-
To Τμήμα Πληροφορικής είναι ένα από τα έξι τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) Η λειτουργία του Τμήματος άρχισε το Σεπτέμβριο του 1987 και οι πρώτοι απόφοιτοι πήραν το πτυχίο τους το Μάιο του 1991. Αυτή τη στιγμή, στο Τμήμα φοιτούν περίπου 1.500 ενεργοί φοιτητές.
Σκοπός του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης είναι η παροχή παιδείας ανώτατου τεχνολογικού επιπέδου, η οποία στοχεύει στη δημιουργία επιστημόνων με υψηλού επιπέδου γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες στην επιστήμη και στις τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος αποσκοπεί:
Για την επίτευξη των σκοπών του το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και με βάση το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών του ανανεώνει, προσαρμόζει και διευρύνει το πρόγραμμα σπουδών του, το οποίο στηρίζεται στους ακόλουθους θεματικούς άξονες:
O τίτλος του Προγράμματος Σπουδών είναι «Μηχανικών Πληροφορικής» όπως αυτός προέκυψε με βάση το ΠΔ 82/ΦΕΚ 123/3-6-2013. Σημειώνεται ότι και στον τίτλο του πτυχίου που χορηγούσε το τμήμα έως την έκδοση του παραπάνω ΠΔ αναγράφονταν επίσης «Μηχανικός Πληροφορικής», γεγονός που διασφαλίζει τη συνέχεια του τίτλου ως προς το γνωστικό αντικείμενο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του.
Η διάρκεια σπουδών στο είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Οι σπουδές στα πρώτα επτά (7) εξάμηνα περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις, εκπόνηση εργασιών και μελέτη περιπτώσεων, είτε αυτοδύναμα, είτε στα πλαίσια συμμετοχικής εργασίας. Το όγδοο (8ο) εξάμηνο περιλαμβάνει διεξαγωγή Πρακτικής Άσκησης και εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας.
Ο προσανατολισμός του Προγράμματος Σπουδών είναι τεχνολογικός δίνοντας μεγάλη έμφαση στην Πρακτική Άσκση των φοιτητών και στην υψηλή αναλογία εργαστηριακών ωρών προς τις θεωρητικές ώρες διδασκαλίας. Με βάση τους παραπάνω άξονες στο Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων οι παρακάτω γνωστικές ενότητες μαθημάτων:
Ειδικότερα οι γνωστικές αυτές ενότητες δίνουν τη δυνατότητα στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής να παρέχει εξειδίκευση στους παρακάτω τομείς, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί στο ΠΔ 82/ΦΕΚ 123/3-6-2013, Τεύχος Α:
(α) των Μηχανικών Λογισμικού (Software Engineering), (β) των Μηχανικών Η/Υ (Computer Engineering) όσο και (γ) στον τομέα των Μηχανικών Δικτύων .
Το Πρόγραμμα Σπουδών υποστηρίζει 45 μαθήματα εκ των οποίων τα 25 είναι μαθήματα κορμού και τα 20 είναι κατανεμημένα στις τρείς παραπάνω θεσμοθετημένες Κατευθύνσεις.
Η πρακτική Άσκηση εκπονείται σε φορείς του Δημόσιου ή του Ιδιωτικού τομέα. Παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να εργαστούν σε πραγματικό επαγγελματικό περιβάλλον, συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας υπό επαγγελματική καθοδήγηση στελεχών των φορέων υποδοχής τους, με σκοπό την, από κοινού με άλλους επαγγελματίες του κλάδου, εκπόνηση συγκεκριμένου έργου και την ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων τους, μέσω διαδικασιών συνεργατικότητας.
Η πτυχιακή Εργασία έχει μελετητικό, αναπτυξιακό ή ερευνητικό χαρακτήρα και εκπονείται από κάθε φοιτητή, είτε ατομικά, είτε στα πλαίσια ολιγομελούς ομάδας. Παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες από την ολοκληρωμένη μελέτη σε βάθος, ενός θέματος της ειδικότητάς τούς.
Ο πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής γνωρίζει την επιστημονική μεθοδολογία, έχει αναπτύξει τεχνικές ικανότητες και δεξιότητες, έχει αποκομίσει εμπειρίες από την επαγγελματική πρακτική και είναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, υποστηρίζοντας επιτυχώς την αξιοποίηση των τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών σε όλους τους τομείς εφαρμογής τους.
Ειδικότερα, ο Πτυχιούχος του Τμήματος, είτε ως αυτο-απασχολούμενος, είτε ως στέλεχος επιχείρησης ή οργανισμού του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, έχει δυνατότητες:
● Εφαρμογής των αρχών της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ανάλυση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση συστημάτων λογισμικού, ως Προγραμματιστής Συστημάτων και Εφαρμογών.
● Ανάλυσης και ικανοποίησης των αναγκών των οργανισμών και των επιχειρήσεων, μέσω του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της υλοποίησης, της ολοκλήρωσης, της διαμόρφωσης, της διαχείρισης και της υποστήριξης των υπολογιστικών και επικοινωνιακών τεχνολογιών (λογισμικού, υλικού και δικτύων), ως Μηχανικός Πληροφορικής.
● Σχεδιασμού, ανάπτυξης και συντήρησης υπολογιστικών συστημάτων, περιφερειακών Η/Υ, ενσωματωμένων συστημάτων, σύνθετων συστημάτων αισθητήρων καθώς και σχεδιασμού και προγραμματισμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ως Μηχανικός Η/Υ.
Επί πλέον ο πτυχιούχος:
● που έχει ακολουθήσει την κατεύθυνση του Μηχανικού Λογισμικού ΤΕ έχει εμβαθύνει στην ανάλυση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων δίνοντας έμφαση στις σχετικές τεχνολογίες μηχανικής λογισμικού, οργάνωσης δεδομένων, εξόρυξης πληροφορίας, τεχνολογίας πολυμέσων, κλπ.
● που έχει ακολουθήσει την κατεύθυνση του Μηχανικού Δικτύων ΤΕ έχει εμβαθύνει στη διαμόρφωση, διαχείριση και υποστήριξη δικτύων υπολογιστών δίνοντας έμφαση στις σχετικές τεχνολογίες διαχείρισης δικτύων, δικτύων ασύρματων και κινητών επικοινωνιών, δικτύων κοθοριζόμενων από το λογισμικό, ασφάλειας δικτύων, κλπ
● που έχει ακολουθήσει την κατεύθυνση του Μηχανικού Η/Υ ΤΕ έχει εμβαθύνει στη διαχείριση υπολογιστικών συστημάτων και στα ευφυή συστήματα δίνοντας έμφαση στις σχετικές τεχνολογίες αρχιτεκτονικής υπολογιστών, παράλληλων συστημάτων, ευφυών συστημάτων, αναγνώρισης προτύπων, μηχανικής μάθησης, διαχείρισης συστημάτων DBMS, ασφάλειας, κλπ
Επίσης, ο Πτυχιούχος του Τμήματος μπορεί να εργάζεται ως Εκπαιδευτικός ή Μηχανικός Πληροφορικής, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Τέλος, ο Πτυχιούχος του Τμήματος μπορεί να ανταποκριθεί με πληρότητα στις ανάγκες της παρακολούθησης των εξελίξεων της έρευνας και των καινοτομιών της τεχνολογίας και της δια βίου μάθησης. Το γεγονός αυτό ενισχύεται από την επιτυχημένη πορεία των μέχρι τώρα αποφοίτων του τμήματος οι οποίοι έχουν διαπρέψει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο (απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων MSc και PhD κατοχή υψηλών θέσεων ΑΕΙ της χώρας και του εξωτερικού) όσο και στον διεθνή επαγγελματικό χώρο.
Οι απόφοιτοι του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής κατατάσσονται στο 6ο επίπεδο, όπως αυτό ορίζεται στο Εθνικό και στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.
Η περιγραφή των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών βασίζεται στη λογική του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS). Σύμφωνα με την περιγραφή αυτή καθορίζεται τι γνωρίζει, τι κατανοεί και τι είναι ικανός να κάνει ο φοιτητής μετά την ολοκλήρωση της μαθησιακής διαδικασίας του μαθήματος, γεγονός που καθιστά το Πρόγραμμα Σπουδών συμβατό με τις προδιαγραφές του Εθνικού/Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Το πρόγραμμα σπουδών εξασφαλίζει γενικά στον απόφοιτό του Τμήματος υψηλού επιπέδου γνώση στα παρακάτω γενικά και εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα:
Γενικά γνωστικά αντικείμενα:
Εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα:
Όσον αφορά τις γενικές ικανότητες, ο απόφοιτος του Τμήματος θα είναι σε θέση:
Όσον αφορά τις ειδικές ικανότητες, ο απόφοιτος του Τμήματος θα είναι σε θέση: