διδαχθεί. Μια βασική διαφορά π.χ. του μαθήματος αυτού από την Ανάλυση είναι ότι το βασικό σύνολο είναι το σύνολο των ακεραίων αριθμών και όχι το σύνολο των πραγματικών αριθμών. Επομένως, ο φοιτητής θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι βασικές έννοιες της Μαθηματικής Ανάλυσης που γνώρισε μέχρις εδώ, όπως π.χ. η συνέχεια και το «αρκούντως κοντά», δεν είναι αναγκαίες. Ομοίως, δεν ορίζεται η παράγωγος όπως στις πραγματικές συναρτήσεις πραγματικής μεταβλητής. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη επιμέλεια για να μπορεί να αφομοιώσει  τις νέες έννοιες, έτσι ώστε να μπορεί να τις εφαρμόσει. Σ’ αυτό αποβλέπουν και οι βασικοί στόχοι του μαθήματος που αναφέρονται παρακάτω.
(i)  Στη διεύρυνση της μαθηματικής ωριμότητας των φοιτητών κατά τη διάρκεια  της μελέτης μιας επιστημονικής περιοχής, η οποία είναι αρκετά διαφορετική από την παραδοσιακή κάλυψη στο βασικό Λογισμό.
(ii) Στη μελέτη μεθόδων και τεχνικών για να μπορεί ο φοιτητής να επιλύει προβλήματα τα οποία εμφανίζονται σε διάφορα πεδία στην επιστήμη των υπολογιστών.
(iii) Στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των φοιτητών για τη δημιουργία και επίλυση τέτοιων προβλημάτων, την ερμηνεία των λύσεων τους καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους

Key Contents

1. Βασικά θέματα Λογικής(λογικές πράξεις, πολυώνυμα Boole, Ταυτολογία και αντίφαση, Λογική Ισοδυναμία και Λογική Επαγωγή).
2. Εισαγωγή στη Θεωρία Συνόλων (Εισαγωγή, ορισμός συνόλου, Διαγράμματα Venn, Πράξεις στα σύνολα, Διατεταγμένα ζεύγη, Σχέσεις και συναρτήσεις, Κλάσεις ισοδυναμίας)
3. Άλγεβρα Boole και Κυκλώματα διακοπτών (Εισαγωγή, Δυαδικές πράξεις, Ορισμός της Άλγεβρας Boole, Εφαρμογές στα κυκλώματα διακοπτών).
4. Εισαγωγή στη θεωρία αριθμών, Μαθηματική εισαγωγή.
5. Βασικοί κανόνες απαρίθμησης. Εισαγωγή στη Συνδυαστική Ανάλυση (Διατάξεις, Συνδυασμοί, Δυωνυμικοί και Πολυωνυμικοί συντελεστές, Εφαρμογές).
6. Διακριτές Αριθμητικές συναρτήσεις. Γεννήτριες συναρτήσεων (Συνήθεις γεννήτριες συναρτήσεων, Εκθετικές γεννήτριες συναρτήσεων), Εφαρμογές.
7. Αναδρομικές σχέσεις (Αρχικές συνθήκες, Αναδρομικές σχέσεις πρώτης τάξης, Γραμμικές αναδρομικές σχέσεις τάξης r?2, Χαρακτηριστική εξίσωση, Ομογενής λύση, Μερική λύση, Ολική Λύση, Αναδρομικές σχέσεις και Γεννήτριες συναρτήσεων, Εφαρμογές).
8. Εισαγωγή στη θεωρία γραφημάτων, Δένδρα. (Ορισμοί, Μη κατευθυνόμενο και κατευθυνόμενο γράφημα, Βαθμός κορυφής, Δρόμοι, συνεκτικά γραφήματα, Υπογραφήματα και παράγοντα (spanning) υπογραφήματα, Ειδικά γραφήματα, Ισομορφικά και ομομορφικά γραφήματα, γραφήματα Euler και Hamilton, Επίπεδα γραφήματα, γραφήματα και πίνακες, Δένδρα και παράγοντα υποδένδρα, Δένδρα με βάρος, Ελάχιστο παράγον δένδρο και αλγόριθμος του Kruskal, Ελάχιστη Διαδρομή και αλγόριθμος του Dijkstra, Δένδρα με ρίζες, Διατεταγμένα δένδρα, Δυαδικά δένδρα, Εφαρμογές).

Μαθηματική Ανάλυση

Course Information
TitleΜαθηματική Ανάλυση
Course Code4104
Hours per Week5
Course Category Υποχρεωτικό (ΓΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching Staff Αντωνίου Ε. (ΓΤΘΕ) - blackboard.teithe.gr
Aims and Objectives

Ο σκοπός του μαθήματος της Μαθηματικής Ανάλυσης, ως ένα μάθημα υποδομής, είναι να παρέχει στους φοιτητές τις αναγκαίες μαθηματικές γνώσεις, εργαλεία και τεχνικές ώστε να μπορούν να χειριστούν μια σειρά από προβλήματα τα οποία εμφανίζονται σε εφαρμογές της επιστήμης των  υπολογιστών. Παράλληλα, το μάθημα παρέχει τις γνώσεις  που αποτελούν υπόβαθρο για επόμενα μαθήματα υποδομής  ή ειδικότητας στα εξάμηνα που ακολουθούν.

Key Contents

  • Ακολουθίες – Σειρές: Ακολουθίες, Όρια ακολουθιών, Σειρές, Κριτήρια Σύγκλισης, Δυναμοσειρές.
  • Διαφορικός λογισμός: Πραγματικές συναρτήσεις, Όρια συναρτήσεων, Συνέχεια, Παράγωγος, Κανόνες  Παραγώγισης, Εφαρμογές των Παραγώγων, Σειρές Taylor, Μελέτη Συνάρτησης.
  • Ολοκληρωτικός Λογισμός: Αόριστο - Ορισμένο ολοκλήρωμα, Εφαρμογές των Ολοκληρωμάτων, Γενικευμένα ολοκληρώματα
  • Γραμμική Άλγεβρα: Πίνακες, Ορίζουσες, Γραμμικά Συστήματα.

Δεξιότητες Επικοινωνίας/Κοινωνικά Δίκτυα

Course Information
TitleΔεξιότητες Επικοινωνίας/Κοινωνικά Δίκτυα
Course Code4105
Hours per Week7
Course Category Υποχρεωτικό (ΓΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching StaffΚώστογλου Βασίλης
Aims and Objectives

Οι μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος είναι οι ακόλουθοι:
1) Ο φοιτητής έρχεται σε επαφή με την Αγγλική και Ελληνική ορολογία της επιστήμης της Πληροφορικής. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα πρέπει να έχει οικοδομήσει τη δυνατότητα ανάγνωσης ενός επιστημονικού κειμένου στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα
2) Καλλιεργείται η ανάπτυξη της επικοινωνίας με τη χρήση γραπτού και προφορικού λόγου. Ο φοιτητής θα πρέπει να είναι σε θέση μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους φοιτητές να συγγράψει μια επιστημονική  αναφορά που έχει σχέση με την Πληροφορική. Σημαντική είναι επίσης η προφορική παρουσίαση της επιστημονικής αναφοράς.
3) Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην αναζήτηση πηγών και βιβλιογραφίας για τη λύση προβλημάτων. Ο φοιτητής θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελεί αποτελεσματικά τον εντοπισμό και επεξεργασία βιβλιογραφικών πηγών (βιβλία, άρθρα) με την χρήση της βιβλιοθήκης και του διαδικτύου.
4.    Καλλιεργείται η εξοικείωση και χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και περιβαλλόντων κοινωνικών μέσων δικτύωσης

Key Contents

Το μάθημα αποσκοπεί στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων και επικοινωνίας (τεχνικής και διαπροσωπικής) των φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του μαθήματος γίνεται η καλλιέργεια και ανάπτυξη από τους φοιτητές των κατάλληλων δεξιοτήτων επικοινωνίας (communication skills), δεξιοτήτων ανάγνωσης άρθρων και εγχειριδίων χρήσης, δεξιοτήτων παρουσίασης (presentation skills) και δεξιοτήτων γραφής (writing skills).
Επιπλέον, μεγάλη έμφαση δίνεται στην ανάληψη και παρουσίαση ατομικής/ομαδικής εργασίας από όλους τους φοιτητές με την χρήση γραπτού και προφορικού λόγου. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εύρεση βιβλιογραφικών πηγών (βιβλία, άρθρα) με την αναζήτηση σε βιβλιοθήκες (παραδοσιακές και ψηφιακές) καθώς και στο Internet.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διαχείριση χρόνου (time management) καθώς και σε σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και σε περιβάλλοντα κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Πιο αναλυτικά, το μάθημα αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:
Μέρος 1: Δεξιότητες επικοινωνίας (communication skills): τί είναι επικοινωνία, φραγμοί στην επικοινωνία, βελτίωση, δεξιότητες προσοχής, γλώσσα σώματος, διαβίβαση εντολών, οδηγιών, αιτημάτων, διατύπωση ερωτήσεων, κριτική, δημιουργία και εκτίμηση ιδεών, παρουσίαση αποτελεσμάτων, κατανόηση συμπεριφοράς.
Μέρος 2: Αναζήτηση σε βιβλιοθήκες και στο Internet για επιστημονικά άρθρα
Μέρος 3: Δεξιότητες γραφής (writing skills): σχεδίαση, προετοιμασία, δομή, γλώσσα, παρουσίαση, έλεγχος, κανόνες, παρουσίαση αναφοράς και Διαχείριση χρόνου (time management): αρχές, ανάλυση και δομή, βελτίωση.
Μέρος 4: Δεξιότητες παρουσίασης (presentation skills): παρουσίαση με καθαρό, συνοπτικό, επιβλητικό τρόπο, έτσι ώστε το ακροατήριο να καταλάβει το μήνυμα, την σημασία και την συνάφεια.
Μέρος 5: Χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και περιβαλλόντων κοινωνικών μέσων δικτύωσης

Εξάμηνο Β

Code Pr Title ECTS Teaching Hours Course Category
TL
4201  Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός 6 4 2 Υποχρεωτικό (EΥ)
4202  Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα 6 4 2 Υποχρεωτικό (EΥ)
4203  Διακριτά Μαθηματικά 6 5 0 Υποχρεωτικό (ΓΥ)
4204  Γλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού 6 4 2 Υποχρεωτικό (EΥ)
4205  Πληροφοριακά Συστήματα Ι 6 4 0 Υποχρεωτικό (ΓΥ)

Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός

Course Information
TitleΑντικειμενοστραφής Προγραμματισμός
Course Code4201
Hours per Week6
Course Category Υποχρεωτικό (EΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching StaffΑδαμίδης Παναγιώτης http://aetos.it.teithe.gr/~adamidis/Prog_II.html
Aims and Objectives

Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του μαθήματος Αλγοριθμική & Προγραμματισμός και έχει ως στόχο μια πιο εκτενή εξοικείωση με τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό και την ανάπτυξη της αντικειμενοστραφούς σκέψης για την επίλυση υπολογιστικών προβλημάτων και τον προγραμματισμό Η/Υ. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη διδασκαλία των βασικών αρχών του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού και στην εφαρμογή τους με χρήση της γλώσσας προγραμματισμού JAVA καθώς επίσης και η κατανόηση των δυνατοτήτων της JAVA σε σύγκριση με άλλες γλώσσες προγραμματισμού. Επίσης περιλαμβάνει εισαγωγή σε αναδρομή και προηγμένους αλγόριθμους και τεχνικές.

Προγραμματισμός δεν είναι μόνο το γράψιμο κώδικα. Οι προγραμματιστές πρέπει επίσης να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς, να επιλέξουν μεταξύ εναλλακτικών σχεδιάσεων, διαφορετικών αλγορίθμων και διαφορετικών υλοποιήσεων. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουν θέματα συμβατότητας, απόδοσης και αξιοπιστίας ενώ πρέπει ικανοποιούν και τις προδιαγραφές. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν βασικούς αλγορίθμους αναζήτησης και ταξινόμησης και επίσης να:

· μπορούν να αναπτύξουν, μετατρέψουν, ελέγξουν, διορθώσουν και εκτελέσουν εφαρμογές Java χρησιμοποιώντας τα αντικειμενοστραφή χαρακτηριστικά της Java,

· παράγουν αντικειμενοστραφή προγράμματα χρησιμοποιώντας την βασική βιβλιοθήκη της Java,

· μπορούν να περιγράψουν τις αντικειμενοστραφείς έννοιες της Java,

· διαθέτουν την γνώση της ιεραρχίας των κλάσεων της Java,

· χρησιμοποιούν τις κλάσεις της Java και παραγόμενες κλάσεις στην ανάπτυξη προγραμμάτων,

· μπορεί να κρίνει την ποιότητα άλλων προτεινόμενων λύσεων

· μπορεί να συνεργάζεται με συμφοιτητές του στην από κοινού ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμματιστικών λύσεων.


 

 

Key Contents

· Περαιτέρω εμβάθυνση στην αλγοριθμική (αναδρομή, αλγόριθμοι αναζήτησης και ταξινόμησης)

· Σύνθεση και Κληρονομικότητα: σύνθεση αναδρομικές κλάσεις, παραγόμενες κλάσεις, τροποποιητές πρόσβασης, υπερφόρτωση και υπέρβαση πεδίων και μεθόδων, ιεραρχίες κλάσεων, πολυμορφισμός, σύγκριση κληρονομικότητας και σύνθεσης

· Χειρισμός λαθών, Εξαιρέσεις

· Επαυξημένη σχεδίαση κλάσεων: Αφαιρετικές/αφηρημένες (abstract) κλάσεις και μέθοδοι, Διασυνδέσεις/διεπαφές, Πακέτα



Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα

Course Information
TitleΕισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα
Course Code4202
Hours per Week6
Course Category Υποχρεωτικό (EΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching StaffΣιδηρόπουλος Αντώνης http://www.it.teithe.gr/~asidirop/OS
Aims and Objectives

Το μάθημα αυτό είναι εισαγωγικό στο γνωστικό αντικείμενο των Λειτουργικών Συστημάτων και έχει ως βασικό στόχο την κατανόηση των γενικών αρχών των Λειτουργικών Συστημάτων μέσω της χρήσης και προγραμματισμού στο UNIX.

Στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτητές να μελετήσουν και να χρησιμοποιήσουν ένα Λ.Σ. που εξ’ αρχής δημιουργήθηκε για προγραμματιστές καθώς και να μάθουν την φιλοσοφία που κρύβει ένα Λ.Σ. «πίσω» από τα γραφικά περιβάλλοντα.

Στο μάθημα παρουσιάζεται και αναλύεται ο τρόπος χρήσης ενός κελύφους καθώς και πως αυτό αλληλεπιδρά με το λειτουργικό σύστημα.

Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να γνωρίσουν πως λειτουργεί ένα “Λειτουργικό Σύστημα” και πως μπορούν να το αξιοποιήσουν.

Κατά την διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα ισχυρά όπλα που έχει ένας προγραμματιστής χρησιμοποιώντας ένα Λ.Σ. σε επίπεδο κελύφους και να γνωρίσουν την φιλοσοφία του «κάνω περίπλοκες ενέργειες συνδυάζοντας απλές αυτόνομες εντολές που επικοινωνούν μεταξύ τους».


Key Contents

  • Εισαγωγή στο UNIX: Κατανόηση του λειτουργικού συστήματος UNIX, Περιγραφή της φιλοσοφίας και του τρόπου λειτουργίας του Λ.Σ., Αρχεία, χρήστες, ομάδες χρηστών, διεργασίες, πυρήνας.
  • Εφαρμογές-Κέλυφος-Πυρήνας: Εισαγωγή στην χρήση του κελύφους, χρήση βασικών εντολών, μεταβλητές κελύφους, μεταβλητές περιβάλλοντος, quotes, βασικές εντολές διαχείρισης και επεξεργασίας αρχείων.
  • Σύστημα αρχείων: Πρόσβαση στο σύστημα αρχείων, διαδρομές, άδειες πρόσβασης, διαχείριση αρχείων, σύνδεσμοι, βασικοί τύποι συστημάτων αρχείων του UNIX και άλλων λειτουργικών συστημάτων (fat, ntfs, ext, ...), συσκευές στο UNIX.
  • Κέλυφος και αρχεία: χρήση χαρακτήρων μπαλαντέρ.
  • Διεργασίες: διαχείριση διεργασιών, ιδιότητες, σήματα, το σύστημα /proc.
  • Επικοινωνία διεργασιών: διασωλήνωση & ανακατεύθυνση, χρήση και προγραμματισμός φίλτρων.
  • Κανονικές εκφράσεις και η χρήση τους μέσα από εργαλεία του UNIX (grep, sed)
  • Προγραμματισμός στο κέλυφος: Διερμηνευτές εντολών στο UNIX, Έλεγχος εκτέλεσης εντολών, τελεστές εντολών, δομές επανάληψης,
  • Χρήση και προγραμματισμός σε awk.

Διακριτά Μαθηματικά

Course Information
TitleΔιακριτά Μαθηματικά
Course Code4203
Hours per Week5
Course Category Υποχρεωτικό (ΓΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching Staff Αντωνίου Ε. (ΓΤΘΕ) - blackboard.teithe.gr
Aims and Objectives

Σκοπός το μαθήματος είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές του τμήματος  με τις θεμελιώδεις έννοιες των Διακριτών Μαθηματικών, όπως η βασική τυπική λογική, οι τεχνικές απαρίθμησης, η θεωρία γραφημάτων και οι εφαρμογές τους  στην επιστήμη των υπολογιστών. Ο απώτερος στόχος είναι να παρέχει στους φοιτητές ένα καλό επίπεδο  κατανόησης τόσο των θεωρητικών εννοιών, όσο και των εφαρμογών των διακριτών μαθηματικών.


Key Contents


Στοιχεία Θεωρίας Συνόλων: Εισαγωγή, Ορισμός συνόλου, Πράξεις στα σύνολα, Δυναμοσύνολα, Αριθμήσιμα – Μη αριθμήσιμα σύνολα, Πληθάριθμοι, Σχέσεις και συναρτήσεις, Σχέσεις Ισοδυναμίας, Σχέσεις Μερικής Διάταξης.
Προτασιακή Λογική: Προτάσεις - Συντακτικό, Πίνακες αληθείας συνδέσμων, Ταυτολογία – Αντιφάσεις, Λογική Ισοδυναμία.
Μαθηματική επαγωγή: Βασική και , Ισχυρή μορφή της Μαθηματικής Επαγωγής.

Συνδυαστική Ανάλυση: Κανόνες Γινομένου – Αθροίσματος, Διατάξεις, Συνδυασμοί, Μοντέλα Τοποθέτησης σφαιριδίων σε υποδοχές.
Γεννήτριες συναρτήσεις: Συνήθεις γεννήτριες συναρτήσεων, Ιδιότητες, Εκθετικές γεννήτριες συναρτήσεων, εφαρμογές στην επίλυση συνδυαστικών προβλημάτων.
Αναδρομικές σχέσεις: Αναδρομικές Ακολουθίες, Αναδρομικές σχέσεις, Επίλυση Γραμμικών αναδρομικών σχέσεων με τη βοήθεια γεννητριών συναρτήσεων.
Στοιχεία Θεωρίας γραφημάτων: Ορισμοί, Μη κατευθυνόμενο και κατευθυνόμενο γράφημα, Βαθμός κορυφής, Δρόμοι, Συνεκτικά γραφήματα, Υπογραφήματα, Ειδικά γραφήματα, Ισομορφικά γραφήματα, κύκλοι Euler και Hamilton, Γραφήματα και πίνακες,  Ελάχιστη Διαδρομή και αλγόριθμος του Dijkstra, Δένδρα, Δένδρα με βάρος, Ελάχιστο Συνδετικό Δένδρο, Δένδρα με Ρίζα, Δυαδικά δένδρα.



Γλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού

Course Information
TitleΓλώσσες και Τεχνολογίες Ιστού
Course Code4204
Hours per Week6
Course Category Υποχρεωτικό (EΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching Staff Τεκτονίδης Δ. http://erodios.it.teithe.gr/econ/ + Blackboard
Aims and Objectives

Το μάθημα έχει ως κύριο σκοπό έχει να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές γλώσσες και τεχνολογίες του παγκόσμιου ιστού και στην αποτελεσματική σχεδίαση & ανάπτυξη web εφαρμογών υψηλής διαδραστικότητας και χρηστικότητας. Κυρίως ασχολείται με τις τεχνολογίες & μεθοδολογίες ανάπτυξης client-side (front-ends) προγραμμάτων για το WWW.
Βασικοί μαθησιακοί στόχοι είναι η γνωριμία με τις βασικές ιδιαιτερότητες της υπηρεσίας του παγκόσμιου ιστού, κύρια σε σχέση με την ανάπτυξη συστημάτων και εφαρμογών. Ιστορικό εξέλιξης, γενιές & εξέλιξη γλωσσών & τεχνολογιών ιστού, αιτίες & ανάγκες εξέλιξης. Ο παγκόσμιος ιστός ως σύστημα, το WWW ως κατανεμημένο σύστημα υπερμέσων. Στοιχεία που αποτελούν το WWW ως σύστημα. Πλατφόρμες  Ανάπτυξης Εφαρμογών Ιστού. Οι βασικές γλώσσες του ιστού HTML, XHTML. Cascading Style Sheets. Η γλώσσα Javascript. Javascript functions, non-class, prototype-based object orientation. Document Object Model (πλήρη σε βάθος ανάλυση). Client-Side Scripting με χρήση Javascript. Τεχνικές Αποσφαλμάτωσης για web εφαρμογές (χρήση debuggers-firebug κλπ). Εισαγωγή στην XML (συντακτικό, well-formed, valid, σχήματα) χωρίς αναφορά σε συνοδευτικές τεχνολογίες. Χρήση XML εγγράφων ως νησίδες δεδομένων. Εισαγωγή στην τεχνολογία AJAX. Τι είναι η προσβασιμότητα ιστού (web accessibility), μέτρηση και αξιολόγηση προσβασιμότητας ιστοθέσεων.
Πιο αναλυτικά το μάθημα ως βασικούς στόχους έχει:
1) Την εισαγωγή στο προγραμματισμό του παγκόσμιου ιστού παρουσιάζοντας τις βασικές έννοιες, προβλήματα, ιδιαιτερότητες του διαδικτυακού προγραμματισμού σε σχέση με άλλα πιο \"κλασσικά\" παραδείγματα προγραμματισμού (π.χ. desktop/console programming).
2) Την κατανόηση των διαφόρων μορφών διαδικτυακού προγραμματισμού, την ιστορική εξέλιξη του, τις σύγχρονες εξελίξεις και τους λόγους που διαφοροποιούν τον διαδικτυακό.
3) Την θεωρητική και σε βάθος κατανόηση του WWW. Την παρουσίαση & μελέτη των βασικών μεθόδων για απλό web authoring με τη χρήση απλών αλλά και πιο σύνθετων εργαλείων για σχεδίαση και ανάπτυξη front-ends εφαρμογών του παγκόσμιου ιστού.
4) Αναλυτική διδασκαλία client-side web programming με τη χρήση διαφόρων σχετικών γλωσσών προγραμματισμού (κυρίως με τη χρήση javascript).
5) Τη μελέτη των προβλημάτων, πιθανών λύσεων και υλοποιήσεων front ends για εφαρμογές του παγκόσμιου ιστού.
6) Τη μελέτη τεχνολογιών που συνιστούν την επόμενη γενιά των διαδραστικών Web εφαρμογών (Web 2.0+ & 3.0) όπως XML, AJAΧ.
7) Την κατανόηση των προβλημάτων καθολικής προσβασιμότητας του WWW.

Key Contents

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα πρέπει να αποκτήσουν:
•    Γνώση των γλωσσών HTML & XHTML και τεχνολογιών όπως DHTML, DOM, Cascading Style Sheets.
•    Γνώση για αποτελεσματικό WEB design & authoring.
•    Γνώση client-side (front-end) web programming με χρήση DOM + Javascript και γενικότερα οποιαδήποτε σχετικής γλώσσας.
•    Επαρκή εμπειρία με τα βασικά θέματα/προβλήματα προγραμματισμού front-ends σε περιβάλλον παγκόσμιου ιστού και πως αυτά αντιμετωπίζονται.
•    Δυνατότητα δημιουργίας web sites με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων (π.χ. Expression Web, Dreamweaver, NetObjects Fusion)
•    Γνώση τεχνολογιών για ανάπτυξη διαδραστικών Web 2.0+ εφαρμογών όπως XML & AJAX.
•    Δυνατότητα ανάπτυξης προσβάσιμων ιστοσελίδων.

 

Πληροφοριακά Συστήματα Ι

Course Information
TitleΠληροφοριακά Συστήματα Ι
Course Code4205
Hours per Week4
Course Category Υποχρεωτικό (ΓΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching StaffΣιάκα Χριστίνα blackboard.teithe.gr
Aims and Objectives

Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ) και η εξέταση του ρόλου των ΠΣ στην υποστήριξη ενός ευρέως φάσματος λειτουργιών των οργανισμών. Ακόμη, εξετάζεται η χρήση των ΠΣ στην υποστήριξη διαχειριστικών ενεργειών, λήψης αποφάσεων και γενικότερων στρατηγικών πρωτοβουλιών και προσεγγίσεων.
Παρουσιάζονται οι φάσεις του Κύκλου Ζωής Ανάπτυξης Λογισμικού ενός ΠΣ και εξετάζονται κατάλληλες μέθοδοι και τεχνικές, που χρησιμοποιούνται κατά τις φάσεις της ανάλυσης και σχεδίασης του.
Στόχος του Μαθήματος είναι συνοπτικά:
•    Η παρουσίαση των βασικών αρχών των Πληροφοριακών Συστημάτων (ΠΣ).
•    Η μελέτη και κατανόηση των διαχειριστικών θεμάτων που άπτονται της κατάλληλης επιλογής, εφαρμογής και αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών (ΤΠΕ).
•    Η κατανόηση των διαφόρων τύπων ΠΣ που χρησιμοποιούνται στους οργανισμούς, του τρόπου επιλογής του κατάλληλου τύπου, των τεχνολογιών υλοποίησης κάθε συστήματος και των διαφόρων προσεγγίσεων ανάπτυξης συστημάτων.
•    Η μελέτη της αλληλεξάρτησης των πληροφοριακών συστημάτων με μια επιχείρηση / οργανισμό.
•    Η ανάπτυξη δεξιοτήτων καθορισμού και αξιοποίησης ΤΠΕ.
•    Μελέτη πραγματικών περιπτώσεων που σχετίζονται με εφαρμογές ΠΣ

Με το πέρας της επιτυχούς παρακολούθησης του μαθήματος οι φοιτητές / φοιτήτριες θα είναι σε θέση:
•    να γνωρίζουν ποιός είναι ο ρόλος των πληροφοριακών συστημάτων στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.
•    να κατανοήσουν ποια είναι τα επιχειρηματικά οφέλη των Πληροφοριακών Συστημάτων και πως υποστηρίζουν τις επιχειρηματικές λειτουργίες.
•    να γνωρίζουν πως  τα πληροφοριακά συστήματα μετασχηματίζουν τους οργανισμούς και τη διοίκησή τους.
•    να κατανοήσουν τις αλλαγές που έχει επιφέρει το διαδίκτυο(Internet) και οι σχετικές τεχνολογίες στην επιχειρηματική διαδικασία;
να γνωρίζουν, ποιες είναι οι κύριες επιχειρηματικές εφαρμογές των Πληροφοριακών συστημάτων και οι κατηγορίες τους και ποιος ο ρόλος τους;

Key Contents

Ενδεικτική θεματολογία:
1.    Εισαγωγή στη Θεωρία Συστημάτων
2.    H Έννοια των Πληροφοριακών Συστημάτων
3.    Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων και Οργανισμών
4.    Μοντέλα Ανάπαυσης Λογισμικού όπως Καταρράκτη, Σπειροειδές, V, Win-Win, κλπ.
5.    Κατηγορίες και είδη Πληροφοριακών Συστημάτων
6.    Σχεδιασμός και ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων
7.    Επιχειρηματικά μοντέλα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (e-business – e-government)
8.    Συστήματα Επεξεργασίας Συναλλαγών - Επιχειρησιακά Πληροφοριακά Συστήματα
9.    Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων  (Enterprice Resource Planning (ERP))
10.    Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων  (Desision Support Systems (DSS)

11.    Κοινωνικά Πληροφοριακά Συστήματα (WEB 2.0)
•    Από το WWW στο Semantic Web
•    Οντολογίες (γλώσσες : Resource Description Framework (RDF), Web Ontology Language (OWL),
•    Διαχείριση Γνώσης στη σύγχρονη επιχείρηση
12.Μελέτες περιπτώσεων (case studies)


Μέθοδοι Διδασκαλίας:
Διδασκαλία θεωρίας και εφαρμογών-ασκήσεων με χρήση διαφανειών και Η/Υ.

Αξιολόγηση:
Υποχρεωτική τελική γραπτή εξέταση στη θεωρία και το εργαστήριο.
Προαιρετική ενδιάμεση αξιολόγηση.

Εξάμηνο Γ

Code Pr Title ECTS Teaching Hours Course Category
TL
4301  Αριθμητική Ανάλυση & Προγραμματισμός Επιστημονικών Εφαρμογών 6 5 0 Υποχρεωτικό (ΓΥ)
4302  Δομές Δεδομένων και Ανάλυση Αλγορίθμων 6 4 2 Υποχρεωτικό (EΥ)
4303  Οργάνωση και Αρχιτεκτονική Υπολογιστικών Συστημάτων 6 5 0 Υποχρεωτικό (ΓΥ)
4304  Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Μηχανής & Ανάπτυξη Διεπιφανειών Χρήστη 6 3 2 Υποχρεωτικό (EΥ)
4305  Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων 6 3 2 Υποχρεωτικό (EΥ)

Αριθμητική Ανάλυση & Προγραμματισμός Επιστημονικών Εφαρμογών

Course Information
TitleΑριθμητική Ανάλυση & Προγραμματισμός Επιστημονικών Εφαρμογών
Course Code4301
Hours per Week5
Course Category Υποχρεωτικό (ΓΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching StaffΓουλιάνας Κώστας Blackboard.teithe.gr
Aims and Objectives

Κύριος σκοπός του μαθήματος είναι να δοθούν στους φοιτητές οι βασικές θεωρητικές γνώσεις της Αριθμητικής Ανάλυσης ( Αριθμητική Κινητής Υποδιαστολής, Σφάλματα),  να παρουσιαστούν μέθοδοι προσομοίωσης  Συναρτήσεων Μαθηματικών Βιβλιοθηκών καθώς και απλές προσεγγιστικές μέθοδοι επίλυσης πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων και να επιτευχθεί η κατανόησή τους με την ανάπτυξη αντιπροσωπευτικών αλγορίθμων των αντίστοιχων μεθόδων.


Βασικοί στόχοι του μαθήματος είναι:
1.    Η εισαγωγή στην θεωρία σφαλμάτων παρουσιάζοντας τους ορισμούς των σφαλμάτων στρoγγύλευσης και αποκοπής, τα σφάλματα της μετατροπής πραγματικών δεκαδικών αριθμών σε αριθμούς κινητής υποδιαστολής (floating point) στον Η/Υ και την μετάδοση αυτών των σφαλμάτων στις πράξεις μεταξύ αριθμών κινητής υποδιαστολής.
2.    Ο προσεγγιστικός υπολογισμός μαθηματικών σειρών και η προσομοίωση των μαθηματικών συναρτήσεων που υπάρχουν στις μαθηματικές βιβλιοθήκες των γλωσσών προγραμματισμού.
3.    Η παρουσίαση και μελέτη προσεγγιστικών μεθόδων εύρεσης των ριζών μη γραμμικών εξισώσεων και πολυωνύμων, η προσομοίωση μαθηματικών συναρτήσεων όπως η sqrt και η δημιουργία των αντίστοιχων αλγορίθμων για την υλοποίησή τους σε Η/Υ.
4.    Η παρουσίαση και μελέτη άμεσων και προσεγγιστικών μεθόδων για την επίλυση συστημάτων γραμμικών εξισώσεων.
5.    Η μελέτη και παρουσίαση μεθόδων εύρεσης πολυωνύμων παρεμβολής από ένα πίνακα τιμών κάποιας άγνωστης συνάρτησης.
6.    Η παρουσίαση εύρεσης προσεγγιστικών μεθόδων ιδιοτιμών και ιδιοδιανυσμάτων  πινάκων.
7.    Η παρουσίαση προσεγγιστικών μεθόδων εύρεσης ορισμένων ολοκληρωμάτων.
8.    Η ανάπτυξη των αντίστοιχων αλγορίθμων για την υλοποίηση ενδεικτικών παραδειγμάτων των παραπάνω μεθόδων και ο προγραμματισμός τους σε Η/Υ.


Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν κατανοήσει:
•    Τον τρόπο που επηρεάζουν τα σφάλματα την αποθήκευση, τους υπολογισμούς και τις πράξεις μεταξύ πραγματικών αριθμών στον Η/Υ.
•    Τις μεθόδους προσομοίωσης των μαθηματικών συναρτήσεων και τα αντίστοιχα σφάλματα αποκοπής.
•    Τις μεθόδους εύρεσης ριζών εξισώσεων και πολυωνύμων, την ταχύτητα και προσέγγιση των λύσεων.
•    Τις μεθόδους επίλυσης γραμμικών συστημάτων, το υπολογιστικό κόστος των πράξεων που απαιτούνται και την προσέγγιση των λύσεων.
•    Τις μεθόδους παρεμβολής.
•    Τις μεθόδους εύρεσης ιδιοτιμών και ιδιοδιανυσμάτων πίνακα.
•    Τις μεθόδους Αριθμητικής ολοκλήρωσης.

Key Contents

Θεωρία Σφαλμάτων
•    Σφάλματα
•    Αριθμητική κινητής υποδιαστολής
•    Μετάδοση σφαλμάτων

Υπολογισμός Σειρών Μαθηματικών Συναρτήσεων
•    Υπολογισμός Σειρών
•    Σφάλμα αποκοπής, διόρθωση

Αριθμητική Επίλυση Εξισώσεων
•    Απομόνωση ριζών μη γραμμικών εξισώσεων
•    Υπολογισμός τιμής, παραγώγων πολυωνύμου ( Σχήμα Horner )
•    Μέθοδοι επίλυσης μη γραμμικών εξισώσεων ( Σύγκλιση, ταχύτητα σύγκλισης )

•    Μέθοδος Διχοτόμησης, Εσφαλμένης θέσης, Διαδοχικών προσεγγίσεων, Newton-Raphson, Χορδής
Επίλυση Συστημάτων Γραμμικών Εξισώσεων
•    Άμεσες μέθοδοι (Επίλυση Διαγωνίου, Άνω-Κάτω Τριγωνικού Συστήματος, Απαλοιφή Gauss)
•    Επαναληπτικές Μέθοδοι ( Μέθοδος Gauss-Seidel, Jacobi )

Ανιούσες Διαφορές
•    Προς τα εμπρός, προς τα πίσω, κεντρικές διαφορές
•    Μετάδοση σφαλμάτων
•    Τελεστές διαφορών

Γραμμική Παρεμβολή
•    Τύποι παρεμβολής Newton-Gregory
•    Τύποι παρεμβολής Lagrange
•    Διόρθωση στους τύπους παρεμβολής.

Εύρεση Ιδιο-τιμών και Ιδιο-διανυσμάτων Πινάκων
•    Μέθοδος της δυνάμεως
•    Παραλλαγές της μεθόδου της δυνάμεως

Αριθμητική Ολοκλήρωση
•    Μέθοδος των τραπεζίων
•    Μέθοδος Newton-Cotes
•    Μέθοδος Simpson
•    Μέθοδος Gauss

Δομές Δεδομένων και Ανάλυση Αλγορίθμων

Course Information
TitleΔομές Δεδομένων και Ανάλυση Αλγορίθμων
Course Code4302
Hours per Week6
Course Category Υποχρεωτικό (EΥ)
Credits ECTS6
Language Ελληνική - Greek
Teaching StaffΣταμάτης Δημοσθένης - Stamatis D.
Aims and Objectives

Tο μάθημα αποτελεί μία γενική εισαγωγή στις δομές δεδομένων, στους αλγορίθμους που τις χειρίζονται και στην ανάλυση της πολυπλοκότητάς τους. Τα θέματα που καλύπτονται σχετίζονται τόσο με τις στατικές όσο και με τις δυναμικές δομές δεδομένων. Το μάθημα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνικές της αφαίρεσης δεδομένων και του προγραμματισμού που βασίζεται σε αντικείμενα. Την περίοδο αυτή σα γλώσσα υλοποίησης χρησιμοποιείται η Java.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές:
•    Θα έχουν αποκτήσει καλή γνώση των θεμελιωδών δομών δεδομένων και θα είναι σε θέση να τις χρησιμοποιούν για την υλοποίηση καλοσχεδιασμένων και αποδοτικών προγραμμάτων.
•    Θα έχουν κατανοήσει τις έννοιες των αφηρημένων τύπων δεδομένων και των αντικειμένων και το ρόλο που παίζουν στην ανάπτυξη των προγραμματιστικών συστημάτων.
•    Θα μπορούν να αναλύουν την πολυπλοκότητα των προγραμμάτων που αναπτύσουν

 

Key Contents

Βασικές έννοιες: Τύποι δεδομένων, δομές δεδομένων και υλοποίησή τους, έλεγχος τύπων.
Αφαίρεση δεδομένων και αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός: Στοιχεία, από-κριψη πληροφορίας, ενκαψούλωση δεδομένων, αφηρημένοι τύποι δεδομένων, κλάσεις, αντικείμενα, μέθοδοι, κληρονομικότητα και πολυμορφισμός.
Ανάλυση Πολυπλοκότητας
Γραμμικές δομές δεδομένων: Πίνακες, συμβολοσειρές, στοίβες, ουρές και υλοποίηση τους με τη βοήθεια πινάκων.
Δυναμικές δομές δεδομένων: Δυναμική εκχώρηση μνήμης, συνδεδεμένες λίστες, συνδεδεμένες στοίβες και ουρές.
Αναδρομή: Αναδρομικοί αλγόριθμοι, αναδρομικές δομές δεδομένων, η αναδρομή σαν μεθοδολογία προγραμματισμού.
Δέντρα: Ορισμοί και ορολογία, δυαδικά δέντρα, τρόποι υλοποίησης δυαδικών δέντρων, δυαδικά δέντρα αναζήτησης, σωροί, λίστες προτεραιοτήτων.
Γράφοι: Ορισμοί και ορολογία, τρόποι υλοποίησης γράφων, διάσχιση γράφου.
Αρχεία: Οργάνωση αρχείων, ακολουθιακά αρχεία, αρχεία κατ’ ευθείαν πρόσβασης, hashing.

Οργάνωση και Αρχιτεκτονική Υπολογιστικών Συστημάτων

Course Information
TitleΟργάνωση και Αρχιτεκτονική Υπολογιστικών Συστημάτων
Course Code4303
Hours per Week5
Course Category Υποχρεωτικό (ΓΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική - Greek
Teaching StaffΚλεφτούρης Δημήτριος - Kleftouris D. Blackboard.teithe.gr
Aims and Objectives

 

Ο σκοπός του μαθήματος είναι να παρέχει στον φοιτητή την δυνατότητα  κατανόησης της δομής και την λειτουργίας ενός σύγχρονου σειριακού υπολογιστικού συστήματος. Ξεκινώντας από τον βασική οργάνωση του υλικού το μάθημα εισάγει τον φοιτητή στην βασική σχεδίαση του υλικού.   Το μάθημα αυτό παρέχει, επίσης την υποδομή στην εκτίμηση της απόδοση υπολογιστικών συστημάτων και των μονάδων τους

Τα  αντικείμενα εκπαίδευσης στα πλαίσια του μαθήματος είναι η κατανόηση:

•    των βασικών γνώσεων σχετικών με την οργάνωση του υλικού σαν μια ιεραρχική δομή

•    της οργάνωσης της κεντρικής μνήμης, της cache  και την μεταξύ τους διασύνδεση

•    της οργάνωση της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας

•    της οργάνωσης των συσκευών  I/O

•    της οργάνωσης των διαδρόμων και τις σύνδεσης σε αυτούς  των συσκευών  Ι/Ο

•    του σχεδιασμού της γλώσσας μηχανής των σχημάτων διευθυνσιοποίησης

•    τoυ καλωδιωμένου και το μικροπρογραμματιζομένου επιπέδου

 


 

Key Contents

 

1) Ιεραρχική Αρχιτεκτονική Σειριακού Υπολογιστή :  Μονάδες, ενέργειες, δομές διασύνδεσης(δίαυλοι)

2) Mνήμη  cache:  Περιγραφή των συστημάτων  μνήμης, Βασικές έννοιες σχετικές με τη cache, Σχεδιασμός και οργάνωση μνήμης cache.

3) Κύρια μνήμη :  Φυσική και λογική οργάνωση κύριας μνήμης. Σύνδεση cache και κυρίας μνήμης

4) Σύστημα εισόδου-εξόδου: Εξωτερικές μονάδες, υπομονάδες Ι/Ο,  Ι/Ο μέσω διακοπών, I/Ο μέσω προγραμματισμού, απευθείας πρόσβαση στη μνήμη (DMA)

5) Εξωτερική μνήμη: Μαγνητικοί δίσκοι, συστήματα RAID, οπτικοί και ηλεκτρονικοί δίσκοι

6) Γλώσσα μηχανής : Δομή, ρεπερτόριο εντολών, τελεστές, πράξεις,  σχήματα εντολών, σχήματα διευθυνσιοδότησης

7) Κεντρική Μονάδα επεξεργασίας: Οργάνωση ΚΜΕ, οργάνωση καταχωρητών, ταξινομήσεις αρχιτεκτονικών, κύκλος απόκτησης-εκτέλεσης, σωλήνωση εντολών, πρόβλεψη αλλαγής ροής, σύντομη περιγραφή των αρχιτεκτονικών RISC και CISC

8) Μονάδα ελέγχου: Μικρό πράξεις, έλεγχος του επεξεργαστή, υλοποίηση με  hardware, υλοποίηση με μικροπρόγραμμα

9) Παραδείγματα υλοποίησης των παραπάνω σε υπαρκτά συστήματα


 

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Μηχανής & Ανάπτυξη Διεπιφανειών Χρήστη

Course Information
TitleΑλληλεπίδραση Ανθρώπου-Μηχανής & Ανάπτυξη Διεπιφανειών Χρήστη
Course Code4304
Hours per Week5
Course Category Υποχρεωτικό (EΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching Staff Κεραμόπουλος Ε. Blackboard.teithe.gr
Aims and Objectives

Το μάθημα της Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Μηχανής και Ανάπτυξη Διεπιφανειών Χρήστη μελετά τη σχεδίαση διαδραστικών συστημάτων υπολογιστών και διδάσκει μοντέλα, κανόνες και μεθόδους για την δημιουργία και αξιολόγηση λειτουργικών, εύχρηστων και ασφαλών διεπιφανειών χρήστη.

Key Contents

Περιλαμβάνει δύο κύρια μέρη:
Α) Βασικά θέματα της σχεδίασης διαδραστικών συστημάτων.
Β) Τον μηχανισμό αποστολής-γεγονότων (event-driven programming) με προσέγγιση οπτικού προγραμματισμού (visual programming).
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής αναμένεται ότι θα:
•    έχει εξοικειωθεί, σε ένα μεγάλο βαθμό, με τους κανόνες καθολικής σχεδίασης διαδραστικών συστημάτων,
•    έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις σχετικά με τα εργαλεία και τις τεχνικές υλοποίησης διεπιφανειών χρήστη
•    έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις των μεθόδων αξιολόγησης των διαδραστικών συστημάτων,
•    έχει εξοικειωθεί με τα βασικότερα Γνωστικά Μοντέλα και Μοντέλα Επικοινωνίας και Συνεργασίας,
•    έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις των προσαρμοστικών και των προσαρμόσιμων συστημάτων υποστήριξης του Χρήστη.

Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων

Course Information
TitleΣυστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων
Course Code4305
Hours per Week5
Course Category Υποχρεωτικό (EΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching StaffΣιδηρόπουλος Αντώνιος Blackboard.teithe.gr
Aims and Objectives

Εισαγωγή στις βασικές αρχές της μοντελοποίησης των δεδομένων και στο σχεδιασμό ενός συστήματος βάσεως δεδομένων. Στόχο του μαθήματος αποτελούν η ευαισθητοποίηση του φοιτητή σε θέματα οργάνωσης και μεθοδολογίας όσον αφορά στην επιτυχή εφαρμογή της τεχνολογίας των βάσεων δεδομένων, καθώς επίσης και η εξοικείωσή του με την επεξεργασία σε ένα σχεσιακό περιβάλλον καταχώρησης και οργάνωσης της πληροφορίας (RDBMS).
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής αναμένεται ότι θα:
•    γνωρίζει τη μεθοδολογία των διαγραμμάτων οντότητας/συσχέτισης (ER) και το σχεδιασμό ενός κανονικοποιημένου σχήματος σχεσιακής βάσης δεδομένων
•    έχει εξοικειωθεί με τα βασικά των σύγχρονων ενισχυμένων εκδόσεων των διαγραμμάτων ER τα οποία υποστηρίζουν μία εμπλουτισμένη σημασιολογία και παρέχουν τη δυνατότητα της υποστήριξης αντικειμενοστρεφών δομών και περιορισμών ακεραιότητας των δεδομένων
•    έχει εξοικειωθεί στη χρήση σύγχρονων εργαλείων μοντελοποίησης και ανάδρομης μηχανικής (reverse engineering) σχημάτων ΒΔ, όπως τα IBM Data/Design Studio, ο Power Architect, ο DBDesigner, κ.α.
•    έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις Σχεσιακής Άλγεβρας
•    έχει εξοικειωθεί με τη σύνταξη κώδικα SQL τόσο για την εξυπηρέτηση χρηστικών αιτημάτων, όσο και για την αυτόματη, εκ μέρους του RDBMS, υποστήριξη περιορισμών που αφορούν στην ακεραιότητα των καταχωρημένων δεδομένων
•    γνωρίζει να συντάσσει και να εκτελεί κώδικα αποθηκευμένων διαδικασιών, και να είναι γνώστης των προϋποθέσεων για την ενημερωσιμότητα των όψεων στην SQL
•    έχει εξοικειωθεί με τα βασικά που αφορούν στην οργάνωση και στην ευρετηριοποίηση της καταχωρημένης πληροφορίας στο εσωτερικό του RDBMS.

Key Contents

•    Μοντέλα Δεδομένων: Φυσικό και Λογικό Μοντέλο του RDBMS, η Μεθοδολογία Οντότητας/Συσχέτισης (ER), το Ενισχυμένο Μοντέλο Οντότητας-Συσχέτισης (EER), Άλλα Μοντέλα Δεδομένων
•    Κανονικοποίηση: Διάσπαση και Σύνθεση, Συναρτησιακές Εξαρτήσεις, Πρώτη, Δεύτερη και Τρίτη Κανονικές Μορφές (1NF, 2NF, 3NF), Μετασχηματισμός του Κανονικοποιημένου Σχήματος σε Σχήμα Σχεσιακών Πινάκων και Αντίστροφα, Κύριο και Ξένο Κλειδί, Αναφορική Ακεραιότητα των Δεδομένων
•    Σχεσιακή Άλγεβρα: Επεξεργασία των Δεδομένων σε Σχεσιακό Περιβάλλον, Σχεσιακή Άλγεβρα και Σχεσιακός Λογισμός, οι Τελεστές της Σχεσιακής Άλγεβρας, Βασικοί και Σύνθετοι Τελεστές, Χρηστικά Αιτήματα και Παραστάσεις Σχεσιακής Άλγεβρας
•    Δομημένη Γλώσσα Αιτημάτων (SQL): Το πρότυπο SQL. Υλοποίηση του σχεσιακού σχήματος, περιορισμοί ακεραιότητας των δεδομένων, η συνιστώσα CONSTRAINT, εναύσματα και διασφαλίσεις, περιορισμοί πεδίου ορισμού.   Παραδείγματα Βασικών Περιπτώσεων Διατύπωσης Χρηστικών Αιτημάτων σε Κώδικα SQL.  Φυσικές και εξωτερικές συζεύξεις πινάκων, διαίρεση, εμφωλευμένος αναδρομικός κώδικας SQL, όψεις και ενημερωσιμότητα του περιεχομένου της ΒΔ μέσω των όψεων.
•    Αποθηκευμένες Διαδικασίες: Δημιουργία, Αποθήκευση στον διακομιστή της Βάσης Δεδομένων, και επαναληπτική χρήση μέσα από Περιβάλλοντα ΣΔΒΔ και προγραμματιστικά περιβάλλοντα τρίτης γενιάς
•    Οργάνωση των Δεδομένων στο Εσωτερικό Επίπεδο: Εισαγωγή στην Ευρετηριοποίηση, Εναλλακτικά Σχήματα Καταχώρησης Δεδομένων στο Ευρετήριο, Συγκροτημένα και Μη Συγκροτημένα Ευρετήρια, Αραιά και Πυκνά Ευρετήρια, Κύρια και Δευτερεύοντα Ευρετήρια, Απλό και Σύνθετο Κλειδί Αναζήτησης, Δενδρικά Ευρετήρια ISAM και B+, Διατήρηση του Ισοζυγισμένου κατά την Ενημέρωση, η Δημιουργία ενός Ευρετηρίου στην SQL.

Εξάμηνο Δ

Code Pr Title ECTS Teaching Hours Course Category
TL
4401  Μεθοδολογίες Προγραμματισμού 6 4 2 Υποχρεωτικό(Ε)
4402  Τεχνητή Νοημοσύνη:Γλώσσες και Τεχνικές 6 3 2 Υποχρεωτικό (EΥ)
4403  Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα Υπολογιστών 6 3 2 Υποχρεωτικό (EΥ)
4405  Θεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστική 6 3 2 Υποχρεωτικό (ΓΥ)

Μεθοδολογίες Προγραμματισμού

Course Information
TitleΜεθοδολογίες Προγραμματισμού
Course Code4401
Hours per Week6
Course CategoryΥποχρεωτικό(Ε)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching StaffΡάπτης Παναγίωτης - Δικτυακός Τόπος http:/aetos.it.teithe.gr/~praptis
Aims and Objectives

Στόχος του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις αρχές και τις τεχνικές της C++ και θέματα (αντικείμενα) που δεν παρουσιάζονται ή αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους σε προηγούμενα μαθήματα προγραμματισμού.

Key Contents

Επιμέρους θέματα που καλύπτονται

  • Βασικά της C++
  • Τύποι Δεδομένων (Bult-in & User Defined Types), string
  • Structures, Classes and Objects
  • Συναρτήσεις, Μεθοδοι
  • Macros and Inline συναρτήσεις
  • Αναφορές, Πινακες, και Δείκτες
  • Λειτουργίες σε επιπεδο Bit
  • Υπερφόρτωση τελεστών
  • Κληρονομηκότητα, εικονικές συναρτήσεις, αφηρημένες τάξεις
  • Ροές και Αρχεία
  • Γενικές Συναρτήσεις και Γενικές Τάξεις
  • Καθιερωμένη Γενική Βιβλιοθήκη (STL)
  • Σύνδεση συναρτήσεων
  • Βιβλιοθήκες Γραφικών και GUI

Τεχνητή Νοημοσύνη:Γλώσσες και Τεχνικές

Course Information
TitleΤεχνητή Νοημοσύνη:Γλώσσες και Τεχνικές
Course Code4402
Hours per Week5
Course Category Υποχρεωτικό (EΥ)
Credits ECTS6
LanguageΕλληνική
Teaching StaffΣταμάτης Δημοσθένης www.it.teithe.gr/~demos/teaching_gr.html
Aims and Objectives

Το μάθημα αποτελεί μία γενική εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και στις εφαρμογές της, καθώς και στο δηλωτικό προγραμματισμό. Ορίζεται η έννοια του λογικού προγράμματος και συζητιέται η αρχή της ανάλυσης. Ο βασικός στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση του λογικού προγραμματισμού μέσω της Prolog, της γλώσσας προγραμματισμού που χρησιμοποιείται ευρύτατα για την ανάπτυξη προγραμματιστικών συστημάτων ΤΝ. Εμφαση δίνεται στις βασικές δομές της Prolog και αποφεύγονται τα ιδιαίτερα (εξω-λογικά) χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τις διάφορες υλοποίησεις της. Στόχος επίσης του μαθήματος είναι η κατανόηση των τεχνικών και μεθοδολογιών επίλυσης προβλημάτων που χρησιμοποιούνται στην ΤΝ, η εισαγωγή στις μεθόδους αναπαράστασης γνώσης, και η αναφορά στις αρχές, στα χαρακτηριστικά και στους περιορισμούς των έξυπνων συστημάτων.

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές:

  • Θα έχουν αποκτήσει καλή γνώση της γλώσσας Prolog και θα είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξη προγραμμάτων ΤΝ.
  • Θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του δηλωτικού προγραμματισμού σε σχέση με το διατακτικό προγραμματισμό.
  • Θα γνωρίζουν καλά τις βασικές έννοιες της ΤΝ και τις περιοχές εφαρμογής της.

    Key Contents

    • Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ): Ορισμοί ΤΝ, ιστορία και εξέλιξη, φιλοσοφικά ζητήματα, το τεστ του Turing, η φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται από την ΤΝ.
    • Λογικά προγράμματα: Οι φράσεις του Horn, συντακτικό, δηλωτική και διαδικαστική σημασιολογία, ανάλυση, ενοποίηση, ο πιο γενικός ενοποιητής.
    • Η Prolog σαν γλώσσα προγραμματισμού: Συντακτικό, φράσεις, γεγονότα και κανόνες, κατηγορήματα, όροι, η διαδικασία εκτέλεσης, ενοποίηση, οπισθοδρόμηση, το AND/OR δέντρο.
    • Ο λογικός προγραμματισμός σαν μεθοδολογία: Αναδρομικός προγραμματισμός, Top-Down και Bottom-Up ανάπτυξη προγράμματος, επαυξητικός προγραμματισμός, ιντετερμινιστικός προγραμματισμός.
    • Επεξεργασία λιστών: Αναπαράσταση λιστών, επεξεργασία λιστών, αναδρομή.
    • Ενσωματωμένα κατηγορήματα: Αρνηση με αποτυχία, αριθμητική, σύγκριση Ι/Ο, αρχεία κλπ.
    • Μετα-προγραμματιμός: κατηγορήματα υψηλότερης τάξης/μετά-κατηγορήματα.
    • Αναπαράσταση Γνώσης και Προβλημάτων
    • Εξυπνη Αναξήτηση Πληροφορίας

    Εφαρμογές: Παραδείγματα έξυπνων συστημάτων και η υλοποίησή τους.

    Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα Υπολογιστών

    Course Information
    TitleΤηλεπικοινωνίες και Δίκτυα Υπολογιστών
    Course Code4403
    Hours per Week5
    Course Category Υποχρεωτικό (EΥ)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΒίτσας Βασίλειος Δικτυακός τόπος : blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

     

    Το μάθημα αυτό είναι έχει ως βασικό στόχο την κατανόηση των βασικών αρχών της μετάδοσης και των μέσων μετάδοσης της πληροφορίας με έμφαση στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται λεπτομερώς θέματα όπως χαρακτηριστικά διασυνδέσεων και τεχνικών μετάδοσης, παράμετροι τηλεφωνικών δικτύων και γραμμών καθώς και προσεγγίσεις για την ικανοποίηση συγκεκριμένων επικοινωνιακών απαιτήσεων.

    Τέλος, το μάθημα αποσκοπεί στην κατανόηση των εννοιών και των πρωτοκόλλων που σχετίζονται με το φυσικό επίπεδο και το επίπεδο σύνδεσης δεδομένων των Δικτύων Υπολογιστών με έμφαση στις αρχιτεκτονικές ενσύρματων και ασύρματων τοπικών δικτύων, τις τεχνικές προσπέλασης καθώς και την τεχνολογία Ethernet.

    Key Contents

    • Τοπικά δίκτυα: Ορισμός, μέσα μετάδοσης, τοπολογίες και αρχιτεκτονικές (αρτηρίας, αστέρα, δακτυλίου, δένδρου), τεχνικές προσπέλασης (CSMA/CD, CSMA/CA, token bus, ALOHA), τεχνολογία ethernet, ασύρματα τοπικά δίκτυα.
    • Στοιχεία μετάδοσης: Κώδικες, μορφές μετάδοσης, συγχρονισμός, πολύπλεξη, συμπίεση, ανίχνευση και διόρθωση σφαλμάτων, κυκλικοί κώδικες,
    • Διασυνδέσεις: Χαρακτηριστικά και παραδείγματα διασυνδέσεων (V.24, USB).
    • Μέσα μετάδοσης: Συνεστραμμένα και ομοαξονικά καλώδια, οπτικές ίνες. Τηλεφωνικές γραμμές, παράμετροι τηλεφωνικών γραμμών, επιλεγόμενες/αφιερωμένες τηλεφωνικές γραμμές, modem ακουστικής και βασικής ζώνης.
    • Τεχνικές μετάδοσης: Διαμόρφωση πλάτους, συχνότητας και φάσης, παλμοκωδική διαμόρφωση (PCM), θεώρημα δειγματοληψίας.
    • Αρχιτεκτονικές δικτύων: Γεωγραφική διαίρεση, τοπολογική διαίρεση

    Θεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστική

    Course Information
    TitleΘεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστική
    Course Code4405
    Hours per Week5
    Course Category Υποχρεωτικό (ΓΥ)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΑντωνίου Ε.(ΓΤΘΕ) - Blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Βασικός στόχοι του θεωρητικού μέρους μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές
    •    τις βασικές έννοιες και  αρχές της Θεωρίας των Πιθανοτήτων.
    •    τις τεχνικές με τις οποίες περιγράφονται, αναλύονται  και επιλύονται προβλήματα  που περιέχουν πιθανότητες.
    •    την έννοια της τυχαίας μεταβλητής, τη χρήση και τον ρόλο των διαφόρων κατανομών, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

    Αντίστοιχα, το εργαστηριακό μέρος επικεντρώνεται στην
    •    εφαρμογή των βασικών μεθοδολογιών της περιγραφικής στατιστικής
    •    εφαρμογή στατιστικών  ελέγχων υποθέσεων
    •    έννοια της γραμμικής Συσχέτισης και στη Γραμμική Παλινδρόμηση

    Key Contents

    Τα αντικείμενα που καλύπτονται από το μάθημα είναι:
    •    Τυχαίο Πείραμα – Δειγματοχώροι – Γεγονότα – Πράξεις και Πολυώνυμα Γεγονότων.
    •    Ορισμοί της Πιθανότητας (Κλασικός – Σχετική Συχνότητα – Αξιωματικός Ορισμός)
    •    Δενδροδιαγράμματα – Επαναλαμβανόμενα Πειράματα.
    •    Δεσμευμένη Πιθανότητα – Θεώρημα Bayes – Ανεξαρτησία Γεγονότων – Αξιοπιστία Συστημάτων.
    •    Πιθανότητες με Συνδυαστική (Μεταθέσεις – Συνδυασμοί)
    •    Τυχαίες Μεταβλητές – Συναρτήσεις Πιθανότητας (Συνάρτηση Πιθανότητας και Αθροιστική Συνάρτηση Πιθανότητας Διακριτής Τυχαίας Μεταβλητής – Συνάρτηση Πυκνότητας  και Αθροιστική Συνάρτηση Πιθανότητας Συνεχούς Τυχαίας Μεταβλητής)
    •    Μέση Τιμή και Διασπορά Τυχαίων Μεταβλητών
    •    Μερικές χρήσιμες Κατανομές Πιθανοτήτων και Εφαρμογές (Ομοιόμορφη – Bernoulli – Διωνυμική – Γεωμετρική – Υπεργεωμετρική – Αρνητική Διωνυμική – Poisson – Εκθετική – Κανονική)
    •    Περιγραφική Στατιστική, Έλεγχοι Υποθέσεων, Γραμμική Συσχέτιση – Παλλινδόμηση.

    Εξάμηνο Ε

    Code Pr Title ECTS Teaching Hours Course Category
    TL
    4501  Πληροφοριακά Συστήματα ΙΙ 6 5 0 Υποχρεωτικό(Ε)
    4502  Μηχανική Λογισμικού Ι 6 3 2 Υποχρεωτικό(Ε)
    4503  Δίκτυα Υπολογιστών 6 3 2 Υποχρεωτικό(Ε)
    4504  Ανάπτυξη Διαδικτυακών Συστημάτων & Εφαρμογών 6 4 2 Υποχρεωτικό(Ε)
    4505  Επιχειρησιακή Έρευνα 6 5 0 Υποχρεωτικό (ΓΥ)

    Πληροφοριακά Συστήματα ΙΙ

    Course Information
    TitleΠληροφοριακά Συστήματα ΙΙ
    Course Code4501
    Hours per Week5
    Course CategoryΥποχρεωτικό(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΣιάκα Χριστίνα - Δικτυακός Τόπος Blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών, από την διεκπεραίωση πολύπλοκων επιχειρησιακών λειτουργιών, την συσσώρευση επιχειρησιακής γνώσης και την στήριξη διαδικασιών λήψης αποφάσεων, μέχρι την δημιουργία συστημάτων τεκμηρίωσης και την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών πληροφόρησης.
    Το μάθημα αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στην Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων και έργων Πληροφορικής. όπως αυτά διαμορφώνονται υπό το πρίσμα των τρεχουσών οικονομικών, τεχνολογικών και κοινωνικών αλλαγών (ραγδαία ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), διεθνοποίηση της οικονομίας, αποκέντρωση της οργάνωσης, κλπ.).
    Παρουσιάζεται αναλυτική θεώρηση των συνιστωσών ενός ΠΣ οι οποίες βασίζονται στη σύγχρονη τεχνολογία της Πληροφορικής. Επίσης, παρουσιάζονται εφαρμογές των ΠΣ σε διαφόρων τύπων επιχειρήσεις και οργανισμούς (δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, Διαχείριση Γνώσης, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Ηλεκτρονικό Επιχειρείν). Το μάθημα προσφέρει μια συστηματική εισαγωγή στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων και καλύπτει θεωρητικά, τεχνικά και μεθοδολογικά ζητήματα.
    Με το πέρας της επιτυχούς παρακολούθησης του μαθήματος οι φοιτητές / φοιτήτριες θα είναι σε θέση:
    •    να γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία της έννοιας, της δομής, του σχεδιασμού και της χρήσης των σημαντικότερων Πληροφοριακών Συστημάτων
    •    να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία στο σχεδιασμό, και στην ανάπτυξη προϊόντων Πληροφοριακών Συστημάτων
    •    να γνωρίζουν ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις στην ανάπτυξη και χρήση των πληροφοριακών συστημάτων
    •    να κατανοήσουν και να εξασκηθούν στο χειρισμό και στην εφαρμογή των πιο σημαντικών τεχνικών διαχείρισης πληροφοριακών έργων
    •    να κατανοήσουν το ρόλο της ανάλυσης και της σχεδίασης Πληροφοριακών Συστημάτων  και να εξοικειωθούν με τη συλλογή και οργάνωση πληροφοριών για έναν οργανισμό.
    •    να ξέρουν να συντάσσουν μια μελέτη σκοπιμότητας για ένα Πληροφοριακό Σύστημα και  να προδιαγράφουν τις λειτουργικές και μη λειτουργικές απαιτήσεις ενός συστήματος.
    να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες για τις αρχές της διοίκησης έργων πληροφορικής,  προγραμματισμού έργου,  μεθόδων χρονικού προγραμματισμού έργων, κόστους και  χρήσης πόρων έργου, ελέγχους και αξιολόγησης έργου.

    Key Contents

    Ενδεικτική θεματολογία:

    1.    Επίπεδα Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητική Πυραμίδα.
    2.    Πληροφοριακά Συστήματα. στην εφαρμογή στρατηγικών.

    Σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης λογισμικού:
    3.    Βελτίωση Διεργασιών Λογισμικού (Software Process Improvement (SPI)
    4.    Ευέλικτοι Μέθοδοι Ανάπτυξης Λογισμικού (Agile Methodologies).
    5.    Ανάθεση εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες (Outsoursing).

    Διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων και έργον πληροφορικής:
    6.    Μελέτη σκοπιμότητας και ανάλυση SWOT
    7.    Μετρικές διεργασιών και τελικών προϊόντων (ISO-9126)
    8.    Παρακολούθηση Απόδοσης και Αξιολόγηση Συστημάτων

    Συστήματα Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων:
    9.     ISO 9001:2000
    10.    Capability Maturity Model Ιntegrated (CMMI)
    11.    Μελέτες περιπτώσεων (case studies)
    12.    Διοίκηση και προγραμματισμός παραγωγής

    Μηχανική Λογισμικού Ι

    Course Information
    TitleΜηχανική Λογισμικού Ι
    Course Code4502
    Hours per Week5
    Course CategoryΥποχρεωτικό(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΔεληγιάννης Ιγνάτιος blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Το μάθημα αυτό σκοπεύει στο να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώσεις και δεξιότητες για την αντικειμενοστρεφή τεχνολογία και την αντικειμενοστρεφή ανάπτυξη λογισμικού (ανάλυση – σχεδίαση – υλοποίηση).
    Περιλαμβάνει δύο κύρια μέρη:
    Α) Γενικές έννοιες της της Αντικειμενοστρεφούς Μηχανικής (Τεχνολογίας) λογισμικού
    Β) Την αντικειμενοστρεφή μεθοδολογία ανάπτυξης Rational Unified Process

    Key Contents

    1.    Πολυπλοκότητα
    2.    Αντικειμενοστρεφής Τεχνολογία – Εισαγωγικές έννοιες   
    3.    Ενοποιημένη γλώσσα μοντελοποίησης – UML  (Unified Modeling Language)
    4.    Ενοποιημένη Διεργασία – RUP (Rational Unified Process)
    5.    Μηχανική των Απαιτήσεων (Requirements Engineering).
    Τεχνικές εξαγωγής (elicitation), καταγραφής (specification) και επικύρωσης των απαιτήσεων (validation).
    Εκτίμηση έργου με σημεία περιπτώσεων χρήσης
    6.    Περιπτώσεις Χρήσης (Use Case). Ορισμός, διάγραμμα περιπτώσεων χρήσης (Use Case Diagram), συσχετίσεις.
    7.    Πρωτοτυποποίηση Λογισμικού (Software Prototyping). Είδη προτυποποίησης λογισμικού. Δημιουργία διεπαφών χρήστη.
    8.    Μοντέλο Περιοχή προβλήματος ή Εννοιολογικό Μοντέλο (Conceptual model). Εξαγωγή εννοιολογικών κλάσεων, πολλαπλότητες σχέσεων, συσχετίσεις.
    9.    Διάγραμμα Δραστηριοτήτων (Activity Diagram). Εισαγωγή στα δυναμικά διαγράμματα. Συμβολισμοί και σχέσεις.
    10.    Διάγραμμα Ακολουθίας – Διάγραμμα Ακολουθίας Συστήματος (Sequence Diagrams).
    11.    Πρότυπα ανάθεσης αρμοδιοτήτων GRASP (General Responsibility Assignment Patterns).
    12.    Διάγραμμα Κλάσεων (Class Diagram). Συμβολισμοί και συσχετίσεις στο διάγραμμα κλάσεων.
    13.    Διάγραμμα Καταστάσεων (State Diagram). Εμβάθυνση στα δυναμικά διαγράμματα.
    14.    Διαγράμματα Πακέτων, Συστατικών και Διάταξης.
    15.    Υλοποίηση της σχεδίασης με την αντικειμενοστρεφή γλώσσα προγρ/μού Java.

    Δίκτυα Υπολογιστών

    Course Information
    TitleΔίκτυα Υπολογιστών
    Course Code4503
    Hours per Week5
    Course CategoryΥποχρεωτικό(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική -Greek
    Teaching StaffΒίτσας Βασίλειος - Bitsas B.
    Aims and Objectives



    Το μάθημα αυτό είναι εισαγωγικό στα Δίκτυα Υπολογιστών και έχει ως βασικό τη κατανόηση σε βάθος της λειτουργίας του μοντέλου αναφοράς TCP/IP (κυρίως θεμάτων που σχετίζονται με τα επίπεδα δικτύου, μεταφοράς και εφαρμογής) καθώς και των ζητημάτων σχετικά με την προδιαγραφή και παροχή υπηρεσιών στο Διαδίκτυο (Internet).

    Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται θέματα όπως διευθυνσιοδότηση στο Διαδίκτυο (υποδικτύωση και υπερδικτύωση, πρωτόκολλα IP και ARP), αναφορά και διόρθωση σφαλμάτων (πρωτόκολλο ICMP) καθώς και δρομολόγηση (πρωτόκολλα RIP, OSPF και BGP). Επιπλέον δίνεται έμφαση σε θέματα μεταφοράς πακέτων πληροφορίας, ελέγχου μετάδοσης, ροής και συμφόρησης (πρωτόκολλα UDP και TCP). Τέλος, παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές υπηρεσίες και εφαρμογές διαδικτύου, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Electronic mail), μεταφορά και προσπέλαση αρχείων (πρωτόκολλο FTP), παγκόσμιος ιστός (WWW), ονοματοδοσία (DNS).

    Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να σχεδιάσουν και να δομήσουν δίκτυα LAN και WAN σε επίπεδο προσομοίωσης, συνδυάζοντας αποτελεσματικά μέσα μετάδοσης, συσκευές δικτύων και πρωτόκολλα με τελικό στόχο την επίλυση πραγματικών προβλημάτων για μικρού και μεσαίου μεγέθους δίκτυα.



     

    Key Contents



    Εισαγωγή: Διαδικτύωση, ανοικτή διασύνδεση συστημάτων, υπηρεσίες και εφαρμογές του Internet, ιστορικά στοιχεία, μεταγωγή (κυκλώματος, πακέτων), performance metrics, διαστρωμάτωση πρωτοκόλλων, μοντέλα αναφοράς OSI και TCP/IP.
    Διαστρωμάτωση πρωτοκόλλων: Αρχή διαστρωμάτωσης, μοντέλο αναφοράς ISO, πρωτόκολλο Χ.25, μοντέλο αναφοράς TCP/IP.
    Υπηρεσίες και εφαρμογές διαδικτύου: Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μεταφορά και προσπέλαση αρχείων. Παγκόσμιος Ιστός. Τηλεσύνδεση. Διαδικτυακή Τηλεφωνία.
    Ονοματοδοσία με το σύστημα ονομάτων περιοχών (DNS): Ονόματα περιοχών διαδικτύου, ιεραρχία και αρχιτεκτονικές διακομιστών ονομάτων περιοχών, βελτιστοποίηση απόδοσης, σύντμηση ονομάτων περιοχών.
    Πρωτόκολλο αυτοδύναμων πακέτων χρήστη (UDP): Προσδιορισμός τελικού προορισμού, μορφή μηνυμάτων UDP, ενθυλάκωση και διαστρωμάτωση UDP, πολύπλεξη / αποπολύπλεξη, θύρες UDP.
    Πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης (TCP): Αξιόπιστη υπηρεσία μεταφοράς ρεύματος δεδομένων, ιδιότητες, συρόμενα παράθυρα, θύρες TCP, λειτουργίες παθητικού/ενεργητικού ανοίγματος, αριθμοί ακολουθίας, μεταβλητό μέγεθος παραθύρου και έλεγχος ροής, μορφή κεφαλίδας TCP, επιλογή μέγιστου μεγέθους τμήματος, εγκαθίδρυση και αποδέσμευση σύνδεσης TCP, επιβεβαιώσεις, λήξη χρόνου αναμονής και αναμετάδοση, χρόνος διαδρομής, έλεγχος συμφόρησης (παράθυρο συμφόρησης, αποφυγή συμφόρησης με πολλαπλασιαστική μείωση, ανάκαμψη αργής εκκίνησης, απόρριψη ουράς, τυχαία πρώιμη απόρριψη), σύνδρομο ανόητου παραθύρου, καθυστερημένες επιβεβαιώσεις.
    Μέθοδοι επανεκπομπής ARQ,
    Πρωτόκολλο Internet (IP): Ασυνδεσμικό σύστημα παράδοσης πακέτων, σκοπός του πρωτοκόλλου ΙΡ, μορφή αυτοδυνάμου πακέτου ΙΡ, πεδία κεφαλίδας πακέτου ΙΡ, κατάτμηση και ανασυναρμολόγηση πακέτων, χρόνος ζωής, επιλογές πακέτου ΙΡ (καταγραφή δρομολογίου, επιλογή δρομολογίου προέλευσης, επιλογή «χρονοσφραγίδας»), δρομολόγηση αυτοδύναμων πακέτων ΙΡ (άμεση και έμμεση παράδοση, δρομολόγηση επομένου άλματος).
    Πρωτόκολλο ARP (Address Resolution Protocol): Αντιστοίχιση διευθύνσεων IP με φυσικές διευθύνσεις, άμεση αντιστοίχιση, δυναμική δέσμευση, κρυφή μνήμη, βελτιώσεις του ARP, υλοποίηση του ARP, μορφή μηνύματος ARP, αντίστροφο πρωτόκολλο ανάλυσης διευθύνσεων (RARP).
    Διευθυνσιοδότηση στο Internet: Μοντέλο διευθυνσιοδότησης με κλάσεις, υποδικτύωση και υπερδικτύωση, ειδικές διευθύνσεις IP (κατευθυνόμενης εκπομπής, περιορισμένης εκπομπής, βρόχου επαναφοράς).
    Πρωτόκολλο ICMP: Αναφορά και διόρθωση σφάλματος, παράδοση μηνυμάτων ICMP, μορφή μηνυμάτων ICMP, εντολή ping, συμφόρηση, καταστολή προέλευσης.
    Δρομολόγηση στο Internet: Στατική και δυναμική δρομολόγηση, η έννοια του αυτοδύναμου συστήματος, μετρικές και απόδοση δρομολόγησης, πίνακες δρομολόγησης, αλγόριθμοι δρομολόγησης (συντομότερης διαδρομής, με πλημμύρα, διανύσματος απόστασης, με κατάσταση συνδέσμων), πρωτόκολλο πληροφοριών δρομολόγησης (RIP), πρωτόκολλο προτεραιότητας ανοίγματος συντομότερης διαδρομής (OSPF), πρωτόκολλο συνοριακής πύλης (BGP).

     

    Ανάπτυξη Διαδικτυακών Συστημάτων & Εφαρμογών

    Course Information
    TitleΑνάπτυξη Διαδικτυακών Συστημάτων & Εφαρμογών
    Course Code4504
    Hours per Week6
    Course CategoryΥποχρεωτικό(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΤεκτονίδης Δημήτριος - http://erodios.it.teithe.gr/ecom/ + Blackboard
    Aims and Objectives

    Αντικείμενο του μαθήματος είναι η κατανόηση και εκμάθηση όλων των απαραίτητων τεχνολογιών, γλωσσών προγραμματισμού και μεθόδων για την ανάπτυξη διαδικτυακών συστημάτων και εφαρμογών με ιδιαίτερη και βασική έμφαση στις εφαρμογές ιστού. Βασικός στόχος είναι η σχεδίαση και ανάπτυξη συστημάτων & δυναμικών εφαρμογών του παγκόσμιου ιστού αλλά και του διαδικτύου γενικότερα όπου ένα σημαντικό τους μέρος εκτελείται server-side. Oι φοιτητές θα αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση για την ανάπτυξη προηγμένων Web εφαρμογών είτε μέσω συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου (π.χ. Joomla) είτε με τη άμεση χρήση γλωσσών προγραμματισμού όπως PHP, ASP .NET. Επίσης στόχος είναι να γίνει κατανόηση των μεθόδων σχετικά με την ανάπτυξη Web 2.0+ συστημάτων & εφαρμογών καθώς και προηγμένων αρχιτεκτονικών για την ανάπτυξη διαδικτυακών συστημάτων και εφαρμογών (API, Service Oriented Architectures)

    Key Contents

    Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα αποκτήσουν γνώσεις για τα παρακάτω θέματα:
    •    Αρχιτεκτονικές για την ανάπτυξη διαδικτυακών συστημάτων & εφαρμογών (client-server) και βασικά συστατικά στοιχεία υποδομής για τις εφαρμογές ιστού (web servers).
    •    Θεμελιώδεις έννοιες για την ανάπτυξη διαδικτυακών συστημάτων (state, session, application, request, response).
    •    Server Side προγραμματισμός με χρήση γλωσσών 3ης γενιάς (PHP).
    •    CMS συστήματα (Joomla, Drupal).
    •    Ανάπτυξη web εφαρμογών με χρήση CMS συστημάτων. Διαχείριση, Βελτιστοποίηση Εφαρμογών.
    •    Frameworks για ανάπτυξη Ajax-based συστημάτων ιστού (π.χ. jQuery, Mootools). Rich Internet Applications.
    •    Ανάπτυξη διαδικτυακών συστημάτων με τη χρήση .NET (χρήση C#, VB).
    •    .NET Framework Class Library που σχετίζονται με την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών & συστημάτων.
    •    Metadata και η διαχείριση τους στην ανάπτυξη διαδικτυακών συστημάτων.
    •    Θέματα Κλιμακοσιμότητας & Απόδοσης (Scalability & Efficiency).
    •    Web Services

    Επιχειρησιακή Έρευνα

    Course Information
    TitleΕπιχειρησιακή Έρευνα
    Course Code4505
    Hours per Week5
    Course Category Υποχρεωτικό (ΓΥ)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΚώστογλου Βασίλης - www.it.teithe.gr/~vkostogl
    Aims and Objectives

    Κεντρικός στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση του φοιτητή με τη σκέψη και τη λογική της επιστημονικής διοίκησης με κατανόηση, χρήση και πρακτική εφαρμογή των μοντέλων και των τεχνικών της Επιχειρησιακής Έρευνας.

    Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται να:

    • Να έχουν κατανοήσει την έννοια και τη λογική των μοντέλων της Επιχειρησιακής Έρευνας
    • Να αποκτήσουν πλήρη θεωρητική και πρακτική γνώση των μοντέλων και αλγορίθμων των κυριότερων τεχνικών της Επιχειρησιακής Έρευνας
    • Να εξασκηθούν στην ανάλυση και αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων και μελετών περιπτώσεων (case studies)
    • Να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν τα αποτελέσματα των λύσεων προβλημάτων της Επιχειρησιακής Έρευνας

    Key Contents

    • Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα
    • Η φύση της Ε.Ε – Μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμοι
    • Προγραμματισμός και διοίκηση έργων - Δικτυωτή Ανάλυση
    • (Χρονικός προγραμματισμός – τεχνική PERT – μέθοδος CPM – προγραμματισμός δυναμικού)
    • Γραμμικός προγραμματισμός (μαθηματικό μοντέλο – διατύπωση – διαμορφώσεις προβλημάτων – case studies – μέθοδος Simplex – ανάλυση ευαισθησίας – επίλυση προβλημάτων – case studies)
    • Προβλήματα μεταφοράς (μοντέλο – μέθοδοι εύρεσης αρχικής λύσης – αλγόριθμος επίλυσης – ειδικές περιπτώσεις – επίλυση προβλημάτων και εφαρμογών)
    • Προγραμματισμός και έλεγχος αποθεμάτων (έννοια – ρόλος και σπουδαιότητα – στοιχεία κόστους – καθοριστικά συστήματα αποθεμάτων – επίλυση
      προβλημάτων –
      case studies)

    Εξάμηνο ΣΤ

    Code Pr Title ECTS Teaching Hours Course Category
    TL
    4601  Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων 6 4 2 Υποχρεωτικό(Ε)
    4602  Μηχανική Μάθηση 6 3 2 Υποχρεωτικό(Ε)
    4603  Τεχνολογία Βάσεων Δεδομένων 6 4 2 Υποχρεωτικό(Ε)
    4604  Μηχανική Λογισμικού ΙI 6 5 0 Υποχρεωτικό(Ε)
    4605  Μάθημα Επιλογής 1 6 0 0 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)

    Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων

    Course Information
    TitleΑσφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων
    Course Code4601
    Hours per Week6
    Course CategoryΥποχρεωτικό(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΗλιούδης Χρήστος - Blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να γνωρίζουν τα προβλήματα ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, τους μηχανισμούς και τις τεχνολογίες προστασίας τους, και να εκπαιδευτούν σε εργαστηριακό περιβάλλον στον προσδιορισμό ευπαθειών, στην ανάπτυξη πολιτικών ασφάλειας, στην εφαρμογή μέτρων προστασίας, καθώς και στην υλοποίηση κρυπτογραφικών αλγορίθμων.
    Αναμένεται οι σπουδαστές με την ολοκλήρωση του μαθήματος (θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους) να είναι σε θέση να γνωρίζουν:
    •    Τις θεμελιώδεις έννοιες στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων
    •    Τις ευπάθειες, τις απειλές και την εκτίμηση επικινδυνότητας σε ένα Πληροφοριακό σύστημα.
    •    Τα θεμελιώδη μοντέλα και πολιτικές ελέγχου πρόσβασης και να είναι σε θέση να αναπτύξουν μια κατάλληλη πολιτική ασφάλειας και τους απαραίτητους μηχανισμούς προστασίας που θα την υποστηρίξουν.
    •    Τους κυριότερους κρυπτογραφικούς αλγόριθμους και βασικά χαρακτηριστικά υλοποίησής τους σε προγραμματιστικό περιβάλλον.
    •    Τα βασικά χαρακτηριστικά ασφάλειας δικτύων και δικτυακών εφαρμογών, τις ιδιαίτερες ευπάθειες και απειλές που υφίστανται.
    •    Τους μηχανισμούς ασφάλειας και τα πρωτόκολλα εφαρμογής σε όλα τα επίπεδα του TCP/IP και τους μηχανισμούς περιμετρικής άμυνας δικτύων.

    Key Contents

    Τα θέματα που καλύπτει το θεωρητικό μέρος είναι:
    •    Εννοιολογική Θεμελίωση: βασικές έννοιες και ορισμοί στην ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων.
    •    Ανάλυση και Διαχείριση Επικινδυνότητας: δυνατότητες και περιορισμοί των τεχνικών ανάλυσης και διαχείρισης επικινδυνότητας
    •    Μοντέλα και πολιτικές ελέγχου πρόσβασης: Lattice, Bell-La Padula, MAC, DAC, RBAC
    •    Στοιχεία κρυπτογραφίας: κρυπταλγόριθμοι τμήματος και ροής κρυπτογραφία Δημοσίου κλειδιού, κρυπτογραφικές συναρτήσεις σύνοψης, κρυπτανάλυση.
    •    Αυθεντικοποίηση Οντοτήτων: Πρωτόκολλα και Τεχνολογίες αυθεντικοποίησης, Έξυπνες κάρτες, Βιομετρία, Ψηφιακά πιστοποιητικά, Ψηφιακή Υπογραφή, Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού.
    •    Ιομορφικό λογισμικό: Μοντέλα και κατηγορίες κακόβουλου λογισμικού
    •    Ασφάλεια Βάσεων Δεδομένων: βασικές έννοιες, μοντέλα και πολιτικές ελέγχου πρόσβασης ΒΔ και μεθοδολογικό πλαίσιο σχεδιασμού ασφαλών ΒΔ.
    •    Μοντέλα Ασφάλειας κινητού κώδικα: Το μοντέλο ασφάλειας της Java και οι δυνατότητες υλοποίησης μηχανισμών ασφάλειας και κρυπταλγορίθμων.
    •    Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Απειλές και ευπάθειες, μηχανισμοί και πρωτόκολλα ασφάλειας δικτύου στα επίπεδα του TCP/IP.
    •    Περιμετρική άμυνα δικτύου και ασφαλή διαχείρισή του: Firewalls, secure SNP.
    Στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος οι φοιτητές μελετούν και εκπαιδεύονται, ως συνέχεια του θεωρητικού μέρους, στα παρακάτω θέματα:
    •    Εκτίμηση επικινδυνότητας ασφάλειας πληροφοριακού συστήματος: Χρήση λογισμικού ανάλυσης κινδύνων Πληροφοριακών συστημάτων και ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου πλαισίου εκτίμησης επικινδυνότητας.
    •    Σχεδιασμό πολιτικής ασφάλειας: Μελέτη περίπτωσης, δημιουργία πολιτικής ασφάλειας
    •    Έλεγχος ανθεκτικότητας και παραβίασης μηχανισμών αυθεντικοποίησης: Μέθοδοι παραβίασης και μέτρα ισχυροποίησης
    •    Ανάπτυξη και υλοποίηση κρυπτογραφικών αλγορίθμων: Συμμετρικού (π.χ 3DES), δημοσίου κλειδιού (RSA), και σύνοψης (MD5, SHA)
    •    Δημιουργία και επαλήθευση ψηφιακής υπογραφής: Αλγόριθμος DSA, δημιουργία κλειδιών, υπογραφής και επαλήθευσης.
    •    Προσδιορισμών ευπαθειών δικτύων: Port Scanning, Sniffing, Spoofing.
    •    Περιμετρική άμυνα - Firewalls: Δημιουργία πολιτικής ασφάλειας σε firewall
    •    Επιθέσεις Κοινωνικής μηχανικής: Χρήση κατάλληλου λογισμικού και τεχνικών για τη δημιουργία επιθέσεων κοινωνικής μηχανικής (κλώνων κλπ)
    •    Τεχνολογίες Προστασίας Ιδιωτικότητας και Τεχνολογίες ελέγχου Προσπέλασης στον παγκόσμιο ιστό με βάση το περιεχόμενο: μελέτη των προτύπων RSAC, ICRA και μηχανισμών εφαρμογής τους.
    •    Ασφαλή διαχείριση δικτύων: Χρήση κατάλληλου λογισμικού για την επικοινωνία μέσω SNMP για ασφαλή διαχείριση δικτύων.

     

    Μηχανική Μάθηση

    Course Information
    TitleΜηχανική Μάθηση
    Course Code4602
    Hours per Week5
    Course CategoryΥποχρεωτικό(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΔιαμαντάρας Κων/νος και Γουλιάνας Κων/νος Blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσει ο φοιτητής μια σφαιρική άποψη του πεδίου της μηχανικής μάθησης μελετώντας τα κυριότερα μοντέλα κι μεθόδους μάθησης με επίβλεψη και χωρίς επίβλεψη. Επίσης, δίνονται βασικά στοιχεία της θεωρίας μάθησης έτσι ώστε να αποκτήσει αντίληψη του τι είναι εφικτό από τα μοντέλα αυτά, ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιοι οι περιορισμοί που υπάρχουν στη μάθηση.

    Key Contents

    Τα θέματα που καλύπτει είναι:

    Εισαγωγή

    · Βασικές έννοιες

    Μάθηση με επίβλεψη

    · Μαθηματικό υπόβαθρο, κατάβαση δυναμικού, ο αλγόριθμος LMS

    · Χρήση μη γραμμικών συναρτήσεων απόφασης (βηματική, σιγμοειδής), αλγόριθμος Perceptron.

    · Gaussian discriminant analysis. Η μέθοδος Bayes.

    · Μηχανές διανυσμάτων υποστήριξης (Support vector machines)

    · Επιλογή μοντέλου

    · Επιλογή χαρακτηριστικών

    · Επιτροπές εμπειρογνωμόνων, bagging, boosting.

    · Evaluating and debugging learning algorithms.

    Μάθηση χωρίς επίβλεψη

    · Clustering. ο αλγόριθμος K-μέσων

    · Ο αλγόριθμος EM, μίγμα Γκαουσιανών

    · Ανάλυση παραγόντων (Factor Analysis), Ανάλυση κυρίων συνιστωσών (Principal Component Analysis - PCA)

    · Ανάλυση ανεξάρτητων συνιστωσών (Independent components analysis - ICA).

    Στοιχεία θεωρίας

    · Η διάσταση Vapnik-Chervonenkis

    · Πρακτικές συμβουλές χρήσης αλγορίθμων μάθησης

    4. Διδακτική Μέθοδος

    Θα γίνονται εβδομαδιαίες διαλέξεις. Σημαντικό τμήμα της διδασκαλίας αποτελεί η ανάθεση εβδομαδιαίων ασκήσεων πάνω σε διαφορετικό αλλά συγκεκριμένο αντικείμενο του μαθήματος. Επίσης θα υλοποιείται τελική εργασία ανάπτυξης εφαρμογής αναγνώρισης προτύπων με χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης με χρήση του πακέτου MATLAB.

    5. Μέθοδος αξιολόγησης φοιτητών

    Η αξιολόγηση των φοιτητών στηρίζεται στις ασκήσεις που θα παραδώσουν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, καθώς και στην τελική εργασία.

    6. Απαιτήσεις εξοπλισμού - λογισμικού

    Απαιτείται το πακέτο MATLAB με τα εξής toolboxes (κατ’ ελάχιστον): Statistics, Optimization, Neural networks, Signal processing.

    Τεχνολογία Βάσεων Δεδομένων

    Course Information
    TitleΤεχνολογία Βάσεων Δεδομένων
    Course Code4603
    Hours per Week6
    Course CategoryΥποχρεωτικό(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΔέρβος Δ. Κεραμόπουλος Ε. - blakboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Το μάθημα έχει σχεδιαστεί ως συνέχεια του προαπαιτούμενου του μαθήματος \'Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων\', και καλύπτει ειδικά θέματα σχετικά με την βελτιστοποίηση αιτημάτων στο σχεσιακό μοντέλο, εξετάζει σε βάθος τον προγραμματισμό SQL όταν αυτός ενσωματώνεται σε γλώσσες προγραμματισμού τρίτης γενιάς. Ο φοιτητής εξασκείται σε σύγχρονα περιβάλλοντα βάσεων δεδομένων τα οποία υλοποιούν/υποστηρίζουν το αντικειμενοστρεφές και το αντικειμενοσχεσιακό μοντέλο δεδομένων. Επίσης, μελετά θέματα σχετικά με τη διεκπεραίωση και τον έλεγχο του ταυτόχρονου στην εκτέλεση των συναλλαγών, και στην επαναφορά του ΣΔΒΔ μετά από βλάβη.

    Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής αναμένεται ότι θα:

    · έχει εξοικειωθεί, σε ένα μεγάλο βαθμό, με τον προγραμματισμό σε κώδικα SQL,

    · έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις σε σχέση με τη διεκπεραίωση της επεξεργασίας στο χαμηλό (εσωτερικό) επίπεδο και σε σχέση με τη λειτουργικότητα του βελτιστοποιητή ενός σχεσιακού Συστήματος Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ),

    · έχει εξοικειωθεί με τη σχεδίαση, υλοποίηση με χρήση αποθηκευμένων διαδικασιών, κλήση και ενεργοποίηση των Υπηρεσιών Διαχείρισης Δεδομένων στο Διαδίκτυο,

    · έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις του Αντικειμενοστρεφούς Μοντέλου,

    · έχει εξοικειωθεί με το Αντικειμενοσχεσιακό Μοντέλο και έχει αποκτήσει ένα ευρύ φάσμα των δυνατοτήτων της SQL στα σύγχρονα Αντιμενοσχεσιακά ΣΔΒΔ,

    · έχει εξοικειωθεί με τη διαχείριση συναλλαγών και την επαναφορά του Συστήματος μετά από βλάβη.

    Key Contents

    1. Προγραμματισμός SQL: Ενσωμάτωση κώδικα SQL σε Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Τρίτης Γενιάς, Η Αρχιτεκτονική της Ανοικτής Πρόσβασης: ODBC και JDBC, Υλοποίηση Κατανεμημένων Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων.

    2. Αλγόριθμοι Υπολογισμού των Αιτημάτων: Συγχώνευση και Ταξινόμηση, Ελαχιστοποίηση του Κόστους Ι/Ο, Διαδρομές Πρόσβασης, Υπολογισμός των Διεργασιών της Επιλογής, της Προβολής και της Σύζευξης

    3. Βελτιστοποίηση των Αιτημάτων: Σχέδιο Υπολογισμού, Μετακίνηση των Επιλογών, Χρήση Ευρετηρίων, Ισοδυναμίες στη Σχεσιακή Άλγεβρα

    4. Υπηρεσίες Διαχείρισης Δεδομένων στο Διαδίκτυο: Επεξήγηση της σχεδίασης των Data Web Services, η υλοποίησή τους μέσω αποθηκευμένων διαδικασιών και εντολών SQL. Κλήση/ενεργοποίηση και χρήση των Data Web Services.

    5. Αντικειμενοστρεφείς ΒΔ: Νέοι τύποι δεδομένων, Αντικείμενα, Ταυτότητα Αντικειμένων και Τύποι Αναφορών, Κληρονομικότητα, Το μοντέλο ODMG 3.0, Η αντικειμενοστρεφής γλώσσα αιτημάτων OQL,

    6. Αντικειμενο-σχεσιακές ΒΔ και SQL: Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων για ένα Αντικειμενοσχεσιακό Σύστημα Βάσεων Δεδομένων, Επεκτείνοντας το Σχεσιακό Μοντέλο, Εμφωλευμένες συλλογές, Σύγκριση του Σχεσιακού με το Αντικειμενοστρεφές και το Αντικειμενοσχεσιακό μοντέλο

    7. Διαχείριση των Συναλλαγών και Επαναφορά του Συστήματος μετά από Βλάβη: Ιδιότητες ACID, Χρονοπρογράμματα, Προβλήματα κατά την Επικάλυψη των Επιμέρους στην Ταυτόχρονη Επεξεργασία, Κλείδωμα, Έλεγχος του Ταυτόχρονου, Επαναφορά από Βλάβη, ο Αλγόριθμος ARIES.

    Μηχανική Λογισμικού ΙI

    Course Information
    TitleΜηχανική Λογισμικού ΙI
    Course Code4604
    Hours per Week5
    Course CategoryΥποχρεωτικό(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΔεληγιάννης Ιγνάτιος και Σφέτσος Παναγιώτης - Blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Το μάθημα αυτό σκοπεύει στο να αποκτήσουν οι φοιτητές προηγμένες (advanced) γνώσεις και δεξιότητες για μεθόδους και τεχνικές που υποστηρίζουν την αντικειμενοστρεφή ανάπτυξη λογισμικού.

    Περιλαμβάνει τα εξής μέρη:

    Α) Μεθόδους – τεχνικές

    Β) Αξιολόγηση σχεδίασης και κώδικα

    Γ) Άλλες μεθοδολογίες 

    Key Contents

    Key Contents
        Design principles
        Software Design Patterns
        Measurement and Metrics
        Design heuristics
        Software Testing
        Reverse Engineering
        Software Refactoring
        Open Source
        Agile methods
        Application Program Interfaces

    Μάθημα Επιλογής 1

    Course Information
    TitleΜάθημα Επιλογής 1
    Course Code4605
    Hours per Week0
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching Staff
    Aims and Objectives

    Επιλέγεται απο τη λίστα των υποχρεωτικών επιλογής μαθηματων 801,802,803,804,805,806,807,808

    Ολα τα υποχρεωτικά επιλογής είναι μαθήματα ειδικότητας

    Key Contents

    Εξάμηνο Ζ

    Code Pr Title ECTS Teaching Hours Course Category
    TL
    4701   Ανάπτυξη και Διαχείριση Ολοκληρωμένων Πλ. Συστημάτων & Εφαρμογών 6 4 2 Υποχρεωτικό(Ε)
    4702   Τεχνολογία Πολυμέσων 6 3 2 Υποχρεωτικό(Ε)
    4703  Μάθημα Επιλογής 2 6 0 0 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    4704  Μάθημα Επιλογής 3 6 0 0 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    4705  Μάθημα Επιλογής 4 6 0 0 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)

    Ανάπτυξη και Διαχείριση Ολοκληρωμένων Πλ. Συστημάτων & Εφαρμογών

    Course Information
    Title Ανάπτυξη και Διαχείριση Ολοκληρωμένων Πλ. Συστημάτων & Εφαρμογών
    Course Code4701
    Hours per Week6
    Course CategoryΥποχρεωτικό(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΣιδηρόπουλος Αντώνιος - http://Backboard.teithe.gr/
    Aims and Objectives

    Στόχος του μαθήματος είναι η μελέτη και ανάπτυξη ολοκληρωμένων εφαρμογών λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι φοιτητές κατά την διάρκεια του μαθήματος (συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας) υλοποιούν όλα τα βήματα ανάπτυξης και υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής-πληροφοριακού συστήματος: καταγραφή και ανάλυση απαιτήσεων, σχεδιασμός, υλοποίηση, αποσφαλμάτωση, τεκμηρίωση, Ανάπτυξη και συντήρηση.
    Με την ολοκλήρωση της σειράς μαθημάτων ο φοιτητής θα πρέπει να έχει αναπτύξει (συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας) μια ολοκληρωμένη εφαρμογή.

    Key Contents

    •    Διαχείρηση Πηγαίου Κώδικα (source code management -SCM), αναθεώρηση (revision), εκδοχή (version), έκδοση (release) management, History trees of revision-controlled projects.
    •    Ανάπτυξη Βιβλιοθηκών (APIs – Application Programming Interface και Web APIs)
    •    Προγραμματισμός Εφαρμογών Σχεσιακών Βάσεων Δεδομένων.
    •    Προγραμματισμός Διεπιφανειών Χρήσης (GUI programming, Advanced Forms, event driven programming, event handling techniques).
    •    Τεχνικές και μεθοδολογίες ανάπτυξης πολυ-νηματικών ή πολυ-διεργασιακών εφαρμογών, διαδικτυακός προγραμματισμός.

    Προτεινόμενα Προαπαιτούμενα: Πληροφοριακά Συστήματα ΙΙ, Μεθοδολογίες Προγραμματισμού ΙΙ, Ανάπτυξη Διεπιφανειών Χρήσης, Τεχνολογία Βάσεων Δεδομένων, Ανάπτυξη Διαδικτυακών Συστημάτων & Εφ.

    Τεχνολογία Πολυμέσων

    Course Information
    Title Τεχνολογία Πολυμέσων
    Course Code4702
    Hours per Week5
    Course CategoryΥποχρεωτικό(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΚλεφτούρης Δημήτριος - Δικτυακός τόπος : blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Οι μαθησιακοί στόχοι του μαθήματος είναι :

    • Η κατανόηση των βασικών εννοιών που σχετίζονται με τα Πολυμέσα.
    • Γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, προτύπων και τεχνολογιών που αφορούν τα διάφορα μέσα.
    • Η γνώση βασικών τεχνικών κωδικοποίησης των μέσων.
    • Η κατανόηση των δικτυακών απαιτήσεων των πολυμέσων καθώς και των τεχνολογιών για μεταγωγή πολυμεσικών εφαρμογών στο διαδίκτυο.
    • Κατανόηση της εγγυημένης ποιότητας υπηρεσίας καθώς και μηχανισμούς για μεταγωγή πολυμέσων με εγγυημέρνη ποιότητα.

    Key Contents

    Η σύγκλιση του προγραμματισμού, των επικοινωνιών και των τεχνολογιών εμφάνισης έχει αρχίσει να αναπτύσσει ενδιαφέρον στην επεξεργασία πολλαπλών τύπων δεδομένων. Τα Πολυμέσα ορίζονται ως ο συνδυασμός σε μια ενιαία παραγωγή, κειμένου, ήχου, εικόνας, σχεδιοκίνησης και βίντεο ενισχυμένων με τη δυνατότητα διαδραστικότητας με το χρήστη. Η χρήση των πολυμέσων στη σημερινή κοινωνία είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Εφαρμογές συναντιόνται στην βιομηχανία, επιστήμη, εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία.

    Στο μάθημα Τεχνολογία Πολυμέσων, γίνεται εστίαση στην περιγραφή των εννοιών των πολυμέσων, περιγράφονται τα μέσα που αποτελούν τις πολυμεσικές εφαρμογές, αναλύονται θεωρίες και τεχνικές για τον μετασχηματισμό των μέσων σε ψηφιακή μορφή κατάλληλη για επεξεργασία και τέλος παρατίθενται απαιτήσεις και τεχνικές για τη μεταγωγή πολυμεσικών εφαρμογών στο διαδίκτυο.

    Αντικείμενα εκπαίδευσης στα πλαίσια του μαθήματος είναι :

    • Τα χαρακτηριστικά των μέσων, εφαρμογές πολυμέσων & συστήματα πολυμέσων.
    • Ήχος. Γραφικά. Εικόνα. Σχεδιοκίνηση. Βίντεο.
    • Αρχές Κωδικοποίησης Δεδομένων, Κωδικοποίηση εντροπίας, ήχου, εικόνων &βίντεο.
    • Συγχρονισμός Πολυμέσων.
    • Πολυεκπομπή, Πρωτόκολλα μετάδοσης πολυμέσων, Ροή πολυμέσων.
    • Τηλεδιάσκεψη.
    • Υπηρεσίες καλύτερης προσπάθειας.
    • Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας.

    Μάθημα Επιλογής 2

    Course Information
    TitleΜάθημα Επιλογής 2
    Course Code4703
    Hours per Week0
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching Staff
    Aims and Objectives

    Επιλέγεται απο τη λίστα των υποχρεωτικών επιλογής μαθηματων 801,802,803,804,805,806,807,808

    Ολα τα υποχρεωτικά επιλογής είναι μαθήματα ειδικότητας

     

    Key Contents

    -

    Μάθημα Επιλογής 3

    Course Information
    TitleΜάθημα Επιλογής 3
    Course Code4704
    Hours per Week0
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνικά]
    Teaching Staff
    Aims and Objectives

    Επιλέγεται απο τη λίστα των υποχρεωτικών επιλογής μαθηματων 801,802,803,804,805,806,807,808

    Ολα τα υποχρεωτικά επιλογής είναι μαθήματα ειδικότητας

     

    Key Contents

    -

    Μάθημα Επιλογής 4

    Course Information
    TitleΜάθημα Επιλογής 4
    Course Code4705
    Hours per Week0
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching Staff
    Aims and Objectives

    Επιλέγεται απο τη λίστα των υποχρεωτικών επιλογής μαθηματων 801,802,803,804,805,806,807,808

    Ολα τα υποχρεωτικά επιλογής είναι μαθήματα ειδικότητας

     

    Key Contents

    -

    Εξάμηνο Η - Μαθήματα Επιλογής

    Code Pr Title ECTS Teaching Hours Course Category
    TL
    4801   Ευφυή Συστήματα 6 5 0 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    4802  Προηγμένες Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών και Παράλληλα Συστήματα 6 5 0 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    4803  Οργάνωση Δεδομένων και Εξόρυξη Πληροφορίας 6 5 0 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    4804  Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι 6 2 4 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    4805  Ειδικά Θέματα Δικτύων ΙI 6 2 4 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    4806  Διαδικτυακές Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας 6 5 0 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    4807  Ασύρματα και Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών 6 5 0 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    4808  Γραφικά Υπολογιστών 6 5 0 Yποχρεωτικό Επιλογης(Ε)

    Ευφυή Συστήματα

    Course Information
    Title Ευφυή Συστήματα
    Course Code4801
    Hours per Week5
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΑδαμίδης Παναγιώτης - http://aetos.it.teithe.gr/~adamidis/intelsys.html
    Aims and Objectives

    Ευφυή Συστήματα είναι τα συστήματα τα οποία επιδεικνύουν λογική, εμπειρική μάθηση, και ικανότητες λήψης λογικών αποφάσεων χωρίς την μεσολάβηση του ανθρώπου. Στόχος είναι η κατανόηση και η αναπαραγωγή κατά το δυνατό του τρόπου που οι άνθρωποι, τα ζώα και άλλοι βιολογικοί οργανισμοί εξελίσσονται και αναπτύσουν ικανότητες επίλυσης δύσκολων προβλημάτων. Για να σχεδιάσουμε τέτοια συστήματα, εκτός της παραδοσιακής επεξεργασίας αριθμητικών-συμβολικών αναπαραστάσεων της γνώσης χρησιμοποιούνται και άλλες τεχνολογίες όπως Εξελικτικοί Αλγόριθμοι (ένα εργαλείο επίλυσης προβλημάτων βασισμένο στην φυσική εξέλιξη των ειδών) Ασαφή Συστήματα (τα οποία προσφέρουν μία μεθοδολογία χειρισμού μη-ακριβούς πληροφορίας), Νευρωνικά Δίκτυα (τα οποία αντιμετωπίζονται στο αντίστοιχο μάθημα). Τα παραπάνω συστήματα επιτρέπουν μια νέα εναλλακτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων

    Περιλαμβάνονται κυρίως θέματα όπως Εξελικτικοί Αλγόριθμοι και Ασαφή Συστήματα χωρίς να αποκλείονται άλλα προηγμένα θέματα Ευφυών Συστημάτων όπως Πολύπλοκα Συστήματα, Τεχνητή Ζωή, Case Based Reasoning, Simulated Annealing, κα. Οι μέθοδοι αυτοί δανείζονται και υιοθετούν μοντέλα από την φύση και τον άνθρωπο και πολλές φορές έχουν άμεση σχέση με την έρευνα των βιολογικών συστημάτων.


    Key Contents

    • Εξελικτικοί Αλγόριθμοι (Evolutionary Algorithms): Εισαγωγή στους ΕΑ, Είδη και μοντέλα ΕΑ (γενετικοί αλγόριθμοι, εξελικτική στρατηγική, εξελικτικός προγραμματισμός, γενετικός προγραμματισμός, Classifier Systems). Στοιχεία ΕΑ. Μηχανισμοί, τελεστές, διευθέτηση. Χρήση στην αναζήτηση, βελτιστοποίηση και επίλυση προβλημάτων. Μοντελοποίηση φυσικών συστημάτων. Εφαρμογές.
    • Ασαφή Συστήματα (Fuzzy Systems): Τι είναι και που χρησιμοποιούνται. Ασαφή σύνολα και λειτουργίες (συμπλήρωμα, ένωση, τομή, S-norms, Τ-norms κλπ). Ασαφείς κανόνες, ασαφής λογική, approximate reasoning. Ιδιότητες ασαφών συστημάτων (ασαφής βάση κανόνων και ασαφής επαγωγική μηχανή, fuzzifiers και defuzzifiers, μη γραμμικές αντιστοιχίες, approximation). Σχεδίαση ασαφών συστημάτων από δεδομένα εισόδου-εξόδου (table look-up scheme, gradient descent training, recursive least squares, clustering). Αρχές ασαφούς ελέγχου. Αλγόριθμοι και προγράμματα για υλοποίηση εφαρμογών.
    • Τεχνητή Ζωή (Artificial Life): Διερεύνηση σύνθετων συστημάτων τα οποία επιδεικνύουν \"lifelike\" συμπεριφορά με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της πραγματικής (βιολογικής) ζωής. Περιλαμβάνονται θέματα όπως autonomous agents, Conway\'s \"Life\" σαν υπολογιστική μηχανή; The Edge of Chaos; Kauffman\'s Origins of Order; The Iterated Prisoner\'s Dilemma; το σύστημα Tierra; Συστήματα Lindenmeyer; και Συτήματα Αντίδρασης-Διάχυσης (Reaction-Diffusion).

    Προηγμένες Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών και Παράλληλα Συστήματα

    Course Information
    TitleΠροηγμένες Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών και Παράλληλα Συστήματα
    Course Code4802
    Hours per Week5
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΔιαμαντάρας Κων/νος - www.it.teithe.gr/~kdiamant Blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Το θεωρητικό μέρος του μαθήματος στοχεύει στην παρουσίαση και ανάλυση των μεθόδων και των αρχιτεκτονικών επιλογών στη μοντέρνα σχεδίαση των υπολογιστώνμκαθώς και στην παρουσίαση των βασικών αρχών της παράλληλης επεξεργασίας και της απεικόνισης αλγορίθμων σε παράλληλες μηχανές. Αποτελεί  την λογική συνέχεια το μαθήματος Οργάνωση και Αρχιτεκτονική του Β εξαμήνου.

    Στο εργαστηριακό του μέρος το μάθημα προσπαθεί να εξοικειώσει  τον φοιτητή με τον παράλληλο προγραμματισμό βασισμένο στο μοντέλο κατανεμημένης μνήμης και στο message passing. Το αντικείμενο διδάσκεται με χρήση της βιβλιοθήκης MPI σε ένα cluster υπολογιστών.


    Key Contents

    • Εισαγωγή: προηγμένες αρχιτεκτονικές και παράλληλη επεξεργασία, ταξινόμηση συστημάτων SISD, MISD, SIMD, MIMD, ταξινόμηση UMA, NUMA, μοντέλα μνήμης (κοινή μνήμη, κατανεμημένη μνήμη), μοντέλο μεταγωγής μηνυμάτων, πολυεπεξεργαστές, πολυυπολογιστές
    • Τεχνολογία της μνήμης: τεχνολογία της ιεραρχημένης μνήμης, οργάνωση της μνήμης cache, τοποθέτηση και αναζήτηση δεδομένων στην cache, εκτίμηση επίδοσης μιας cache, μέθοδοι βελτίωσης της επίδοσης μιας cache, διαχείριση πολλαπλών cache, το πρόβλημα cache coherence, πρωτόκολλα snooping, directory-based
    • Pipelining: Το pipeline των εντολών, οι φάσεις εκτέλεσης μιας εντολής, η γλώσσα DLX, pipeline της DLX, οι κίνδυνοι της pipeline, η pipeline της μονάδας κινητής υποδιαστολής, κανονικοποίηση, η πράξη της πρόσθεσης, η πράξη του πολλαπλασιασμού, έλεγχος της pipeline.
    • Παράλληλος προγραμματισμός: ο Νόμος του Amdahl, σηματοφορείς, κλείδωμα, συγχρονισμός, αδιέξοδα και αποφυγή τους
    • · Παραλληλοποίηση: γράφος εξάρτησης, εμφωλευμένοι βρόχοι, απεικόνιση αλγορίθμων, μέθοδοι γραμμικής απεικόνισης, χρονοδρομολόγηση, βέλτιστες μέθοδοι χ/δ για ειδικές περιπτώσεις, ευρηστικές μέθοδοι χ/δ
    • Δίκτυα παράλληλης επεξεργασίας: μετρικές αξιολόγησης δικτύων, τυπικά παραδείγματα δικτύων (γραμμικό, δακτύλιος, πλέγμα, σπείρα, υπερκύβος), το δίκτυο bus, αλγόριθμοι διαιτησίας του bu,s σχεδιαστικές  επιλογές, τυποποίηση του bus, άμεση πρόσβαση στη μνήμη (DMA), μέτρα επίδοσης εισόδου εξόδου, αξιοπιστία και συστήματα RAID.
    • Clusters και Grids: σχεδιαστικές επιλογές, το cluster της Google

    Οργάνωση Δεδομένων και Εξόρυξη Πληροφορίας

    Course Information
    TitleΟργάνωση Δεδομένων και Εξόρυξη Πληροφορίας
    Course Code4803
    Hours per Week5
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΔέρβος Δημήτρης και Κεραμόπουλος Ευκλείδης - Blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Ο φοιτητής εκτίθεται στις σύγχρονες τάσεις που διαμορφώνουν το σημερινό επίπεδο  της τεχνολογίας της διαχείρισης δεδομένων και πληροφορίας.
    Με την ολοκλήρωση του µαθήµατος, ο φοιτητής αναµένεται ότι θα:
    •    έχει εξοικειωθεί με τα βασικά των τεχνολογιών οργάνωσης, διαχείρισης και επεξεργασίας ημι-δομημένων δεδομένων και των αντίστοιχων τεχνολογιών (XML, RDF, Xquery, XPath, SPARQL, κλπ.)
    •    Γνωρίζει τα βασικά που αφορούν στα κατανεμημένα σχήματα οργάνωσης βάσεων δεδομένων, καθώς επίσης και της συνέπειας αυτών στη διαχείριση των αντίστοιχων συναλλαγών, αντιγράφων, κλπ.
    •    έχει εξοικειωθεί µε τα βασικά της αναλυτικής επεξεργασίας άµεσης επικοινωνίας (OnLine Analytical Processing, OLAP), θα µπορεί να σχεδιάζει και να υλοποιεί ιεραρχίες εννοιών και  πολυδιάστατους κύβους µε δεδοµένα τα οποία θα επεξεργάζεται µε πράξεις τεµαχισµού σε φέτες (slicing), τεµαχισµού σε κύβους (dicing), σύµπτηξης ή συνάθροισης (roll-up, aggregation), ανάπτυξης (drill-down) και περιστροφής (rotation)
    •    έχει εφαρµόσει στην πράξη (κατά συνέπεια: θα έχει συνειδητοποιήσει τη σηµασία τους στην πορεία της αναλυτικής επεξεργασίας των δεδοµένων) ρουτίνες καθαρισµού/ µετασχηµατισµού και φόρτωσης δεδοµένων (Extract,  Transform, Load: ETL)
    •    γνωρίζει τη διαφορά της έννοιας ‘δεδοµένα’ από την έννοια ‘πληροφορία’ γνωρίζει  και θα έχει  εφαρµόσει  στην πράξη βασικές τεχνικές εξόρυξης πληροφορίας από βάσεις δεδοµένων,  όπως τη δηµιουργία κανόνων συσχετισµού, τη δηµιουργία δένδρου αποφάσεων, τη συσταδοποίηση
    •    είναι σε θέση να αξιολογεί τις επιδόσεις των τεχνικών εξόρυξης πληροφορίας, να ερµηνεύει τα αποτελέσµατα τα οποία προκύπτουν στην έξοδο της επεξεργασίας και να χρησιµοποιεί τα τελευταία στη διατύπωση συστάσεων (recommendations) οι οποίες εξυπηρετούν στόχους στρατηγικής πωλήσεων (και όχι µόνον)

    Key Contents

    1.    Τεχνολογίες Ημι-δομημένης Οργάνωσης των Δεδομένων: Σχετιζόμενες Τεχνολογίες: XML, XML Schema, Resource Description Framework (RDF). Γλώσσες αιτημάτων: SQL2008, XQuery, Xpath, SPARQL. Υποστήριξη της μορφοποίησης XML και διαχείριση των αντίστοιχων δεδομένων στο ORDBMS.
    2.    Κατανεμημένες Βάσεις Δεδομένων: Κατανομή Δεδομένων, Κατανομή Επεξεργασίας, Οριζόντια, Κατακόρυφη, Μικτή και Εξ\\\' Επαγωγής Κατάτμηση, Αντίγραφα-Ομοιοτυπία, Master και Master/Slave, Σύγχρονη και Ασύγχρονη Ενημέρωση των Αντιγράφων, Διαχείριση Αντιγράφων, Κατανεμημένη Διαχείριση Συναλλαγών, Πρωτόκολλο Επικύρωσης Δύο Φάσεων, Δεντρικό Πρωτόκολλο Επικύρωσης Δύο Φάσεων.
    3.    Αποθήκες Δεδομένων: Σχεδίαση αποθήκης δεδομένων. Κατασκευή αποθήκης δεδομένων (σχήματα: αστέρα, χιονονιφάδας, αστερισμού). Εισαγωγή δεδομένων στην αποθήκη. Υποστήριξη αποφάσεων: ανάλυση των δεδομένων της αποθήκης
    4.    Αναλυτική Επεξεργασία Άμεσης Επικοινωνίας:  Πολυδιάστατος κύβος δεδομένων. Ιεραρχίες εννοιών. Πράξεις επεξεργασίας των δεδομένων OLAP: τεμαχισμός σε φέτα, τεμαχισμός σε κύβο, σύμπτηξη ή συνάθροιση, ανάπτυξη, περιστροφή. Ανάλυση δεδομένων στο MS-Excel με συγκεντρωτικούς πίνακες. Δημιουργία συγκεντρωτικού πίνακα. Έλεγχος υποθέσεων.
    5.    Εισαγωγή στην Εξόρυξη Πληροφορίας από Βάσεις Δεδομένων: Τύποι δομών, μοντέλα και σχέδια, εργασίες και στάδια εξόρυξης, συνιστώσες των αλγόριθμων εξόρυξης, μέθοδοι εξόρυξης. Κατανόηση των δεδομένων και προετοιμασία του μοντέλου. Πηγές δεδομένων και οργάνωση, επιλογή δεδομένων, καθαρισμός δεδομένων, μετασχηματισμοί δεδομένων. Συσταδοποίηση, κατηγοριοποίηση (δένδρο αποφάσεων), συνδυαστικοί κανόνες. Οπτικοποίηση και ερμηνεία του αποτελέσματος στην έξοδο της επεξεργασίας. Απεικόνιση και διαχείριση των δεδομένων του αποτελέσματος στη βάση δεδομένων, σχεδιασμός και διεκπεραίωση επεξεργασίας συστάσεων για τη στήριξη αποφάσεων / recommender systems.  Υποδειγματική εφαρμογή (case study)

    Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι

    Course Information
    TitleΕιδικά Θέματα Δικτύων Ι
    Course Code4804
    Hours per Week6
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    Language Ελληνική
    Teaching StaffΨαρράς Νικόλαος Balckboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Το μάθημα καλύπτει το πρώτο μισό της επίσημης ύλης της πιστοποίησης Cisco Certified Network Associate (CCNA). Η διδασκαλία πραγματοποιείται με χρήση δικτυακών συσκευών (switches και routers) και άλλων δικτυακών υποδομών. Για τις ανάγκες του μαθήματος γίνεται πρακτική εξάσκηση πάνω στη διδακτέα ύλη με χρήση πραγματικών δικτυακών συσκευών σε ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο του Τμήματος.

    Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύωρη εμπειρία χρήσης και διαχείρισης δικτυακών συσκευών, να υλοποιήσουν πολύπλοκες τοπολογίες δικτύων και να αντιμετωπίσουν το σύνολο των προβλημάτων που συναντούν κάτω από πραγματικές συνθήκες.

    Key Contents

    •    Στοίβα πρωτοκόλλων TCP/IP, μοντέλο OSI, Τεχνολογία Ethernet, Φυσικά μέσα.
    •    Διευθυνσιοδότηση σε 3ο επίπεδο (IPv4 και IPv6)
    •    Πρωτόκολλα IP, TCP, UDP, ICMP
    •    Φυσικός χειρισμός δρομολγητών και switch, σύνδεση console.
    •    Εισαγωγή στο IOS, βασικό configuration (passwords, banners, addressing, interfaces), απομακρυσμένη σύνδεση.
    •    Δρομολόγηση, πίνακας δρομολόγησης και αναζήτηση σε αυτόν, classful και classless δρομολόγηση.
    •    Στατική δρομολόγηση
    •    Δυναμική δρομολόγηση
    •    Πρωτόκολλα δρομολόγησης RIPv1, RIPv2, OSPF, EIGRP και configuration αυτών.

    Ειδικά Θέματα Δικτύων ΙI

    Course Information
    TitleΕιδικά Θέματα Δικτύων ΙI
    Course Code4805
    Hours per Week6
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΨαρράς Νικόλαος - Δικτυακός Τόπος Blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Το μάθημα αποτελεί το δεύτερο μισό της επίσημης ύλης της πιστοποίησης Cisco Certified Network Associate (CCNA). Το μάθημα αποτελεί φυσική συνέχεια του μαθήματος Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι και στηρίζεται πάνω στις γνώσεις που παρέχονται σε εκείνο. Η διδασκαλία γίνεται με τον ίδιο ακριβός τρόπο και συγκεκριμένα με χρήση δικτυακών συσκευών (switches και routers) και άλλων δικτυακών υποδομών. Όπως και στα Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι, για τις ανάγκες του μαθήματος γίνεται πρακτική εξάσκηση πάνω στη διδακτέα ύλη με χρήση πραγματικών δικτυακών συσκευών σε ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο του Τμήματος.
    Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύωρη εμπειρία χρήσης και διαχείρισης δικτυακών συσκευών, να υλοποιήσουν πολύπλοκες τοπολογίες δικτύων, να εφαρμόσουν τεχνολογίες WAN και να αντιμετωπίσουν το σύνολο των προβλημάτων που συναντούν κάτω από πραγματικές συνθήκες.

    Key Contents


    •    Σχεδιασμός τοπικών δικτύων
    •    Ethernet switching (Βασικό Configuration, Ασφάλεια)
    •    VLANs, Trunking, Cisco\'s VLAN Trunking Protocol (VTP)
    •    Inter-VLAN Routing
    •    Spanning-Tree Protocol (STP))
    •    Εισαγωγή στα Ασύρματα δίκτυα
    •    Σχεδιασμός WAN δικτύων
    •    Point-to-Point Protocol (PPP)
    •    Frame Relay
    •    Ασφάλεια δικτύων, Access Control Lists
    •    Τεχνολογίες WAN
    •    Network Address Translation (NAT), Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)
    •    IPv6
    Point-to-Point Protocol (PPP)
    Frame Relay
    Network security, Access Control Lists
    WAN technologies
    Network Address Translation (NAT), Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)
    IPv6

    The course is the continuation of Advanced Networking I and builds on top of the knowledge that is obtained from that course. Teaching is performed using the exact same method, by using networking devices (switches and routers) and other networking infrastructure. The course includes practice over the subjects that are teached using real networking devices in a specially created Department lab. The equipment that is used includes 9 routers, 3 layer-2 switches and 3 layer-3 switches.
    During the course, students obtain multiple hours of experience on usage and administration of networking devices, they deploy complex networking topologies and they face a number of real-world problems.

    Διαδικτυακές Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας

    Course Information
    TitleΔιαδικτυακές Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας
    Course Code4806
    Hours per Week5
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΗλιούδης Χρήστος και Χατζημήσιος Περικλής - Blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να γνωρίζουν τα πρότυπα, τις τεχνολογίες, τους μηχανισμούς και το μεθοδολογικό πλαίσιο ανάπτυξης ηλεκτρονικών διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως e-gov, e-commerce, e-learning, e-health, κ.α. Παράλληλα θα μελετηθούν συγκεκριμένα παραδείγματα και εργαλεία για τη εμπέδωσή τους και οι φοιτητές θα εργασθούν ανά ομάδες σε συγκεκριμένα παραδείγματα.

    Αναμένεται οι σπουδαστές με την ολοκλήρωση του μαθήματος να γνωρίζουν:

    • Τις τεχνολογίες, τους μηχανισμούς και τα πρότυπα που αφορούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
    • Τις εισαγωγικές έννοιες στην Επιστήμη και την Τεχνολογία των Δικτυακών Υπηρεσιών
    • Το πλαίσιο ανάπτυξης υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
    • Τις βασικές έννοιες των Ψηφιακών Συστημάτων Ηλεκτρονικής Μάθησης
    • Τις τεχνολογίες και τα πρότυπα ηλεκτρονικού εμπορίου
    • Το τεχνολογικό περιβάλλον της Ηλεκτρονικής υγείας και τα θεμελιώδη συστατικά της


    Key Contents

    Τα θέματα που καλύπτει είναι:

    • Επισκόπηση Τεχνολογιών :. Επισκόπηση των τεχνολογιών που ενδιαφέρουν τις διαδικτυακές υπηρεσίες με έμφαση σε applets, Web Services Framework, γλώσσες (BPEL), πρωτόκολλα (XACML, XrML, κλπ), Έξυπνοι πράκτορες, Μηχανές αναζήτησης, Νέα και εξελισσόμενα πρότυπα για Service Oriented Architectures (SOA), από W3C και OMG, κλπ.
    • Εισαγωγή στην επιστήμη και στη τεχνολογία των υπηρεσιών: Μοντέλα και τεχνικές στη χρήση των δεδομένων και της γνώσης στο διαδίκτυο για την \\\\\\\\\\\\\\\"έξυπνη\\\\\\\\\\\\\\\" σύνθεση νέων υπηρεσιών:
    • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση – e-gov. Εισαγωγή στην τεχνολογία της ε-διακυβέρνησης και των προκλήσεων στην ανάπτυξη, στη διαχείριση και στην παράδοση των υπηρεσιών και των πληροφοριών, ηλεκτρονικά, στους πολίτες. Καλές πρακτικές eGov και επιχειρηματικότητα, η τεχνολογική εξέλιξη και το e-gov (web 2.0).
    • Ηλεκτρονικό εμπόριο: Μοντέλα επιχειρηματικότητας, Τεχνολογική Υποδομή Εφαρμογών ΗΕ, Λειτουργίες, Εφαρμογές και τύποι Ηλεκτρονικών Καταστημάτων, Ηλεκτρονικές Πληρωμές, Αρχιτεκτονική Συστημάτων ΗΕ, Ασφάλεια ηλεκτρονικού εμπορίου.
    • Ψηφιακά Συστήματα Ηλεκτρονικής Μάθησης: Συστήματα Διαχείρισης Εκπαίδευσης και αξιολόγησή τους, εργαλεία ανάπτυξης ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού, προτυποποίηση μαθησιακών τεχνολογιών, εκπαιδευτικά μεταδεδομένα, σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, παιδαγωγικά ζητήματα, αξιολόγηση απόδοσης της διαδικασίας της ηλεκτρονικής μάθησης, αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού, προσαρμοστικά συστήματα εκπαίδευσης και ευφυή μαθησιακά περιβάλλοντα
    • Ηλεκτρονική υγεία (e-health): Κωδικοποίηση και Διαχείριση και Αναπαράστασης Ιατρικής Πληροφορίας. (CORBA, HL7, DICOM, XML, SOAP, ), Μηχανισμοί και Συστήματα Ευφυούς Επεξεργασίας Ανάλυσης και Επεξεργασίας Ιατρικών Δεδομένων. Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΗΦΥ) Σύγχρονες και ασύγχρονες υπηρεσίες τηλεϊατρικής.

    Διδακτική Μέθοδος

    Η εκπαίδευση των φοιτητών στηρίζεται σε διαλέξεις και παρουσιάσεις επιτυχημένων παραδειγμάτων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από προσκεκλημένους ομιλητές. Επιπλέον οι φοιτητές θα μελετήσουν ένα ολοκληρωμένο θέμα ηλεκτρονικής υπηρεσίας το οποίο και θα παρουσιάσουν.

    Σε εργαστηριακό περιβάλλον θα γίνει επίδειξη και χρήση κατάλληλων τεχνικών και εργαλείων .

    Μέθοδος αξιολόγησης φοιτητών

    Η αξιολόγηση των φοιτητών στηρίζεται στην τελική γραπτή εξέταση, στην πρόοδο κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους, καθώς και στην τελική εργασία.

    Προαπαιτούμενες γνώσεις:

    To μάθημα δεν έχει άλλα προαπαιτούμενα. Όμως αναμένεται πως ο φοιτητής που το παρακολουθεί ότι γνωρίζει βασικές έννοιες Διαδικτυακού Προγραμματισμού, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για την καλύτερη κατανόηση της ύλης.


    Ασύρματα και Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών

    Course Information
    TitleΑσύρματα και Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών
    Course Code4807
    Hours per Week5
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΧατζημήσιος Περικλής Blackboard.teithe.gr
    Aims and Objectives

    Την τελευταία δεκαετία υπήρξε μια εκρηκτική ανάπτυξη στον τομέα των δικτύων και επικοινωνιών καθοδηγούμενη από την τεράστια επιτυχία της κινητής τηλεφωνίας και ασύρµατης επικοινωνίας. Η διείσδυση τους στην παγκόσµια και ελληνική αγορά δημιουργούν νέες συνθήκες τόσο σε ότι αφορά την παροχή εμπορικών υπηρεσιών όσο και σε ότι αφορά τη χρήση δικτύων για επιχειρηματικές, οικιακές και δημόσιες εφαρμογές.

    Σκοπός του μαθήµατος είναι η εκτενής μελέτη των εννοιών και των τεχνικών που εμπλέκονται με τις σύγχρονες ερευνητικές προκλήσεις στο ευρύτερο αντικείμενο των δικτύων και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Το μάθημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων σχεδιασμού και απόδοσης δικτύων και εισάγει τους φοιτητές στα πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα και εξελίξεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών παρουσιάζοντας συνοπτικά θέµατα τεχνολογιών αιχµής.

    Οι φοιτητές θα ασχοληθούν ενεργά με ερευνητικά θέματα για την καλύτερη κατανόηση των υπό εξέταση θεματικών περιοχών. Τα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν νομικά θέματα και οικονομικά θέματα στις τηλεπικοινωνίες. Θα μελετηθούν επίσης οι σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στα δίκτυα επικοινωνιών και στα ασύρματα δίκτυα. Επίσης θα παρουσιαστούν νέες τεχνολογίες και εφαρμογές στην τηλεπληροφορική και την τηλεματική καθώς και σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες που απαιτούν Ποιότητα Υπηρεσίας (QoS). Κατά περίπτωση, θα γίνουν παρουσιάσεις επίκαιρων θεμάτων τεχνολογίας δικτύων και επικοινωνιών, ώστε να δώσουν έναυσμα για περαιτέρω ενασχόληση και διερεύνηση.

    Key Contents

    • Θεσμικό πλαίσιο, οικονομικά και νομικά θέματα στις Tηλεπικοινωνίες: Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό και τις τηλεπικοινωνίες. Εθνικές και διεθνείς εποπτικές αρχές. Αδειοδότηση και διαχείριση φάσματος. Χρέωση δικτυακών υπηρεσιών μετάδοσης δεδομένων, χρέωση συμφόρησης, κριτήρια διαμοίρασης δικτυακών πόρων, μοντέλα ελέγχου ροής, χρέωση στο Internet.
    • Εισαγωγή στις ασύρματες επικοινωνίες: Βασικά χαρακτηριστικά ασύρματης διάδοσης, είδη παρεμβολών, μέθοδοι πολυπλεξίας, Φυσικό επίπεδο (PHY), Επίπεδο ελέγχου πρόσβασης μέσου (MAC): Τεχνικές πολλαπλής προσπέλασης μέσου και αποφυγής συγκρούσεων πακέτων (CSMA/CA, polling).
    • Τεχνολογίες ασύρματων δικτύων: Ασύρματα δίκτυα IEEE 802.16 (WiMAX). Ασύρματα τοπικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων (ΙΕΕΕ 802.11 a/b/e/g/n, HiperLAN, HomeRF, IrDA AIr). Ασύρματα προσωπικά δίκτυα (UWB, Bluetooth, Zigbee, IrDA).
    • Σύγχρονες διαδικτυακές υπηρεσίες: Ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών (QoS), έλεγχος ροής και συμφόρησης δικτύων υπολογιστών. O ρόλος της κωδικοποίησης, συμπίεσης και των πρωτοκόλλων πραγματικού χρόνου (real-time). Εφαρμογές και υπηρεσίες πραγματικού χρόνου με την χρήση διαδικτύου (VoIP, VoD, ενοποιημένες υπηρεσίες φωνής, δεδομένων, συμπιεσμένου video). Σύγχρονες τηλεματικές εφαρμογές στην εκπαίδευση, ιατρική και στην διοίκηση.
    • Τεχνολογικές εξελίξεις στις Επικοινωνίες: Τεχνολογίες οπτικών ινών FΤΤx (Fiber To The x). Παθητικά οπτικά δίκτυα (PON). Κυψελωτά δίκτυα (GSM, GPRS, TETRA, 3G/4G). Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων (Wireless Sensor Networks). Ασύρματα Δίκτυα Οχημάτων (VANETs). Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή (xDSL).

    Γραφικά Υπολογιστών

    Course Information
    TitleΓραφικά Υπολογιστών
    Course Code4808
    Hours per Week5
    Course CategoryYποχρεωτικό Επιλογης(Ε)
    Credits ECTS6
    LanguageΕλληνική
    Teaching StaffΡάπτης Πασχάλης - Δικτυακός Τόπος http:/aetos.it.teithe.gr/~praptis
    Aims and Objectives

    Το μάθημα Γραφικά Υπολογιστών μελετά τα σύγχρονα συστήματα απεικόνισης γραφικών, τη σχεδίαση με βάση τον υπολογιστή (CAD), προγραμματιστικά εργαλεία (APIs) και θέματα Εικονικής Πραγματικότητας. Ο κυριότερος στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσει κάθε σπουδαστής τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες έτσι ώστε να κατανοεί το θεωρητικό υπόβαθρο των σύγχρονων γραφικών συστημάτων και είναι σε θέση να υλοποιεί αυτοδύναμες εργασίες επάνω στο σχεδιασμό και προγραμματισμό 2D & 3D εφαρμογών. Αναλυτικά οι στόχοι του θεωρητικού μέρους για τους σπουδαστές είναι:

    • Να κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται σε γραφικά συστήματα (παράστασης βασικών σχημάτων σε πλεγματικές οθόνες, αλγόριθμοι απόκρυψης & φωτισμού)
    • Να κατανοούν τα διάφορα συστήματα συντεταγμένων (ομογενών, καρτεσιανών, πολικών, σφαιρικών) και τους γεωμετρικούς μετασχηματισμούς 2Δ/3Δ.
    • Να ταξινομούν τα διάφορα μοντέλα γραφικών, πρωτοκόλλα και τυποποιήσεις. Οι στόχοι του εργαστηριακού μέρους είναι:
    • Να εξοικειωθούν με διεπαφές λογισμικών σχεδιασμού, επεξεργασίας και προγραμματισμού 2Δ/3Δ γραφικών.
    • Να αποκτήσουν βιωματικές εμπειρίες από την εργαστηριακή χρήση του σχεδιαστικού λογισμικού (CAD) σε επίπεδο εντολών και σε επίπεδο ανάπτυξης σχεδιαστικής στρατηγικής.
    • Να αναπτύξουν την ικανότητα συνδυαστικής χρήσης διαφόρων τεχνολογιών και μεθοδολογιών για την ολοκλήρωση ατομικών και ομαδικών εργασιών.

    Key Contents

    • Το περιεχόμενο αναλύεται σε τρεις βασικούς άξονες που από κοινού υλοποιούν τους στόχους του μαθήματος. Αναλυτικότερα:Υλικό (Hardware): Χειριστήρια και συσκευές εισόδου όπως συστήματα οδηγούμενα από κάμερα, συσκευές με γυροσκοπική λειτουργία, τρισδιάστατοι σαρωτές, γάντια και φόρμες εικονικής πραγματικότητας, πειραματικές διατάξεις. Συσκευές εξόδου γραφικών όπως Οθόνες, Caves, Head-Mounded Displays, 3D Printers.
    • Τεχνικές γραφικής απεικόνισης -Γεωμετρικοί μετασχηματισμοί: Αλγόριθμοι σχεδίασης ευθειών και καμπυλών, Χρωματισμός πολυγώνων, Αλγόριθμοι ταύτισης και αντιταύτισης, Συστήματα συντεταγμένων και μετασχηματισμοί, Αλγόριθμοι απόκρυψης ακμών και επιφανειών, Χρωματικά μοντέλα, Ανάκλαση, διαφάνεια, απεικόνιση υφής και ανάγλυφου (τεχνικές Texture Mapping, Phong, Gauraud, απεικόνιση ανακλάσεων), Προηγμένα μοντέλα φωτισμού, στοχαστική παρακολούθηση ακτίνων, μοντέλο Radiosity.
    • Σχεδίαση και προγραμματισμός γραφικών συστημάτων: Σχεδιαστικά λογισμικά (CAD), πρωτόκολλα και αρχιτεκτονικές συστημάτων γραφικής απόδοσης, γλώσσες προγραμματισμού ολοκληρωμένων γραφικών συστημάτων (OpenGL/VRML), εργαλεία φωτορεαλιστικής απόδοσης, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), βιντεοπαιχνίδια (Game Engines), μηχανές φυσικής (Physics Engines), τρισδιάστατες ταινίες (machinima).

    Πτυχιακή Εργασία


    Η πτυχιακή Εργασία έχει μελετητικό, αναπτυξιακό ή ερευνητικό χαρακτήρα και εκπονείται από κάθε φοιτητή, είτε ατομικά, είτε στα πλαίσια ολιγομελούς ομάδας. Παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες από την ολοκληρωμένη μελέτη σε βάθος, ενός θέματος της ειδικότητάς τούς.

    Στην πτυχιακη εργασία αντιστοιχούν 15 Διδακτικες μονάδες ή ECTS



    Πρακτική Άσκηση


    Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται μετά το τελευταίο εξάμηνο σπουδών και εφόσον ο φοιτητής έχει παρακολουθήσει με επιτυχία το 2/3  από το σύνολο των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του τμήματος Πληροφορικής. Κατ΄ εξαίρεση οι φοιτητές μπορούν  να οφείλουν μέχρι ένα  το πολύ,  από τα  μαθήματα ειδικότητας, εξασφαλίζοντας κατ αυτόν το τρόπο, την όσο το δυνατόν πληρέστερη γνώση του αντικειμένου και της φύσεως της εργασίας πριν την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης.

    Στη πρακτική άσκηση αντιστοιχούν 15 διδακτικές μονάδες ή ECTS

    Τα μαθήματα ειδικότητας περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

    • Δομές Δεδομένων και Ανάλυση Αλγορίθμων    (Δομές Δεδομένων στο ΝΠ3)
    • Τηλεπικοινωνίες  και Δίκτυα  Υπολογιστών      (Τηλεπικοινωνίες  και Δίκτυα στο ΝΠ3)
    • Μηχανική Λογισμικού ΙΙ                              (Μεθοδολογίες Προγραμματισμού ΙΙ στο ΝΠ3)
    • Πληροφοριακά Συστήματα ΙΙ                       (Πληροφοριακά Συστήματα ΙΙ στο ΝΠ3)
    • Τεχνολογίες Βάσεων Δεδομένων                    (Βάσεις Δεδομένων ΙΙ στο ΝΠ3)
    • Θεωρία Λειτουργικών Συστημάτων                (Λειτουργικά Συστήματα ΙΙ στο ΝΠ3)
    • Τρία (3) Μαθήματα του Ζ Εξαμήνου

    Η πρακτική άσκηση έχει εξάμηνη (6 μήνες) διάρκεια και πραγματοποιείται σε δύο κύκλους/περιόδους:

    • Από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου
    • Από 1 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου

    Οι επιχειρήσεις και οργανισμοί που μπορούν να συμμετάσχουν στο θεσμό της πρακτικής άσκησης είναι φορείς όπως:

    • Ιδιωτικές επιχειρήσεις
    • Δημόσιες υπηρεσίες καθώς και Ν.Π.Δ.Δ.
    • Συνεταιρισμοί και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)

    Σημειώνεται ότι, επιχειρήσεις και οργανισμοί που δεν έχουν ως κύριο αντικείμενο των εργασιών τους την πληροφορική, μπορούν να απασχολήσουν τελειoφοίτους του Τμήματος Πληροφορικής με την προϋπόθεση ότι το αντικείμενο και η φύση της εργασίας των ασκουμένων, σαφώς σχετίζεται με το χώρο της πληροφορικής, υπό ευρεία έννοια.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα:    http://sites.it.teithe.gr/placement 

    Η ιστοσελίδα αυτή  είναι η επίσημη  ιστοσελίδα του Τμήματος που αφορά την Πρακτική Άσκηση και τη Διασύνδεση με την Αγορά Εργασίας

    .
    Περιέχει τη Νομοθεσία που αφορά την Πρακτική Άσκηση, τα απαραίτητα έντυπα, έναν πλήρη και ένα συνοπτικό οδηγό για σπουδαστές και φορείς απασχόλησης, στοιχεία για τις ημερίδες που έχουν γίνει, βασικά στοιχεία των εταιριών με τις οποίες συνεργαζόμαστε   καθώς και on line ερωτηματολόγια αξιολόγησης της πρακτικής άσκησης από Σπουδαστές, Επιβλέποντες και Επόπτες.
    Περιέχει επίσης on line ερωτηματολόγιο για τους απόφοιτούς μας, σχετικό με την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας και τα αντίστοιχα συμπεράσματα καθώς και λεύκωμα με τα βασικά στοιχεία των αποφοίτων μας για επικοινωνία.    

    Η ιστοσελίδα http://hydra.it.teithe.gr/praktiki θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν το Πληροφοριακό Σύστημα για την Πρακτική Άσκηση και περιέχει αναλυτικά στοιχεία των εταιριών με τις οποίες συνεργαζόμαστε και των θέσεων απασχόλησης τις οποίες προσφέρουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Σπουδαστές, οι οποίοι θα βρουν στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης που τους ενδιαφέρουν, από τους Επιβλέποντες, οι οποίοι εισάγουν τις θέσεις απασχόλησης και από τους Επόπτες, οι οποίοι μπορούν να πάρουν στοιχεία για τους Σπουδαστές που εποπτεύουν και τους αντίστοιχους φορείς
     




     

    Επαγγελματικά Δικαιώματα



    Το αντικείμενο των Πτυχιούχων του Τμήματος Πληροφορικής καλύπτει ενδεικτικά τους παρακάτω περιγραφόμενους τομεις:

    ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

    Σχεδιασμό και διαχείριση δικτύων ηλεκτρονικών επκοινωνιών και υπηρεσιών, εγκατάσταση λογισμικού επικοινωνιών, διαχείριση επικοινωνιακών πόρων, εγκατάσταση κινητών υπολογιστικών συστημάτων, διαχείριση κινητών υπολογιστικών πόρων.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ:

    Καθορισμό απαιτήσεων πληροφοριακών συστημάτων, σχεδιασμό, ανάπτυξη, εγκατάσταση, συντήρηση και αλλαγή πληροφοριακών συστημάτων. Σχεδιασμό συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων, εγκατάσταση λογισμικού ανάκτησης, μοντελοποίηση, σχεδιασμό και διαχείριση βάσεων δεδομένων. Σχεδιασμό ανάπτυξης και διαχείριση πληροφοριακών και υπολογιστικών πόρων, εγκατάσταση/αναβάθμιση υλικού και λογισμικού υπολογιστικών συστημάτων. Ανάπτυξη και ολοκλήρωση συστημάτων επιχειρησιακών εφαρμογών, διαχείριση της παρουσίας οργανισμών στο διαδίκτυο, ανάπτυξη πολυμεσικών εφαρμογών, ανάπτυξη και ένταξη συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου, ηλεκτρονικής μάθησης και διαχείρισης περιεχομένου. Σχεδιασμό, ανάπτυξη, εγκατάσταση και διαχείριση της ασφάλειας και ιδιωτικότητας πληροφοριακών συστημάτων.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ:

    Προγραμματισμό εφαρμογών μικρής και μεγάλης κλίμακας, προγραμματισμό συστήματος, ανάπτυξη συστημάτων λο γισμικού, δημιουργία διεπαφών χρήστη-λογισμικού, σχεδιασμό εργονομικών συστημάτων, παραγωγή λο γισμικού ανάλυσης και σύνθεσης εικόνας, σχεδιασμό και εγκατάσταση νοημόνων και ευφυών συστημάτων. Δημιουργία συστημάτων πραγματικού χρόνου και ελεγχόμενης διαθεσιμότητας και ασφάλειας.

    Απασχόληση


    Με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις που αποκτούν ως φοιτητές, οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες της πληροφορικής, στους τομείς παροχής υπηρεσιών Λογισμικού καθώς και στην παραγωγή προϊόντων Λογισμικού (ανάλυση και προγραμματισμός εφαρμογών, προγραμματισμός και ανάλυση συστημάτων). Ειδικότερα οι πτυχιούχοι Τμημάτων πληροφορικής, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, μπορούν να απασχολούνται στους παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενους τομείς παροχής υπηρεσιών λογισμικού πληροφορικής και στην παραγωγή προϊόντων λογισμικού πληροφορικής :

    ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: Μία νέα εφαρμογή μελετάται διεξοδικά, τίθενται οι λειτουργικές προδιαγραφές, αναπτύσσεται το λογικό ισοδύναμο του συστήματος, αναλύονται τα δεδομένα, σχηματίζονται διαγράμματα διεργασιών, δεδομένων και καταστάσεων και κατόπιν προδιαγράφονται προγράμματα. Παράλληλα, τίθενται προδιαγραφές για τον απαιτούμενο εξοπλισμό και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με βάση τον συνδυασμό κόστους-ωφέλειας.

    ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: Ο αναλυτής συστημάτων μπορεί να ασχοληθεί με το λεπτομερή σχεδιασμό προγραμμάτων interfaces, και το σχεδιασμό προγραμμάτων που θα συνεπικουρούν τις διεργασίες του λειτουργικού συστήματος.

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Αναλαμβάνει καθήκοντα διαχείρισης όσον αφορά στη χρήση συστήματος βάσεως δεδομένων από χρήστες και εφαρμογές. Διασφαλίζει τα αρχεία των δεδομένων από απρόβλεπτες καταστροφές, όπως επίσης και από την πιθανότητα, εσκεμμένης, παράνομης πρόσβασης. Επιβάλλει κανόνες διατήρησης της πληρότητας των δεδομένων. Καθορίζει σχήματα ελεγχόμενης πρόσβασης στα δεδομένα, αποδίδοντας δικαιώματα πρόσβασης σε χρήστες και εφαρμογές.

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩN: Τα δίκτυα υπολογιστών αποτελούν μία πραγματικότητα σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα. Ο διαχειριστής μπορεί να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του δικτύου για παρακολούθηση των χρηστών, δήλωση νέων χρηστών, προσδιορισμό των δικαιωμάτων τους, ασφάλεια στην πρόσβαση, διασφάλιση των δεδομένων και αρχείων (backups), Εισαγωγή νέων διαχειριστικών εφαρμογών και προγραμμάτων συστήματος, εκπαίδευση και τέλος βοήθεια σε κάθε χρήστη του δικτύου.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: Σ` ένα οργανωμένο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών, γίνεται ανάλυση και σχεδιασμός της εφαρμογής και κατόπιν παραδίδονται τμήματα στον προγραμματιστή, για υλοποίηση με μία γλώσσα προγραμματισμού. Επίσης, ο προγραμματιστής μπορεί να αναλαμβάνει και τη συντήρηση, τον έλεγχο, καθώς επίσης και την τροποποίηση υπαρχόντων εφαρμογών

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ:  O σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας εφαρμογής διαδικτύου απαιτεί χρήση εξειδικευμένων γλωσσών και γνώσεις στη δομή των πρωτοκόλλων. Οι προγραμματιστές αυτού του είδους σχεδιάζουν, αναπτύσσουν, δοκιμάζουν, εγκαθιστούν, βελτιώνουν και συντηρούν ιστοσελίδες και εφαρμογές, που είναι προσπελάσιμες από χρήστες του διαδικτύου.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ:  Σήμερα υπάρχουν πολλά έτοιμα προγράμματα, που επιλύουν διάφορα προβλήματα και καταστάσεις. Πολλές φορές, η επικοινωνία για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ τους απαιτεί ειδικά προγράμματα, τα λεγόμενα ενδιάμεσα (interfaces). Ο προγραμματιστής συστημάτων είναι αυτός αναπτύσσει τέτοια προγράμματα, καθώς και άλλα προγράμματα για την καλύτερη αξιοποίηση ενός λειτουργικού συστήματος.

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:  Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν επίσης να απασχοληθούν στα A.Ε.Ι. ως μόνιμο ή εκτακτό διδακτικό προσωπικό  και στην μέση εκπαίδευση ως καθηγητές Πληροφορικής.

    ΕΡΕΥΝΑ:  Επίσης μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα  έρευνας, στα πλαίσια ερευνητικών ή αναπτυξιακών προγραμματων.

     

    Επικοινωνία


    Σε αυτήν την ενότητα μπορείτε να εντοπίσετε πληροφορίες που αφορούν τους παρακάτω τομείς

      

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Διεύθυνση-Χρήσιμα Τηλέφωνα


    Διεύθυνση

    A.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης
    Τμήμα Πληροφορικής
    P.O BOX 141 GR
    T.K 57 400 Θεσσαλονίκη  

    Χρήσιμα τηλέφωνα

    • Κωδικός Ελλάδος +30
    • Κωδικός Θεσσαλονίκης 2310
    • Γραμματεία  2310 791260, FAX 2310 791250
    • Προϊστάμενος 2310 791285
    • Υπεύθυνοι Εργαστηρίων  2310 791290 +30 2310 798727
    • Fax Τμήματος Πληροφορικής  2310 796256 
    • Τηλεφωνικό Κέντρο Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονικής  2310 791111
    • Διεύθυντής Σχολής Τεχν. Εφαρμογών  2310 791250
    • Γραμματέας Σχολής Τεχν. Εφαρμογών  2310 791251
    • Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων  2310 791604
    • Βιβλιοθήκη  2310 791472
    • Γραφείο σίτισης  2310 791124
    • Φοιτητική Εστία  2310 798871, 2310 717677
    Περισσότερα στις διευθύνσεις

     

    Πώς θα μας βρείτε


    Πως θα βρείτε το ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΤΕΙΘ)


    Με λεωφορείο από το κέντρο της πόλης

    Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών (Ο.Α.Σ.Θ) (http://www.oasth.gr) καλύπτει με τακτικά δρομολόγια αστικών λεωφορείων τη διαδρομή από το Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το AΤΕΙΘ. Διατίθενται 2 λεωφορειακές γραμμές με αριθμούς 51 & 52.

    Γραμμή 52   Δρομολόγια  και  Στάσεις )

    Γραμμή 51   (Δρομολόγια  και  Στάσεις)


    Με ιδιωτικό αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης


    Οδικός Χάρτης


     


    Google Map



    Εάν έρχεστε από το κέντρο της Θεσσαλονίκης  με αυτοκίνητο θα πρέπει να ακολουθήσετε  την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Στο 9 χλμ. της οδού στρίβετε δεξιά (πρώτη στροφή μετά την γέφυρα του Γαλλικού ποταμού) ακολουθώντας την οδό προς τη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Στα πρώτα φανάρια στρίψτε δεξιά και θα βρείτε το ΑΤΕΙΘ στα 100 μέτρα.

    Εάν έρχεστε από τη κατεύθυνση Αθήνας - Θεσ/νίκης, τότε στο 489 χλμ. θα δείτε μία αερογέφυρα που οδηγεί στο δρόμο προς Σίνδο και AΤΕΙΘ. Στρίψτε δεξιά και περάστε πάνω από τη γέφυρα. Μόλις κατεβείτε τη γέφυρα, στα πρώτα φανάρια στρίψτε δεξιά και θα βρείτε το ΑΤΕΙΘ στα 100 μέτρα.

    Με Ταξί

    Μπορείτε επίσης να έρθετε με ταξί από κέντριο της Θεσσαλονίκης (αν και αυτό θα σας κοστίσει περίπου 30 Ευρώ). Καλέστε μια από τις εταιρείες Ταξί για να εξυπηρετηθείτε άμεσα http://www.saloniki.org/gr/katalogos/taxi.htm

    Με Αεροπλάνο

    Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης (Το ΑΤΕΙΘ. βρίσκεται στη δυτική) και απέχει(το αεροδρόμιο) περίπου 35 χιλιόμετρα από το ΑΤΕΙΘ. Η διαδρομή από το αεροδρόμιο ως το ΑΤΕΙΘ με αυτοκίνητο μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά έως και 1 ώρα ανάλογα με το έρθει κάποιος από τη περιφερειακή οδό ή από το κέντρο της πόλης.

    Χρησιμοποιώντας την εξωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να ακολουθήσετε ολόκληρη τη διαδρομή  της περιφερειακής οδού, μέχρι να καταλήξετε στη στροφή προς την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Στρίψτε δεξιά στην Εθνική οδό Θεσ/νίκης - Αθήνας και ακολουθείστε τις οδηγίες που υπάρχουν παραπάνω για την πρόσβαση στο ΑΤΕΙΘ με αυτοκίνητο.

    Για να έρθετε από το αεροδρόμιο στο ΑΤΕΙΘ μέσα από τη πόλη της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να διασχίσετε όλη τη πόλη από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Μέσω της οδού της 26ης Οκτωβρίου θα οδηγηθείτε στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Ακολουθείστε της οδηγίες "πρόσβαση με αυτοκίνητο", για να δείτε λεπτομερείς οδηγίες πώς να φτάσετε στο ΑΤΕΙΘ.

    Με τον σιδηρόδρομο

    Η Θεσσαλονίκη εξυπηρετείται σιδηροδρομικώς από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε). Πληροφορίες για τα δρομολόγια του ΟΣΕ, προς και από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση, www.ose.gr

    Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στη πλατεία Δημοκρατίας (περίπου 800 μέτρα δυτικά). Για να έρθετε στο ΑΤΕΙΘ πρέπει να επιβιβαστείτε στο λεωφορείο Νο 51, που έχει αφετηρία μπροστά στον σταθμό.

    Πως θα βρείτε το Κτίριο του τμήματος  πληροφορικής

    Από την είσοδο του ΑΤΕΙΘ. ακολουθείστε τα κόκκινα ίχνη στον παρακάτω χάρτη γαι να οδηγηθείτε στην είσοδο του Κεντρικού κτιρίου του Τμήματος Πληροφορικής. Τα πράσινα ίχνη θα σας βοηθήσουν να φύγετε πάλι πίσω στη θεσσαλονίκη.

     

    Τηλεφωνικός Κατάλογος Προσωπικού


    Ονοματεπώνυμο

    Τίτλος

    e-mail

    Tηλ.

     
     
     
     
    Αδαμίδης Παναγιώτης
    Αναπ. Καθηγητής
    adamidis@it.teithe.gr
    791285
    Αμανατιάδης Δημήτριος
    Ειδ. τεχν. Προσωπικό
    dima@it.teithe.gr
    791290
    Βίτσας Βασίλειος
    Καθηγητής
    vitsas@it.teithe.gr
    791299
    Γιακουστίδης Κωνσταντίνος
    Καθ. Εφαρμογών
    kgiak@it.teithe.gr
    791295
    Γουλιάνας Κων/νος
    Επίκ. Καθηγητής
    gouliana@it.teithe.gr
    791287
    Δεληγιάννης  Ιγνάτιος
    Καθηγητής
    igndel@it.teithe.gr
    791295
    Δέρβος Δημήτριος 
    Καθηγητής
    dad@it.teithe.g
    791295
    Ηλιούδης Χρήστος
    Επίκ. Καθηγητής
    iliou@it.teithe.gr
    791297
    Διαμαντάρας  Κων/νος
    Καθηγητής
    kdiamant@it.teithe.gr
    791593
    Κεραμόπουλος Ευκλείδης
    Καθ. Εφαρμογών
    euclid@it.teithe.gr
    791595
    Καραμπάς Ιωάννης 
    Ειδ. τεχν. Προσωπικό
    karampas@it.teithe.gr
    791290
    Καρασαρίδου Σόνια Διοικητικό Προσωπικό
    karasaridou.sonia@admin.teithe.gr 0131945
    Κλεφτούρης Δημήτριος
    Καθηγητής
    klefturi@it.teithe.g
    791299
    Κομμάτας Αθανάσιος 
    Ειδ. τεχν. Προσωπικό
    than@it.teithe.gr
    791604
    Κώστογλου  Βασίλειος
    Αναπ. Καθηγητής
    vkostogl@it.teithe.gr
    791294
    Ράπτης Πασχάλης
    Επικ. Καθηγητής
    praptis@it.teithe.gr
    791436
    Σαλαμπάσης Μιχαήλ
    Αναπ.. Καθηγητής
    cs1msa@it.teithe.gr
    791592
    Σιάκα  Κέρστιν
    Αναπλ.. Καθηγήτρια
    siaka@it.teithe.gr 
    791296
    Σερασίδου Βέρα
    Διοικητικό Προσωπικό
    info@it.teithe.gr 791260
    Σταμάτης Δημοσθένης
    Καθηγητής
    demos@it.teithe.gr
    791298
    Σφέτσος  Παναγιώτης
    Επικ. Καθηγητής
    sfetsos@it.teithe.gr
    791436
    Χατζηπαπάς Νικόλαος
    Ειδ. τεχν. Προσωπικό
    nik@it.teithe.gr
    791290
    Χατζημισιος Περικλής Επικ. καθηγητής peris@it.teithe.gr 791298
    Ψαρράς Νίκος
    Καθηγητής Εφαρ.
    psarnik@it.teithe.gr
    791604
           

    Χάρτες του Ιδρύματος



    Κτιριακός Χάρτης (Θέσεις Tμήματων, Σχολών και Κοινοχρήστων χώρων)

     

    1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΣΧΟΛΩΝ - ΤΜΗΜΑΤΩΝ

     
    2. Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας
    3. Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας
    4. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων - Διατροφής
    5. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών
    6. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας

    ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ - ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

    7. Γραφείο Διασύνδεσης
    8. Γραφείο Σωκράτης
    9. Κεντρική Βιβλιοθήκη
    10. Εστία Φοιτητών
    11. Εστιατόριο - Φοιτητών
    12. Κεντρικό Κυλικείο
    13. Μεγάλο Αμφιθέατρο
    14. Μικρό Αμφιθέατρο
    15. Αμφιθέατρο Γεώργιος Οικονόμου
    16. Καινούργιο Αμφιθέατρο Σ.Ε.Υ.Π
    17. Εστιατόριο Προσωπικού
    18. Γυμναστήριο - Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων
    19. Γήπεδο Αθλοπαιδιών
    20. Εκκλησία
    21. Τεχνική Υπηρεσία
    22. Ιατρείο Τ.Ε.Ι.-Θ.


    ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

    Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας
    2α. Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης
    2β. Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας
    2γ. Τμήμα Λογιστικής
    2δ. Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων

    Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας
    3α. Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
    3β. Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
    3γ. Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής
    3δ. Εργαστήριο Γεωργικών Μηχανημάτων

    Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων - Διατροφής
    4α. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
    4β. Τμήμα Διατροφής

    Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών
    5α. Τμήμα Πληροφορικής
    5β. Τμήμα Ηλεκτρονικής
    5γ. Γενικό Τμήμα
    5δ. Τμήμα Οχημάτων
    5ε. Τμήμα Αυτοματισμού
    5δ. Τμήμα Έργων Υποδομής [/en]

    Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας
    6α. Τμήμα Αισθητικής
    6β. Τμήμα Φυσικοθεραπείας
    6γ. Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών εργαστηρίων
    6δ. Τμήμα Νοσηλευτικής
    6ε. Τμήμα Μαιευτικής
    6στ. Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας

    23. Αίθουσες Αγγλικών - Εργαστήρια Αγγλικών
    24. Εργαστήρια Φυσικής - Χημείας

    100. Αίθουσες Διδασκαλίας 101 - 121 (100άρες)
    200. Αίθουσες Διδασκαλίας 201 - 221 (200άρες)
    300. Αίθουσες Διδασκαλίας 301 - 321 (300άρες)

    Χάρτης Υπηρεσιών (Θέσεις Tμήματων, Σχολών και Κοινοχρήστων χώρων)

     

    Map of Services (Job Classes, schools,departments  and public spaces)

     

    1.    ADMINISTRATION

    SECRETARIAT OF SCHOOLS 
     
    2. School of Business and Economics
    3. School of Health & Welfare
    4. Faculty of Food Technology - Food
    5. School of Applied Technology
    6. School of Agricultural Technology

    ADMINISTRATORS - PUBLIC AREAS
    7. Liaison Office
    8. Socrates Office
    9. Central Library
    10. Student Center
    11. Restaurant - Students
    12. Central Canteen
    13. Grand Auditorium
    14. Small Auditorium
    15. Amphitheatre, George Economou
    16. New Auditorium S.E.Y.P
    17. Restaurant Staff
    18. Network Operations Center
    19. Playgrounds
    20. Church
    21. Technical Service
    22. Health Clinic.


    HALLS OF TEACHING - Workshop

    School of Business and Economics
    2a. Department of  Marketing & Advertising
    2b. Department of  Library
    2c. Department of  Accounting
    2d. Department of  Tourism Management

    School of Agricultural Technology
    3a. Department of  Farm Management
    3b. Department of  Crop Production
    3c. Department of  Animal Production
    3d. Laboratory of  Agricultural Machinery

    Faculty of  Food Technology - Food
    4a. Department of  Food Technology
    4b. Department of  Nutrition

    School of Applied Technology
    5a. Department of  Information Technology
    5b. Department of  Electronics
    5c. Department of  General Studies
    5d. Department of  Vehicle
    5e. Department of  Automation
    5d. Department of  Civil Engineering Infrastructure

    2.    School of  Health & Welfare
    6a. Department of  Aesthetics
    6b. Department of  Physiotherapy
    6c. Department of  Medical Laboratory Technology
    6d. Department of  Nursing
    6e. Department of  Obstetrics
    6f. Department of  Early Childhood

    23. Halls English - English Workshops
    24. Laboratories of Physics - Chemistry

    100. Classrooms 101 to 121
    200. Classrooms 201 to 221
    300. Classrooms 301 to 321 

     


    Map Services (Department of Posts, schools and public spaces)